Guna Oškalna Vējiņa ČakismiNo 14. februāra līdz 5. martam  Aleksandra Čaka muzejā, Lāčplēša ielā 48/50 būs skatāma Gunas Oškalnas Vējiņas foto izstāde "Čakismi".  Foto izstāde ir sirsnīgs sveiciens Rīgai  un dzejniekam Aleksandram Čakam.

Aleksandra Čaka Rīga vienlaicīgi ir  gan īsta, gan izdomāta. Skaista, liktenīga, smieklīga un mazliet groteska. Čaks savā dzejā pārkāpj robežas, jo raksta par ikdienišķo un neglīto tā, it kā nezinātu, ka citur pasaulē ir daudz vairāk  skaistuma un daiļuma kā uz ielas.  Dzejniekam patīk  klejot pa pilsētu, ieskatīties cilvēku sejās, namu logos un pagalmos, kas ik reizi izskatās citādi.

Rīga Čaku valdzina un apbur vienlaicīgi - pilsētas centrs ar smalkajām jaunkundzēm un bagātajiem kungiem,  Āgenskalns ar smilšainām ieliņām un baskājainajām piepilsētas meitenēm. Dzejnieks uzraksta mīlestības pilnu  poēmu par ormani, bet citreiz kādu sliņķi notriec no bukas, lai pats parādītu, kādam jābūt īstam važonim.  Būdams caur un cauri džentlmenis, viņš izliekas par huligānu un, kaitinot mietpilsoņus, raksta par ielām, ubagiem, afišu stabiem, avīžu  kioskiem un tramvajiem.Huligāns Čaka izpildījumā ir brīvi domājošs dzejnieks, kas atļaujas  sapņot un fantazēt sev savu pilsētu, kas kaislīgas poēzijas pilna.   

21. gadsimts Latvijā uzrāda, ka Rīga nemaz tik ļoti nav mainījusies – tā vēl arvien mēdz būt skaista, liktenīga, smieklīga un mazliet groteska. Iedvesmojoties no dzejnieka Aleksandra dzejas nebēdnīgā skatījuma, fotogrāfe Guna Oškalna - Vējiņa meklējusi un atradusi Rīgas vaibstos pati savas fotogrāfijas.