Oļegs KolpaščikovsBaltijas Arhitektūras centrs, sabiedriskā organizācija "Es redzu" (Latvija) un "Baltais spieķis" (Jekaterinburga, Krievija) sadarbībā ar Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes (EVF), Vadības un uzņēmējdarbības mācību centru aicina ielūkoties Oļega Kolpaščikova (Oleg Kolpashchikov) foto izstādē "Gaismas pieskāriens".

Izstādē, kura apskatāma Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē 25.februārī, izstādīti 16 darbi no "Baltā spieķa" projektiem, kuri saistīti ar neredzīgo integrācijas jautājumiem sabiedrībā. Izstādē "Gaismas pieskāriens" attēlots organizācijas darbības loks- neredzīgo dalība sabiedrībā, viņu dzīves telpa, specifika un aktivitātes.

Oļega Kolpaščikova mērķis ir ļaut ieraudzīt pašsaprotamo – to, ka neredzīgie ir pilnvērtīgi sabiedrības locekļi. "Mēs meklējam jaunu vārdu, kas aizstātu "nespēju". Ir interesanti, ka ja nav šīs spējas redzēt, tad tu atrodi sevī citus, varenākus spēkus un man šķiet, ka vārda "nespēja" vietā mums vajadzētu runāt par "ekstraspējām". Cilvēki ar redzes traucējumiem neuzskata sevi par slimniekiem, jo viņi var izdarīt vairāk nekā jebkurš viduvējais cilvēks, vairāk nekā varētu iedomāties. Un to var saprast no mūsu foto galerijas."

Formāts, kurā tiks piedāvāta šī izstāde ir 4 bildes no 4 māksliniekiem, ar kuriem sadarbojas Oļegs. Četri mākslinieki, kas ir notvēruši kadrus pēc viņa intuīcijas ir Nataša Podunova, mākslas foto grāmatas "Skaties plašāk" ("Look Wider") līdzautore, Sergejs Popolzins, neredzīgs gleznotājs, kura darbi iemūžināti fotogrāfijās. Kā arī mākslas fotogrāfe Irina Baženova un Romans, Oļega draugs, kas piedalījies un iemūžinājis "Baltā spieķa" burāšanas projektu "Gara buras" ("Sails of the Spirit").

Oļegs, kurš ir organizācijas vadītājs, šo izstādi dāvina Latvijai, Jūrmalai un biedrībai "Es redzu", lai arī Latvijas sabiedrība iepazītos ar "Baltā spieķa" pieredzi, kas gadu gaitā, sadarbojoties ar Rietumu un Austrumu valstīm, ir uzkrāta darbā ar neredzīgajiem. Kolpaščikovs dodas uz Latviju, jo šeit ir atradis savus domubiedrus, "ļoti aktīvus, radošus, pozitīvus cilvēkus, kuri ir ieinteresēti iet uz priekšu. Mēs runājam vienu valodu un saprotam viens otru. Mēs vēlamies ar šiem cilvēkiem sadarboties."

Organizācijas "Baltais spieķis" vadītājs pašlaik dzīvo Krievijā un jau 18 gadus ir neredzīgs. Viņš strādā kā biznesa konsultants, biznesa treneris, kā arī vada seminārus un neredzīgo integrējošas aktivitātes Krievijā, Baltijas valstīs un citur. Viņš ir uzņēmies apaļā galda par universālo dizainu Latvijā vadību 25.februārī.

Apaļā galda diskusijas ietvaros tiks apskatītas dažādas universālajam dizainam un vides pieejamībai veltītas tēmas. Saskaņā ar ilgtermiņa attīstības stratēģiju "Latvija 2030" (apstiprināts 10.06.2010. Latvijas Saeimā), ir jābūt apstiprinātiem universālā dizaina principiem un vides pieejamībai.

Šajā pasaulē cilvēks bieži ienāk ar dažādām problēmām, un dažādu iemeslu dēļ, tā spējas ir ierobežotas, bet caur pieredzi un sadarbību, cilvēki, kas nodarbojās ar vides pielāgošanu meklē kā labāk izveidot pieejamu vidi. Universālais dizains, tas ir vides pielāgošanas risinājuma veids, kas ir piemērots visiem.

"Gaismas pieskāriens" ir ceļojošā izstāde, kas tiks izrādīta Rīgā, pēcāk Jūrmalā (Jūrmalas Domē) un citos Latvijas reģionos.

IZSTĀDES ATKLĀŠANA PAREDZĒTA PIRMDIEN, 25. FEBRUĀRĪ, PLKST. 14.00
LATVIJAS UNIVERSITĀTĒ EVF, ASPAZIJAS BULVĀRĪ 5.

Vairāk par projektu "Baltais spieķis" te : http://multimobilnost.ru/en
Vairāk par Oļegu Kolpaščikovu te: http://multimobilnost.ru/en/o-avtore
Sekojiet ceļojošajai izstādei šeit: http://www.esredzu.lv