Tēvzeme Latvija vai nēPiektdien, 22. februārī, plkst.17.30 Rīgas Svētā Pētera baznīcā tiks atklāta kolorētu fotogrāfiju izstāde “Tēvzeme Latvija vai nē" (Zviedrija). Fotogrāfe Līna Ikše un māksliniece Emelija Malmkviste, laika periodā no 2011. līdz 2013. gadam strādāja pie kopīga fotoprojekta "Tēvzeme Latvija vai nē". Izstāde apskatāma līdz 24. martam.

Šis projekts bija izstādīts apskatei Zviedrijas pilsētās Gēteborgā (2011) un Falunā (2012). Projekta nolūks - meklēt un atrast mūsu latviskās saknes Zviedrijā dzīvojošajos trimdas latviešos.

Intervējot un fotografējot latviešus Gēteborgā, kā arī viņu bērnus un mazbērnus, mākslinieces ieguva lielāku ieskatu un izpratni par mūsu latvisko mantojumu.

Fotogrāfe Līna Ikše fotogrāfēja cilvēkus viņu mājās ar senlaicīgo analogo fotoaparātu Hasselblad. Vienlaicīgi mākslinieces uzdeva viņiem arī dažādus jautājumus - piemēram, kā viņi devās bēgļu gaitās no Latvijas uz Zviedriju vai kā viņi sadzīvoja un sadzīvo ar dubulto identitāti.

Izstādes ekspozīciju veidos 23 kolorētās fotogrāfiju reprodukcijas (180 x 183 cm). Māksliniece Emelija Malmkviste melnbalto portretu fonu gleznošanai izmantoja akrila krāsas, kas tika izvēlētas atbilstoši Latvijas karoga krāsām – sarkan-balt-sarkans, tas ir sava veida mākslinieciskais risinājums, lai akcentētu vēsturisko vēstījumu. Tipogrāfijā fotogrāfijas tika reproducētas un palielinātas uz PVC audekla.

Zviedrijā tiks izdota mākslinieciski veidota grāmata ar trimdas latviešu fotogrāfijām un likteņstāstiem.

Līna Ikše (Lina Ikse)  kopš 1999. gada ir ārštata fotogrāfe, kas ieguvusi izglītību Mākslas akadēmijā Gēteborgā un kuras darbības sfēra ir portreti, teātra fotogrāfija un laikrakstu redakcijas pasūtījumi. No 1999. līdz 2005. gadam viņa strādāja par fotogrāfi Londonā. No 2007. līdz 2010. gadam viņa bija valdes locekle Zviedrijas Fotogrāfu savienībā. Viņa līdzdarbojās grāmatas "Trīs jautājumi" (Izdevniecība "Leopard", 2006) izdošanā ar portretu fotogrāfijām.

www.linaikse.com

Emelija Malmkviste (Skrapste) (Emmeli Malmqvist) ir māksliniece, strādā Falunā un Gēteborgā, kā arī par mākslas pasniedzēju un lektori. Pēc Mākslas un amatniecības augstskolas pabeigšanas Notudenā, Norvēģijā viņa saņēma stipendiju studijām Gerlesborgas skolā, Buhūslēnī 2002. gadam. 2010. gadā Gēteborgā galerijā Red Hill tika sarīkota izstāde "Manī pietrūkst Gēteborgas".

 https://sites.google.com/site/emmelibild