Huberts StankevičsPirms piecpadsmit gadiem, atzīmējot savu septiņdesmito dzimšanas dienu, Liepājas Tautas fotostudijas dibinātājs, ilggadējais vadītājs un starptautiskais fotomākslinieks Huberts Stankevičs Rožu laukuma mākslas galerijā atklāja personālizstādi, kurā skatītājus iepazīstināja ar jaunākajiem perfektā melnbaltajā tehnikā un lielā formātā darinātajiem darbiem.

Autors tai bija devis nosaukumu "Do". Skatītājiem pasaulē atzītais fotomeistars toreiz paskaidroja, ka arī turpmāk ir iecerējis radoši darboties un par spīti nopietnajām veselības problēmām, kas viņu bija sākušas vajāt, vēl nolēmis sarīkot visai skaņu gammai atbilstošas izstādes. "Ir jādzīvo fotogrāfijai!" labi atceros, kā apsveicējiem toreiz teica talantīgais mākslinieks. Diemžēl, savu apņemšanos izpildīt viņš nepaguva, jo drīz devās Aizsaules ceļos. Taču fotomākslas draugiem dotais solījums nebūtībā nav zudis. Meistara apņemšanos īstenot centīgi palīdz viņa mācekļi un ceļa turpinātāji – Liepājas Tautas fotostudijas dalībnieki.

Šovasar viņi kopīgiem spēkiem sarūpējuši sava Skolotāja 85. dzimšanas dienai veltītu izstādi. To 4. jūlijā pulksten 17.30 paredzēts atklāt Liepājas muzeja mazajā zālē. Ekspozīcijā iekļauti divdesmit lielizmēra darbi.

Liepājas Tautas fotostudijas pašreizējais vadītājs Jānis Vecbrālis pastāstīja, ka lielāko daļu no telpā izvietotajām fotogrāfijām skatītāji redzēs pirmoreiz, jo studijas dalībnieki tās sameklējuši, rūpīgi caurskatot un ar pietāti izvērtējot fotomeistara negatīvu arhīvu. Meistara atstātais mantojums ir bagātīgs un dos iespēju sarīkot vēl daudzas izstādes. Taču, lai tas varētu notikt, ir jāpiestrādā. Īpaši daudz pūļu prasījusi izraudzīto, pirms daudziem desmitiem gadu uzņemto kadru retuša, jo laiks bija darījis savu.

Varis Sants un Gunārs Kopštāls fotoattēlus sakārtoja, lai tos būtu iespējams izstādīt. Pēc tam darbi, respektējot autora rokrakstu, tika palielināti un noformēti ekspozīcijai. Turklāt blakus digitālajā tehnikā darinātām fotolapām būšot skatāmi četri darbi, ko savulaik fotolaboratorijā uz gaismas jūtīga papīra kopējis pats meistars. Jānis domā, ka skatītājiem īpaši interesanti būs salīdzināt, kā fotogrāfijas celmlauži strādāja kādreiz, un kādas iespējas tiem paveras šodien. Izstādes nosaukums ir "Re", kas spilgti apliecina, ka Huberts nav apstājies, bet iet tālāk un viņa daudzšķautnainais talants un daiļrade joprojām turpina priecēt gan liepājniekus, gan mūsu pilsētas viesus.

Izstāde "Re" muzejā būs atvērta līdz 4. augustam, kad arī 17.00 visi gaidīti atcerēties fotomākslinieku.