Ziedonis Ragaciems JanaitisKalnciema kvartāla galerijā 7. novembrī plkst. 18.00 tiks atklāta fotogrāfa Gunāra Janaiša foto izstāde "Tev. Un tiem, kas tevi…”, veltīta Dzejniekam Imantam Ziedonim. Izstāde būs apskatāma no 7. līdz 26. novembrim, katru nedēļu no otrdienas līdz sestdienai no plkst. 12.00 līdz 22.00, Kalnciema kvartāla galerijā, Kalnciema ielā 35, Rīgā.

“Imants Ziedonis ir Dieva mākslas darbs. Imants Ziedonis ir brīnums, kas uzdāvināts Latvijai. Ar katru nākamo dienu un gadu mēs to sapratīsim aizvien labāk un labāk. Mūzika sāk īpaši skanēt pēc komponista nāves un Dzejnieka dzeja uzdzirkstī ar vēl lielāku spēku tad, kas aiz viņa aizvērušās Mūžības durvis”. /No mācītāja Jura Rubeņa uzrunas Dzejniekam Imantam Ziedonim veltītajā dievkalpojumā 2013. gada 6. martā./

Dzeja, epifānijas, publicistika, pasakas, scenāriji, sabiedriskā darbība. To visu kopa un uzturēja Dzejnieks Imants Ziedonis. Dzeja ir saruna, kas garāka par paša Dzejnieka mūžu. Kamēr esam mēs, tikmēr bija, ir un būs Imants Ziedonis! Spīts, garīgā enerģija, mērķtiecība – tas bija viņš. Arī konsekvence – mainība un attīstība. Paradoksālas un viegli skaistas atziņas „Krāsainajās pasakās” bērniem ar līdzvērtīgu sarunu. "Garainis, kas veicināja vārīšanos” – tāds Imants Ziedonis ir bijis visur un vienmēr. Arī savos darbos. Cilvēki saprata viņa nodomu latviskumu un goda lietu – nosargāt latvisko domāšanu.

Fotogrāfam Gunāram Janaitim vairāk nekā 40 gadus esot Imanta Ziedoņa tuvumā un viņu fotografējot, doma par attēlu kopumu – izstādi, jau bija radusies labi sen. Tomēr, lai kādā periodā padarītajam pieliktu punktu, nepieciešams iegansts. Tāds radās Dzejnieka 75. jubileju sagaidot, kad Arnis Šablovskis – šīs izstādes krusttēvs, sadarbībā ar Tukuma pašvaldību, vēlējās šo attēlu kopumu parādīt vietā, kur pagājuši Imanta skolas gadi. Izstāde "Tev. Un tiem, kas tevi…” laika gaitā ir rediģēta un papildināta līdz Dzejnieka aiziešanai mūžībā. Pēc izstādes kolāžas lapām veidots arī albums ar tādu pašu nosaukumu. Montāžās iekļauti ap 200 attēli. Arī no ģimenes arhīva. Izstādē redzama tikai neliela daļa no fotogrāfa Gunāra Janaiša fotoarhīva, kuram ar Dzejnieku ir bijušas ilgstošas, draudzīgi garīgas attiecības.

Izstādes attēlu un komentāru autors Gunārs Janaitis fotografēt sācis 14 gadu vecumā. Studējis LVU filoloģijas fakultātē un bijis ilggadīgs Rīgas fotokluba biedrs. Izstādes autors piedalījies neskaitāmās fotoizstādēs visos kontinentos: vairāk nekā 10 personālizstādes Latvijā, Lietuvā, ASV, Zviedrijā, Somijā un Japānā. Strādājis LTV raidījumā "Panorāma”, radošo savienību nedēļrakstā “Literatūra un Māksla”, kopā ar kolēģiem organizējis fotoakciju “Viena diena Latvijā” 1987. un pēc 20 gadiem 2007. gadā. Producējis un iekārtojis vairāk nekā 10 fotoizstādes, noformējis vairāk nekā 50 grāmatu, kalendāru un citu iespieddarbu. 2013. gada pavasarī klajā laista Gunāra Janaiša sastādītā grāmata “Auce tevi vārdā sauc”. Pievērsies arī teātra fotogrāfijai, uzņemdams ap 200 izrāžu Nacionālajā teātrī, Dailes teātrī un Nacionālajā operā. Fotogrāfs ir Kultūrkapitāla fonda mūža stipendiāts, kā arī saņēmis Preses naglu, divas AKKA/LAA autortiesību bezgalības balvas un dažādas starptautiskas atzinības. Sīkāk par autoru var lasīt www.fototrio.lv.