Balčus Arnis uzvaras-parksNo 4. aprīļa līdz 18. maijam Glāzgovas galerijā Street Level Photoworks būs skatāma latviešu fotomākslinieka Arņa Balčus personālizstāde Uzvaras parks.

Izstādē, kura norisinās vienā no presižākajām fotogalerijām Skotijā, būs skatāma jaunākā Balčus fotosērija, kas vairāku gadu garumā veidota vienā no pretrunīgākajām vietām Latvijā – Uzvaras parkā Rīgā. Fotogrāfa darbos vienkopus sastopas realitāte un fikcija, politika un sekss, veidojot kritisku vizuālo puzli par Latvijas vēsturi un sabiedrību.

"Fotogrāfijās attēlotais Rīgas atbrīvotāju piemineklis latviešiem šobrīd kalpo par traumas simbolu. Arnis Balčus gan uzvedina uz domu, ka šī trauma ir tikai simptoms, bet nemiera cēlonis ir jāmeklē neapzinātajā," fotogrāfa darbus komentē komunikācijas eksperts Sergejs Kruks. "Falliskie priekšmeti, kara atmiņas, asins sarkanais un seksualitāte nepārprotami aicina uz psihoanalītisku interpretāciju. Pirmsedipālā bērna uztverē tēva un mātes dzimumakts tik tiešām ir agresijas akts. Šajās fotogrāfijās divi sniegbaltie halāti un sakārtotās gultas liecina par nodomu tīrību. Vajadzība pēc Cita ir atzīta. Fantāzija ceļ trauksmi, tēlojot briesmas, kuras var radīt šīs attiecības. Tāpēc atzīšanai tūlīt seko padzīšana, Cits tiek padarīts par Alien."

Arnis Balčus ir viens no pazīstamākajiem latviešu fotomāksliniekiem, kurš savos darbos konsekventi pievēršas Latvijas identitātei, vēsturiskiem tabu un sociālpolitiskiem notikumiem. Viņa fotogrāfijas izstādītas Londonā, Berlīnē, Vīnē un citur Eiropā un pasaulē, kā arī publicētas tādos žurnālos kā The New Yorker, Dazed & Confused un Foto & Video. Balčus fotosērija Amnēzija iekļauta ABLV bankas Laikmetīgās mākslas kolekcijā, viņa fotogrāfijas atrodas privātkolekcijās Vācijā, Lielbritānijā, ASV un citviet.

Izstāde Uzvaras parks ir daļa no Starptautiskā Glāzgovas vizuālās mākslas festivāla programmas, un to atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, GroGlass, fineArtPrint, KultKom, FK un Glasgow International.

www.balcus.lv

www.streetlevelphotoworks.org

Balčus Arnis uzvaras-parks3

Balčus Arnis uzvaras-parks5