Karolīnas Grantes foto izstāde "Gaisma"No 22.maija līdz 5.jūnijam Creative Andrejsala konferenču zāle, 2.stāvā būs skatāma fotogrāfes Karolīnas Grantes (1991) foto izstāde "Gaisma." Izstāde ir par Tērvetes novadā esošo ciemu, ko daudzi zina kā Klūnas, kur padomju laikā bija kolhozs "Gaisma."

Savā laikā tur bijusi ļoti aktīva darbība - dzīvoja aptuveni 250 cilvēku, visiem bija darba vietas, izklaides iespējas, veikali, ēdnīca un transports. Pašreiz ciemā dzīvo aptuveni 20 cilvēki, kuriem no tā visa vairāk nav nekā. Iedzīvotājiem palikušas tikai atmiņas un stāsti, ko izstādes autore vēlās parādīt sabiedrībai, un likt tai aizdomāties par sociālo stāvokli laukos. Pievērst sabiedrības uzmanību mazapdzīvotiem Latvijas nostūriem, tajos mītošo cilvēku dzīvei, sapņiem un saulainajām atmiņām par Gaismu, kas kādreiz bija. Ciema iedzīvotāja Daina Urakova stāsta: "Gaisma bija darba vieta, tagad tā ir tikai dzīvesvieta, kur valda klusums."

Izstādes autores darbos atainoti cilvēku pašreizējie dzīves apstākļi, kas bagātināti ar dzīvesstāstiem un atcerēm. Darbos tika dokumentēti fakti par Tērvetes novada ciemu, tā apkaimi un infrastruktūru. Ir nepieciešami runāt par sasāpējušo sociālo stāvokli ārpus Latvijas lielajām pilsētām, jo panīkuši, bezdarba nomocīti miesti mūsu valstī ir daudz. Izstādes autore tic, ka informējošiem materiāliem nonākot pareizā redzes lokā, tiks dota iespēja ieraudzīt šādus ciemus jaunā gaismā, kas liktu tiem spīdēt kā nekad agrāk.

Šī būs pirmā Karolīnas Grantes personālizstāde, ar ko noslēdzas viņas studijas LKA Latvijas Kultūras koledžas programmā – Kultūras menedžeris ar specializāciju fotogrāfijā. Viņa ir mācījusies pie tādiem fotogrāfiem kā Gunta Andersone, Māris Kundziņš, Arno Marnics un Alnis Stakle. Profesionālās iemaņas ieguvusi praksēs Rīgas Māksla Telpā un Kalnciema kvartālā.

IZSTĀDES ATKLĀŠANA PAREDZĒTA TREŠDIEN, 21.MAIJĀ, PLKST.17:00, CREATIVE ANDREJSALA KONFERENČU ZĀLĒ, 2.STĀVĀ, ANDREJOSTAS IELĀ 4A, RĪGĀ.

Izstādi atbalsta: Creative Andrejsala, fineArtPrint.lv, Valmiermuižas alus, Fantasy Park Riga, bārs "Tims Mints", radošā apvienība "Tver Mirkli" un LKA Latvijas Kultūras koledža.