KAIMIŅI IELŪGUMSSestdien, 17. maijā, no plkst. 21.00 līdz pusnaktij pie Rīgas Mākslas telpas (Kungu iela 3) uz liela ekrāna notiks divu projektu - "Kaimiņi" (Rīga, Latvija) un VODA (Ūmeo, Zviedrija) dalībnieku darbu prezentācija. Abus projektus vieno kopīga ideja – "mēs" un "viņi", tomēr atšķirīga ir idejas konceptuālā un kontekstuālā attīstība.

Mākslas akcija "Kaimiņi" balstās pārliecībā, ka interesantākais Rīgā ir paši rīdzinieki. Viņi ir gan kosmopolītiski aktīvisti, gan savā vidē ieauguši ļaudis, laimīgi, ka var noturēt savu personisko dzīves ritmu. "Tie ir cilvēki, kas par došanos uz pilsētas centru saka "braukt uz pilsētu", kuru ikdiena paiet, pārvietojoties mikrorajona robežās... kā arī tā dēvēto guļamrajonu iemītnieki, kas no rīta agri drūzmējas publiskā transporta pieturās, lai dotos uz pilsētas centru un vēlu vakarā atgrieztos savos mitekļos, tā arī nekad neuzzinot, kas mitinās kaimiņu dzīvoklī" (no Rīga 2014 tematiskās līnijas "Ceļu karte" koncepcijas).

"Kaimiņu" kuratore Inga Brūvere, rīdziniece ceturtajā paaudzē, ir pārliecināta: "Dažādi domājošie, no dažādām kultūras vidēm, ar atšķirīgiem politiskiem uzskatiem, tradīcijām, nacionālo piederību un sociālo statusu – "mēs" un "viņi" dzīvojam blakus, kaimiņos un veidojam vienu telpu, ko sauc par Rīgu." Saskaņā ar viņas ideju 5 mākslinieki - Kaspars Podnieks, Evelīna Deičmane, Arnis Balčus, Ieva Raudsepa un Ilze Vanaga veidoja fotogrāfiju sērijas katrs savā Rīgas rajonā, mēģinot atrast un izcelt vietas savdabību, īpašo atmosfēru, meklējot "kaimiņam" raksturīgo – kopīgo vai atšķirīgo, un tā savā veidā arī iepazīstot vienam otru.

No 5. līdz 25. maijam darbi eksponēti 100 sabiedriskā transporta pieturvietās dažādās Rīgas vietās, tādējādi (un apzināti izmantojot fotogrāfijas kā medija, kam it kā ir vistuvākās attiecības ar vizuālo īstenību, iespējas) pārceļot realitātes fragmentus kā gigantiskā puzlē un organizējot savstarpēju Rīgas rajonu kaimiņu ciemošanās akciju.

Projekta VODA koncepcijas pamatā ir divas pamatlīnijas – pasaule ar profesionālā fotogrāfa acīm un pasaule caur to acīm, kas ir stāsta varoņi. Šajā radošajā procesā tiek iesaistītas abas puses, mēģinot rast atbildi uz jautājumiem – "Kurš kuru attēlo? Un kā tiek atspoguļota laikmetīgas pasaules īstenība?" Izmantojot dokumentālās fotogrāfijas izteiksmes līdzekļus, tiek parādītas mūsdienu pasaules mazāk zināmas puses / parādības. Šādā veidā tiek veicināta niansēm pilna uztvere un skatījums uz šodienas pasauli, pilsētu un līdzcilvēku dzīvi. Projektā VODA piedalās fotogrāfi Elīna Berge (Elin Berge), Dāvids Dālbergs (David Dahlberg), Aleksandra A. Ellisa (Alexandra A. Ellis), Mālina Grēnborga (Malin Grönborg), Juhans Gunseuss (Johan Gunséus), Sāra Lindkvista (Sara Lindquist), Linda Tompsone (Linda Thompson) un Larss Ēbergs (Lars Öberg).

Muzeju naktī Rīgas Mākslas telpā būs iespēja ari redzēt divas izstādes – ''Viewfinders. Laikmetīgā Baltijas un Ziemeļvalstu fotogrāfija'' un Dawid (Zviedrija) personālizstādi ROST / RUST.

Projekts "Kaimiņi" ir arī Eiropas kultūras galvaspilsētas notikums, kuru veidoja Rīgas Fotomēnesis 2014 sadarbībā ar Mākslas festivālu "Tête-à-tête", Ziemeļu Ministru padomes biroju Rīgā, Foto Kvartālu, Latvijas Mākslinieku savienību un Dānijas Kultūras institūtu.

Atbalsta: Nodibinājums Rīga 2014, Borisa un Ināras Teterevu fonds, Rīgas dome, Latvijas Kultūras ministrija, SIA "Rīgas Nami", Rīgas Mākslas telpa, euroAWK.

Vairāk informācijas www.rigaphotomonth.com un www.teterevufonds.lv

 Arnis Balčus

Evelīna Deičmane

Kaspars Podnieks

VODA elinberge 130120 press image original