TF4 Leonīds TugaļevsNo 5. septembra līdz 4. oktobrim Rīgas Centrālajā bibliotēkā 2.stāvā būs apskatāma izstāde "Totāla fotogrāfija / Dublis Nr.3½". "Totāla fotogrāfija" — tīra bezkompromisa fotogrāfija, kas runā pati par sevi, kurai nevajag sadomātu koncepciju "kruķus" vai pavadošus tekstus — pašpietiekama fotogrāfija. Fotogrāfija kā vizuālā māksla.

TF4 ir Latvijas fotogrāfu apvienība, dibināta 2011. gadā Rīgā, kura darbojas dokumentālās fotogrāfijas žanrā. Grupa cieši sadarbojas ar plaši pazīstamo Latvijas fotogrāfu Leonīdu Tugaļevu. Šīs sadarbības rezultātā top kopizstādes.

Šī ir ceturtā grupas izstāde, kurā būs aplūkojami autoru darbi ar vienotu tēmu — Latvija, tās galvaspilsēta Rīga, mīlestība pret savu zemi un pilsētu. Parasti TF4 izstādes netiek veidotas tradicionālā grupu izstāžu formātā — tās ir patstāvīgas kolekcijas ar savu neatkarīgu vēstījumu, taču šoreiz fotogrāfi vēlējušies veltīt savus darbus šī gada Eiropas kultūras galvaspilsētai. Protams, atklājot katrs savu unikālo rokrakstu un redzējumu.

Latvijas fotogrāfijas klasiķis Leonīds Tugaļevs prezentēs iepriekš nepublicētu fotogrāfiju kolekciju no sava arhīva. Apmeklētājiem būs iespēja aplūkot vēsturiski nozīmīgas foto kolekcijas. "Mākslas dienas" (1983) attēlo ikgadējo mākslinieku pasākumu sēriju, kas norisinās jau no 1959. gada. Šie vērienīgie pasākumi iezīmēja mākslas un tautas satikšanos. Arī šajā sērijā jūtams šīs satikšanās prieks. Neparasts un radošs dzīves ceļš atspoguļots kolekcijā, kas veltīta leģendārajam latviešu režisoram Jurim Podniekam ("Vai viegli būt jaunam?", "Impērijas gals" u.c.) (1982). Tajā redzamas tautā iemīļotā mākslinieka dažādās personības šķautnes. Šī ir unikāla iespēja aplūkot meistara fotogrāfijas par šo interesanto laiku, mūsu vēstures posmu.

Irēnas Stefanovičas fotogrāfiju izlasē pilsēta ir kļuvusi noslēpumaina. Rīga parādās netieši, starp kontrastiem, kas ir tik raksturīgi mūsu galvaspilsētai un ir sastopami ik uz soļa. Realitāte un atspulgs, vēstures pavedieni un mūsdienu dvesma — viens no otra nav atdalāmi. Šī dažādība apbur un liek apstāties, ieskatīties un sajūsmināties par redzēto.

Andželinas Brailko kolekcijas tēma ir ceļi un celiņi. Rīgas maģistrāles ar to spēku un ātrumu, un lauku ieliņas ar to īpašo, kluso šarmu. Autore izvēlējusies parādīt Rīgu, neatraujot to no mūsu saknēm — laukiem un dabas — kas ir gan galvaspilsētas pamats, gan katra cilvēka neatņemama sastāvdaļa. Šajā kolekcijā tiek pētīts, cik dažādi ceļi šķērso ikviena cilvēka dzīves ceļu, vienlaikus katrā no tiem cenšoties nepazaudēt pašam sevi.

Izstādes atklāšana notiks piektdien, 5. septembrī plkst. 18.00, Rīgas Centrālajā bibliotēkā 2.stāvā. Izstāde rīkota sadarbībā ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu, Rīgas Centrālo bibliotēku, LADA BALTIKA un GroGlass.

Rīgas Centrālā bibliotēka (2.stāvs), Brīvības iela 49/53, Rīga.

Pirmdiena – piektdiena: 9.00 – 20.00

Sestdiena: 10.00 – 17.00

(Ieeja brīva)