Juhans Sundgrēns. Lampas GaismaNo 30. aprīļa Latvijas Fotogrāfijas muzejs piedāvā zviedru fotogrāfa Jūhana Sundgrēna izstādi "Lampas gaismā". Šis ir viens no pirmajiem festivāla "Rīgas Fotomēnesis" 2015. gada sarakstā iekļautajiem pasākumiem.
Fotogrāfiju sērija "Lampas gaismā" tapusi no 2000. līdz 2006. gadam, laikā, kad Jūhans Sundgrēns strādāja par sociālo aprūpētāju Sodermalmas apgabalā, Stokholmā. Aprūpes centrs atradās vienā ēkā ar mākslinieka dzīvokli, tāpēc pēc fotogrāfijas studijām Meksikā Jūhans Sundgrēns kļuva par tā darbinieku. Iepazīstot aprūpējamos, viņš sāka uzņemt viņu fotogrāfijas, vienlaikus ņemot līdzi otru fotokameru, ar kuru seniori varēja fotografēt J. Sundgrēnu viņa ikdienas darbā. "Viena no lietām, kas man ieinteresēja šajā projektā un likās pievilcīga vecākajā paaudzē, bija miers. Gausums, vilcināšanās, laiks. Cieņa pret atmiņām un domām ikdienas tikšanās reizēs," stāsta autors. "Vecākā paaudze ir bijusi nozīmīga informācijas krātuve, līdzīgi kā mūsdienās internets vai "Google". Viņi ir veidojuši kolektīvo atmiņu un nodevuši informāciju tālāk. Mūsdienās viss notiek daudz straujāk, un mēs ne vienmēr vēršamies pēc informācijas pie senioriem, iespējams, mēs bieži vien novēršamies no viņiem pavisam."

Jūhans Sundgrēns skaidro, kāpēc fotoprojektā iekļauti attēli, kuros redzams viņš pats: "Lūdzot seniorus uzņemt manus foto, kamēr strādāju, galvenokārt es vēlējos izcelt sociālā aprūpētāja lomu, tomēr bija arī citi, personiski iemesli. Atgriešanās no Meksikas uz mani atstāja spēcīgu iespaidu un radīja dažas problēmas. Mani pārņēma domas par piederību un identitātes meklējumiem. Kas es esmu un kas es būšu? Fotogrāfs? Kultūras darbinieks? Sociālais aprūpētājs? Meksikā? Zviedrijā? Kaut kur citur? Iespējams, šī sajūta, tiekot portretēta, tika arī remdēta. Materializēta."
Jūhans Sundgrēns dzimis 1969. gadā Zviedrijā. 20. gadsimta 90. gadu sākumā autors ieguva universitātes diplomu sociālajā aprūpē, un vēlāk studēja fotogrāfiju Meksikā. Kopš 2001. gada viņš piedalās autoru grupu izstādēs un veido savas personālizstādes mākslas galerijās un muzejos Zviedrijā, Meksikā, Vācijā un Spānijā. Šogad mākslinieks tika apbalvots ar Zviedru mākslas atbalsta komitejas internacionālās programmas ("Iaspis") stipendiju. Jūhans Sundgrēns ir divu foto albumu autors: fotogrāfiju krājums "Scavengers" izdots 2003. gadā, krājums "Lampas gaismā" – 2012. gadā. Viņa uzņemtās fotogrāfijas ir publicētas vairākās grāmatās un žurnālos.

IZSTĀDES ATKLĀŠANA PAREDZĒTA 30. APRĪLĪ PLKST. 17.00 LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJĀ, MĀRSTAĻU IELĀ 8, VECRĪGĀ

Izstādi atbalsta Stokholmas pilsēta, Zviedru mākslas atbalsta komiteja vizuālajām mākslām "Iaspis". Informatīvi atbalsta "Rīgas Fotomēnesis".