MG 214021. maijā plkst. 18:00 Latvijas Fotogrāfijas muzejs sadarbībā ar Rīgas Fotogrāfijas biennāli aizsāk jaunu diskusiju ciklu par fotogrāfijas un fotogrāfijas izstāžu aprakstīšanas, interpretēšanas un novērtēšanas kritērijiem. Aicinām jūs uz pirmo diskusiju vakaru, kurā tiks analizētas sadarbībā ar Rīgas Fotomēnesi 2015 veidotās izstādes "Bārta" (autors Imants Gross) un "Lampas gaismā" (autors Jūhans Sundgrēns). Diskusiju vadīs mākslas kritiķe Ieva Lejasmeijere un kuratore Maija Rudovska, piedalās izstādes autors Imants Gross. Ieeja pasākumā bez maksas.

Lai veicinātu kvalitatīvu un argumentētu diskusiju rašanos par Latvijas fotomākslu un fotogrāfiju izstādēm Latvijas Fotogrāfijas muzejs kopā ar Rīgas Fotogrāfijas biennāli ilgtermiņā cer veidot diskusiju vakarus, kuros piedalās izstāžu autori, profesionāli kuratori un mākslas kritiķi, aicinot sarunā iesaistīties arī pasākuma apmeklētājus. Izstādes tiks apspriestas gan no to mākslinieciskā pasniegšanas veida, gan saturiskā snieguma.
Zviedrijā dzimušā latviešu fotogrāfa Imanta Grosa izstāde "Bārta" tapusi laikā no 2012. gada pavasara līdz 2013. gada vasarai, autoram dodoties uz ciemu – Bārtu –, kurā dzīvojis un savu fotodarbnīcu vadījis viņa vectēvs Miķelis Gross un piedzimis autora tēvs Modris Gross. Šis fotoprojekts ir ne tikai privāta dokumentācija, kas veltīta nekad nesatiktajam vectēvam, bet arī laikmeta liecība par Bārtu un tās iedzīvotājiem. Izstādes autors atzīmē, ka nodarbojas ar amatierfotogrāfiju 45 gadus. Savas zināšanas papildinājis radošajās darbnīcās Vācijā, Zviedrijā, kā arī zviedru fotogrāfa J.H. Engstroma vadītajā "Atelier Smedsby" Parīzē, un Starptautiskās Fotogrāfijas vasaras skolas (ISSP) organizētajās darbnīcās Latvijā. Kopš 1988. gada Imants Gross piedalās autoru grupu izstādēs. 2010. gadā tika atklāta viņa pirmā personālizstāde "Ūdens..."
Zviedru fotogrāfa Jūhana Sundgrēna sērija "Lampas gaismā" tapusi no 2000. līdz 2006. gadam, laikā, kad autors strādāja par sociālo aprūpētāju Sodermalmas apgabalā, Stokholmā. Aprūpes centrs atradās vienā ēkā ar mākslinieka dzīvokli, tāpēc pēc fotogrāfijas studijām Meksikā Jūhans Sundgrēns kļuva par tā darbinieku. Iepazīstot aprūpējamos, viņš sāka uzņemt viņu fotogrāfijas, vienlaikus ņemot līdzi otru fotokameru, ar kuru seniori varēja fotografēt J. Sundgrēnu viņa ikdienas darbā. "Viena no lietām, kas man ieinteresēja šajā projektā un likās pievilcīga vecākajā paaudzē, bija miers. Gausums, vilcināšanās, laiks. Cieņa pret atmiņām un domām ikdienas tikšanās reizēs," stāsta autors.
Jūhans Sundgrēns dzimis 1969. gadā Zviedrijā. 20. gadsimta 90. gadu sākumā autors ieguva universitātes diplomu sociālajā aprūpē, un vēlāk studēja fotogrāfiju Meksikā. Kopš 2001. gada viņš piedalās autoru grupu izstādēs un veido savas personālizstādes mākslas galerijās un muzejos Zviedrijā, Meksikā, Vācijā un Spānijā.
Rīgas fotogrāfijas biennāle ir jaundibināts starptautisks fotogrāfijas notikums Latvijā, kas par prioritāti izvirza laikmetīgajā mākslā balstītu fotogrāfiju Latvijā – Baltijā – Eiropā. Pirmā Biennāle notiks 2016. gada pavasarī.