Biennale plakats Gunta PodiņaNo 6. aprīļa Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālēs skatāma fotogrāfes Guntas Podiņas izstāde "Mēs neesam neredzami", kas notiks Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2016 – 2018 starpgada ietvaros.
Fotogrāfiju sērijā "Mēs neesam neredzami" tiek parādītas Strazdumuižā notikušās pārmaiņas, vēsturiskie un aktuālie notikumi, aplūkojot gan padomju laikus, gan pašreizējo situāciju Latvijā. Strazdumuiža ir ciems Rīgas nomalē, kur mājvietu radusi neredzīgo un vājredzīgo kopiena ar vairāk nekā 200 iedzīvotājiem. Šīs kopienas dzīves apstākļi nav viegli, darba iespējas ir minimālas, sociālā pabalsta vien nepietiek ikdienā nepieciešamā aprīkojuma ieguvei redzes invalīdam vai bērnu skološanas izdevumiem augstskolās. Neredzīgie un vājredzīgie iedzīvotāji pavada savas dzīves šauros un neremontētos dzīvokļos, ar ierobežotām iespējām brīvi pārvietoties ārpus mājas, kas veicina minimālu kontaktu ar apkārtējo pasauli.
Par spīti grūtībām un pateicoties nelokāmai gribai būt noderīgiem sabiedrībā, daudzi ir raduši jaunas nodarbošanās iespējas. Viens no šīs fotogrāfiju sērijas galvenajiem varoņiem Kaspars strādā par mehāniķi un palīdz ciemata iedzīvotājiem labot salūzušo sadzīves tehniku. Šajā neredzīgo un vājredzīgo kopienā ir sastopami arī tādi cilvēki, kas nodarbojas ar tulkošanu, datoriem vai muzicēšanu. Guntas Podiņas izstāde "Mēs neesam neredzami" spēj pievērst sabiedrības uzmanību redzes invalīdu problēmām un dzīvesveidam, kas varētu pārsteigt daudzus.
Gunta Podiņa (1974) ir dokumentālās fotogrāfijas pārstāve no Latvijas, kura šobrīd dzīvo un strādā Zviedrijā. Viņa ir specializējusies kultūras antropoloģijas jautājumos. Viņas dokumentālo projektu mērķis ir parādīt cilvēka un vides savstarpējo iedarbību, vienlaikus veidojot jēgpilnus komentārus par pašreizējiem sociālajiem un kultūras jautājumiem. Viņas veidotie projekti parāda sabiedrības priekšstatus par identitāti, piederību un sociālo mijiedarbību. Gunta Podiņa ir ieguvusi maģistra grādu Londonas Mākslas Universitātē "Dokumentālā fotogrāfija un fotoreportāža". Viņa jau kopš 2005. gada piedalās starptautiskās foto izstādēs, ieguvusi daudzas starptautiska līmeņa atzinības un balvas.
IZSTĀDES ATKLĀŠANA PAREDZĒTA 6. APRĪLĪ, 2017. GADĀ, PLKST. 17:00 LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJĀ, MĀRSTAĻU IELĀ 8 (IEEJA NO ALKSNĀJA IELAS)