Noras Vrubļevskas izstāde No 15. jūnija Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālē skatāma fotogrāfes Noras Vrubļevskas izstāde "Ja kāds runā, ir gaišāk".
Fotoprojekta galvenā tēma ir bailes no tumsas un autori interesē tas, ka cilvēka dabā ir vienlaikus baidīties un tai pašā laikā sajust vēlmi bailēm stāties pretī un tās atmaskot. Fotogrāfiju sērija tapusi ISSP Skolas laikā, un izstādē lielformāta fotogrāfijas mīsies ar mazizmēra foto kolāžu. Bailes no tumsas nav bailes no gaismas trūkuma, bet gan bailes no iespējamām vai iedomātām briesmām, ko tumsa slēpj.
Klusums. Novembra vējā smaržo sveķi.
Piepilsētas meža taku klāj brūnas priežu skujas. Mana kreisā kabata smaga, tajā žvindz atslēgas un pleijera austiņas. Es jūtu, ka jaka velk uz vienu pusi, neritmiski sitoties pret kāju. Eju ātri, brīžiem metos skriet līdz aizelšos. Man svīst rokas un no uztraukuma šķiet, ka kāds seko; atskatos, bet ceļš ir tumšs un tukšs. Cauri krosenēm spiežas čiekuru asie stūri, nereti ieduroties pēdas pašā viducī.
Kas tur lapās čabinās? Pēkšņi krūmos pavīd acu pāris, man piemetas drebuļi un mēģinu atcerēties pašaizsardzības paņēmienus, bet saprotu, ka nezinu, ko darīt, ja uzbrūk, piemēram, lapsa. Brienu caur aso gārsu, saskatu, ka tā tomēr zālē iemesta skārdene, kas atspīd pilsētas pieklusinātajās gaismās.
Remdējot uztraukumu, es dungoju "upe nesa ozoliņu, ar visām(i) bitītēm". Tā jau ir, es atceros, ka cilvēki ir teikuši, ka nedrīkst klausīties mūziku uz austiņām, ja vienatnē iet pa tumsu.
Nora Vrubļevska ir dzīvojusi vairākus gadus Amerikā, studējusi fotogrāfiju Jaunanglijas Fotogrāfijas skolā Bostonā, mācījusies arī ISSP skolā un ISSP vasaras skolā. Viņa ir piedalījusies meistardarbnīcās Bostonas Mākslas muzeja skolā un Bostonas Fotogrāfijas centrā. Izstādēs piedalās kopš 2010. gada. 2013. gadā sarīkojusi personālizstādi "Cambridge at Night" Vīznera mākslas galerijā Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā un kopā ar fotogrāfu Denu Skvīru izdevusi fotogrāmatu ar tādu pašu nosaukumu; šī gada sākumā galerijā ISTABA bija skatāma autores personālizstāde "Camera obscura*". Kopš 2014. gada Nora Vrubļevska vada radošās darbnīcas bērniem un jauniešiem Latvijas Fotogrāfijas muzejā. Viņa darbojusies Rīgas Fotomēneša un Self Publish Riga pasākumu organizēšanā. Šobrīd fotogrāfe studē LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes studiju programmā "Vizuālās mākslas skolotājs".
Vairāk par autori – mājaslapā: www.noravrublevska.com
IZSTĀDES ATKLĀŠANA PAREDZĒTA 15. JŪNIJĀ, 2017. GADĀ, PLKST. 17:00 LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJĀ, MĀRSTAĻU IELĀ 8 (IEEJA NO ALKSNĀJA IELAS)