Daces Voitkevičas izstāde "Laužot ledu"No 15. jūnija Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālēs skatāma fotogrāfes Daces Voitkevičas izstāde "Laužot ledu".
Dokumentālā foto sērija "Laužot ledu" tika aizsākta 2013. gadā kā stāsts par neparastiem cilvēkiem. Fotogrāfes mērķis bija iepazīt citus cilvēkus, bet tas viņu aizveda atpakaļ pie sevis, ļāva iepazīt savas personiskās robežas un iegūt jaunu pieredzi. Sērijas tapšanas laikā Dace Voitkeviča satika dažādus cilvēkus un piedzīvoja daudzus aizkustinošus brīžus. Viens no tiem bija agrāk neredzēts ziemas peldētājas ģimenes video, kurā pārsteidzošā kārtā uz īsu brīdi redzama autores mamma gaidībās ar meitu. Fotogrāfiju sērija iedvesmojusi arī autori "lauzt ledu" un izmēģināt peldi āliņģī.
Katrā sabiedrībā ir cilvēki, kas uzdrošinās rīkoties pretēji ierastajiem uzskatiem. Ziemas peldes paradokss ir tajā, ka tā ir pieejama visiem, taču prasa pārvarēt sevi un mainīt attieksmi pret vispārpieņemto. Ziemas peldētājiem ledusauksts ūdens ir fiziskās un garīgās dziedināšanas avots. Viņi lauž ledu peldei un "lauž" stereotipus, lai dzīvotu labāku dzīvi. Latvijā cilvēki peldas āliņģos gan vienatnē, ģimenes un draugu lokā, gan apvienojas ziemas peldētāju jeb roņu klubos. Daudzi piedalās ziemas peldēšanas sacīkstēs, kurās var kļūt par čempioniem visās vecuma grupās. Ziemas peldētāji nereti ir pārvarējuši dažādas krīzes veselībā un personiskajā dzīvē. Kopīgi pavadītais laiks pie āliņģa "lauž ledu" arī cilvēku attiecībās, ļaujot jautri un sirreāli svinēt dzīvi.
Dace Voitkeviča ir mākslas maģistre, fotogrāfe. Viņa ir mācījusies fotogrāfiju dažādos kursos un meistarklasēs, tostarp ISSP (2013. un 2014. gadā). Vairākus gadus bijusi Ogres foto kluba valdē un darba grupā fotogrāfijas seminārā "Egona Spura ceļš" un Foto Dienas Ogrē. Dace Voitkeviča ir piedalījusies vairākās grupu izstādēs Latvijā, Zviedrijā un Krievijā. Viņas darbi iekļuvuši "Latio" Latvijas "Gada balva fotogrāfijā 2015" finālā un Kauņas foto festivāla 2015. gada portfolio skates finālā.
IZSTĀDES ATKLĀŠANA PAREDZĒTA 15. JŪNIJĀ, 2017. GADĀ, PLKST. 17:00 LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJĀ, MĀRSTAĻU IELĀ 8 (IEEJA NO ALKSNĀJA IELAS)