Inga ErdmaneNo 5. aprīļa Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālēs skatāma fotogrāfes Ingas Erdmanes izstāde "Nezināšanas prieks", kas notiks Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2018 ietvaros.
Fotomāksliniece Inga Erdmane 2016. gadā uzaicināja piecus Latvijas Probācijas dienesta klientus piedalīties fotogrāfijas meistardarbnīcā. Šajā projektā tapusi 1000 lappušu bieza fotogrāmata – "Nezināšanas prieks". Tā dokumentē piecu "naivu amatieru" radošo procesu un iepazīstina ar viņu radīto neparasto attēlu kolekciju, apliecinot brīvību, ko var sniegt nezināšana par fotogrāfijas normām un paražām.
Darbnīcas dalībnieki saņēma vienreizlietojamās fotokameras, lai iemūžinātu savu pasauli tādu, kā to redz viņu acis. I. Erdmanes loma bija būt vienīgi par vidutāju, kas palīdzētu dalībniekiem izprast sevi un fotokameru un ieraudzīt apkārtni ar fotogrāfijas starpniecību. Regulāri tiekoties ar dalībniekiem, I. Erdmane rosināja diskusijas par darba rezultātiem un sniedza atbalstu tehniskajam un mākslinieciskajam izpildījumam, lai palīdzētu dalībniekiem kļūt vērīgākiem un drošākiem attiecībās ar kameru. Viņiem netika dots konkrēts uzdevums, dalībnieki varēja fotografēt visu, kas viņus interesē. Projekta gaitā tika izfotografētas gandrīz 40 analogās fotofilmas. Radītie atšķirīgās kvalitātes fotoattēli liecina par procesu un dalībnieku progresu. Aplūkojot paveikto, I. Erdmane secināja, ka dalībnieku uzņemtajiem attēliem piemīt kvalitāte, ko reti var vērot profesionālajā fotomākslā. Darba procesā tika novērots īpašs "nezināšanas prieks", mākslinieciska brīvība fotografēt savādāk, nekā to dara tradicionāli izglītoti fotogrāfi. Darbnīcas dalībnieki šķērso robežas, par kuru pastāvēšanu pat nenojauš, bieži radot pārsteidzošus un iedvesmojošus attēlus. Ar radīto grāmatu I. Erdmane ielūdz mākslas baudītājus paviesoties projekta dalībnieku radītajā pasaulē un aicina vērot to, kā radošo procesu var bagātināt nezināšana un naivums.
Inga Erdmane (1973) savos darbos pievērš uzmanību sabiedrības attiecībām ar indivīdu, dokumentējot reālus notikumus un piedāvājot to interpretāciju instalācijās, video, fotogrāfijās un fotogrāmatās. Mākslinieces interese par sistēmām un struktūrām bieži vien ir fokusēta uz robežām, kur indivīdi iekļūst tā dēvētajās "pelēkajās zonās". I. Erdmane ir pabeigusi Hāgas Karaliskās Mākslas akadēmijas fotogrāfijas nodaļu, kā arī studējusi psiholoģiju Rīgā. Viņa veidojusi personālizstādi "Atzīstos, ka kļūdījos saskaitot. Sistēmas kļūda, krimināllieta Nr. 15890013311" Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā (2013), kā arī piedalījusies grupu izstādēs Latvijā un ārvalstīs, piemēram, izstādē "INexactly THIS" festivāla "Kunstvlaai" ietvaros Amsterdamā, "The Rencontres d’Arles" (2012), "Rauma Biennale Balticum 2014" un Laikmetīgās mākslas festivālā "Survival Kit 6" (2014) Rīgā. Pašizdevusi sešas grāmatas un ir vairākkārtīgi piedalījusies grāmatu mesēs un izstādēs Francijā, Nīderlandē, Beļģijā, Lietuvā, Gvatemalā un citur.
Kurators: Eds Shautens
Rīgas Fotogrāfijas biennāle ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju. Fotogrāfijas jēdziens festivāla nosaukumā apvieno dažādas attēla veidošanas mākslinieciskās prakses, kas 21. gadsimtā turpina transformēt laikmetīgās mākslas valodu. Biennāles tematika aptver jautājumus no kultūras teorijas līdz aktuāliem sociālpolitiskiem procesiem Baltijas un Eiropas reģionā. Rīgas Fotogrāfijas biennāle tiecas fiksēt un mākslas festivāla formātā piedāvāt kopīgi izprast pasaulē notiekošās pārmaiņas, tulkojot mūsdienās tik sarežģīto un piesātināto vizuālo valodu jēgpilnās attiecībās − starp ikdienu, kameras objektīvu, vēstures materiālu, laikmetīgo mākslu, tehnoloģijām un nākotni. 2018. gadā Rīgas Fotogrāfijas biennāle 2018 notiek Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.
IZSTĀDES ATKLĀŠANA UN FOTOGRĀMATAS PREZENTĀCIJA PAREDZĒTA 5. APRĪLĪ, 2018. GADĀ, PLKST. 17:00 LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJĀ, MĀRSTAĻU IELĀ 8 (IEEJA NO ALKSNĀJA IELAS)