valsts kultūras mantojums IHPEValsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija un Eiropas Padome aicina jauniešus vecumā līdz 21 gadam iemūžināt fotogrāfijās Latvijas kultūras mantojumu un no 2010. gada 30. marta līdz 2010. gada 23. aprīlim (pasta zīmogs) iesniegt vienu līdz četrus savus darbus starptautiskā fotokonkursa "Kultūras mantojums fotogrāfijās 2010" nacionālajai atlasei.

2010.gada konkurss veltīts tēmai "Kultūras mantojums - mūsdienu izaicinājums", jo šī gada septembrī Rīgā norisināsies 4.Baltijas jūras valstu kultūras mantojuma forums, kas kopīgi skatīs kultūras mantojuma saglabāšanu kā mūsdienu izaicinājumu, kā arī visus tos izaicinājumus ar ko kultūras mantojumam jāsaskaras šodien.

Latvijas nacionālās atlases dalībnieki aicināti savos darbos ietvert Latvijas kultūras mantojumu visā tā bagātībā - arhitektūras, arheoloģijas, vēstures un mākslas pieminekļi, kā arī kultūrvēsturiskās ainavas. Fotofiksācijā vienlīdz nozīmīga ir oriģinalitāte kultūrvēsturiskā objekta izvēlē, izpildījuma tehniskā meistarība un mākslinieciskā kvalitāte.

Iesūtītos darbus vērtēs profesionāla žūrija, kurā būs gan kultūras pieminekļu aizsardzības speciālisti, gan fotogrāfijas un mākslas nozares pārstāvji. 50 mākslinieciski izteiksmīgākie un tehniski augstvērtīgākie fotokonkursa dalībnieku darbi tiks eksponēti fotoizstādē "Latvijas kultūras mantojums fotogrāfijās 2010", kā arī pretendēs uz piedalīšanos Eiropas Padomes rīkotajā starptautiskajā fotokonkursa atlasē. Desmit labākie saņems pārsteiguma balvas, kā arī iegūs tiesības piedalīties īpašā profesionālā nodarbībā par Latvijas kultūras mantojumu un fotogrāfijas mākslu. Savukārt, divu nacionālās atlases uzvarētāju darbi tiks iekļauti Eiropas Padomes rīkotā starptautiskā izstādē un publicēti kopīgā katalogā.

Eiropas Padomes starptautisko jauniešu fotokonkursu "Kultūras mantojums fotogrāfijās" Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija Latvijā rīko katru gadu. Ar katru gadu dalībvalstu skaits konkursā pieaug. 2009.gada konkursā piedalījās 58 valstis, pārsniedzot Eiropas Savienības robežas, tika iesniegtas 120 300 fotogrāfijas un izsniegti 205 diplomi. Starptautiskā fotokonkursa mērķis ir mudināt jauniešus apzināt lokālās kultūrvēsturiskās vērtības un ar fotomākslas palīdzību veicināt saudzīgu attieksmi pret kultūras mantojumu. Vienlaikus konkursa laureātiem tā ir iespēja reprezentēt savas valsts kultūras vērtības fotoizstādēs ārvalstīs.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija jauniešu darbus gaidīs Inspekcijas Klientu apkalpošanas centrā Pils ielā 22 katru darbadienu no 10.00 līdz 16.00. Viena līdz četras fotogrāfijas iesniedzamas digitālā veidā (ierakstītas CD; JPEG formātā ar minimālo izšķirtspēju 3000x2000 pikseļu) un izdrukas veidā (izmērā 15 x 20 cm).

Papildus informāciju par konkursu, kā arī dalībnieku pieteikuma veidlapu atradīsiet Inspekcijas mājas lapā www.mantojums.lv vai pa tālruni 67224519 un e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. .
Vairāk informācijas par starptautisko jauniešu fotokonkursu: http://ihpe.mhcat.cat/index.php.