Pilnsabiedrība "Nacionālā Būvkompāniju apvienība" (NBA) sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) un portālu fotokvartals.lv aicina fotogrāfus un fotogrāfijas mīļotājus piedalīties konkursā "Iededz Gaismas pilī!". Konkurss norisināsies jau šajā nedēļas nogalē no 25. līdz 27.oktobrim, kad, iestājoties tumsai, jaunajā LNB ēkā tiks iedegtas visas gaismas Daugavas pusē.

Piedalīties fotokonkursā un iemūžināt izgaismotu jauno LNB ēku aicināti gan profesionāli fotogrāfi, gan amatieri. Piektdienas vakarā gaisma tiks iedegta jau pirms tumsas iestāšanās, un tā degs līdz pat naktij uz pirmdienu. Labāko darbu autoriem tiks piešķirtas balvas – konkursa uzvarētājs no "Nacionālās Būvkompāniju apvienības" iegūs arhitektūras fotogrāfiju izdevumu "Le Corbusier and the Power of Photography" (2012), savukārt otrā un trešā vieta saņems balvu no dizaina uzņēmuma un koncepta veikala "Lukabuka" – grāmatu no sērijas "Process" par arhitektūru Latvijā. Piecu labāko fotogrāfiju autoriem būs iespēja paviesoties Gaismas pilī un uzņemt attēlus arī ēkā, kā arī no portāla fotokvartals.lv saņemt izdevumu "Latvijas fotogrāfijas gadagrāmata 2013". Labākos darbus izvērtēs žūrija no NBA un LNB, kā arī fotogrāfs un portāla fotokvartals.lv redaktors Arnis Balčus.

Kā skaidro Māris Saukāns, NBA padomes priekšsēdētājs, atsevišķi fotogrāfi jau ir paguvuši nejauši iemūžināt mirdzošu Gaismas pili tumsā, kad aktīvu būvdarbu dēļ ēka ir gaiša arī vakaros. "Ik pa laikam sociālajos portālos ir manāms rīdzinieku prieks par apgaismotu LNB ēku un fotogrāfijām, kas radušās mirkļa ietekmē. Tas iedvesmoja mūs šādu iespēju dot visiem – gan profesionāļiem, gan citiem interesentiem –, par gaismu ēkas logos paziņojot iepriekš."

A. Balčus norāda, ka Gaismas pils ir viens no pēdējā laikā visbiežāk fotografētajiem arhitektūras objektiem Latvijā, tomēr izgaismotu ēku naktī izdevies kvalitatīvi uzņemt vien retajam. Arī rīdziniekiem visbiežāk ēka asociējas ar dažādos rakursos dienas laikā fotografētu objektu – šī akcija palīdzēs lauzt šo uztveri un paskatīties uz Gaismas pili no pavisam atšķirīga skatpunkta.

Noteikumi dalībai konkursā

Konkursā iesaistīties aicināti gan profesionāli fotogrāfi, gan amatieri. Gaismas pils attēli jāuzņem laikā no 25.-27.oktobrim no jebkuras vietas pilsētvidē no saulrieta līdz saullēktam. Katrs dalībnieks var iesūtīt līdz pat 10 labākajām fotogrāfijām. Fotogrāfijas jāiesūta uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. ar norādi "Iededz Gaismas pilī!" līdz 3.novembrim, e-pastā norādot dalībnieka vārdu, uzvārdu un kontaktinformāciju. Liela izmēra fotogrāfijas ieteicams augšupielādēt kādā no failu glabāšanas un apmaiņas serveriem, piemēram, failiem.lv vai citiem un saiti nosūtīt uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. Uzvarētāji tiks paziņoti 7.novembrī portālā fotokvartals.lv. Visas konkursā iesūtītās fotogrāfijas tiks publicētas portālā fotokvartals.lv, NBA mājaslapā www.nba.lv un LNB mājaslapā www.lnb.lv, kā arī sociālajos tīklos.

Gaismas pils ēkas attēlu fotografēt un citādi atveidot atļauts privātām vajadzībām, taču par tā izmantošanu komerciālos nolūkos jāsazinās ar Latvijas Nacionālo bibliotēku.