Diāna TamaneJaunie mākslinieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas līdz 1. oktobrim aicināti pieteikt savus darbus Rīgas Fotogrāfijas biennāles balvai 2019. Balvas ieguvēja izstāde un uzvarētāju apbalvošana notiks 2019. gada aprīlī ISSP Galerijā.

Balvas mērķis ir atklāt un novērtēt jaunos māksliniekus, kuri savos darbos demonstrē attēla spēku, piedāvā oriģinālu, laikmetam atbilstošu skatījumu un konceptuālu dziļumu. Biennāle meklē tādu autoru darbus, kuri rosina diskusijām un piedāvā daudzveidīgas idejas. Vienlaicīgi vēlamies nodrošināt publisku platformu jaunajiem māksliniekiem, kuri uzsāk radošos meklējumus fotogrāfijā vai ar to saistītā medijā, piesakot sevi plašākai auditorijai.
Konkursā tiek aicināti iesniegt darbus Baltijas valstu – Igaunijas, Latvijas un Lietuvas mākslinieki un fotogrāfi, kuri ir savas karjeras sākuma posmā, vecumā no 18 līdz 35 gadiem.

Balvas ieguvēju noteiks starptautiska žūrija - mākslinieks un kurators Pols Peipers (Paul Paper, LT), kultūras portāla “Arterritory” galvenā redaktore un kultūras projektu aģentūras INDIE direktore Daiga Rudzāte (LV), mākslinieks un mākslas kritiķis Mičs Spīds (Mitch Speed, CA/DE), attēlu redaktors un foto galerijas “Pavlov's Dog” īpašnieks Mihaels Bedovičs (Michael Biedowicz, DE), kurators Jonatans Habibs Engkvists (Jonatan Habib Engqvist, SE), Igaunijas Laikmetīgā mākslas centra kurators Stens Ojave (Sten Ojavee, EE), “Unseen” projektu vadītāja un līdzkuratore Amēlija Šīle (Amelie Schule, DE), māksliniece un RFB 2018 balvas ieguvēja Diāna Tamane (LV) un ISSP Galerijas programmas vadītāja Iveta Gabaliņa (LV).

Balvas ieguvējam būs iespēju veidot personālizstādi 2018. gada aprīlī ISSP galerijā (Berga Bazārs, Marijas iela 13 k-3, Rīga). Paredzētas arī veicināšanas un speciālās balvas, tai skaitā desmit balvas pretendentiem tiks piešķirta iespēja bez maksas piedalīties Rīgas Fotogrāfijas biennāles Starpgada 2019 programmas portfolio skatē. Vienu no balvām piešķirs NoRoutine Books dibinātāji Gītis Skudžinsks un Vilma Samuļonīte (Gytis Skudžinskas un Vilma Samulionyte, Lietuva) – tās ieguvējam būs iespēja izdot savu foto grāmatu.

Rīgas Fotogrāfijas biennāles balvas 2016 ieguvēji - Vika Eksta (LV), Andrejs Strokins (LV) un Alisa Nirgi (Alissa Nirgi, EE). 2018 - Diāna Tamane (LV), Tāvi Suisalu (RR) un Kristīne Madjare (LV). NoRoutine Books (LT) balvu saņēma Ieva Balode (2016, LV) un Madara Gritāne (2018, LV).

Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju. Fotogrāfija biennāles nosaukumā tiek izmantota kā apvienojošs jēdziens ļoti dažādām attēla veidošanas mākslinieciskajām praksēm, kas 21. gadsimtā turpina transformēt laikmetīgās mākslas valodu.

Rīgas Fotogrāfijas biennāle ir biedrs Starptautiskajā Biennāļu asociācijā (International Biennial Association) un ir viens no "Latvijas laikmetīgās mākslas festivālu asociācijas" dibinātājiem.

2019. gada pavasarī notiks Rīgas Fotogrāfijas biennāles Starpgada programma, kas fokusēsies uz jaunajiem māksliniekiem. Līdz šim RFB Balva "Meklējām jauno fotogrāfijā!" tika pasniegta Biennāles lielās programmas ietvaros. Sadarbībā ar ISSP Galeriju turpmāk tā tiks pasniegta Starpgada programmas ietvaros.

Biedrība ISSP jau 12 gadus darbojas laikmetīgās fotogrāfijas jomā, veidojot aktīvu fotogrāfijas vidi Latvijā, izglītojot jauno Latvijas fotogrāfijas autoru paaudzi un veicinot starptautisku apmaiņu. Līdz ar galerijas atklāšanu Berga Bazārā, ISSP sevi pieteikusi kā nozīmīgu pieturas punktu Rīgas kultūras kartē – vienīgo laikmetīgajai fotogrāfijai veltīto telpu Latvijā.

Vairāk informācijas par iesniegšanas procedūru www.rpbiennial.com/balva2019.html