Foto: Viktorija Eksta, no sērijas "Dievs, Daba, Darbs", 2013-2015Rīgas fotogrāfijas biennāles balvas 2016 – “Meklējam jauno fotogrāfijā!” mērķis ir atklāt un novērtēt jaunu mākslinieku radošos centienus, kuri savos darbos demonstrē attēla spēku, piedāvā oriģinālu, laikmetam atbilstošu skatījumu un konceptuālu dziļumu. Biennāle meklē tādu autoru portfolio, kuri rosina diskusijām un piedāvā daudzveidīgas idejas. Vienlaicīgi vēlamies dot iespēju jauniem māksliniekiem, kuri uzsāk radošos meklējumus fotogrāfijā vai ar to saistītā medijā, pieteikt sevi plašākai auditorijai.
Šā gada augustā Rīgas fotogrāfijas biennāle izsludināja pieteikšanos balvai 2016 – ‘’Meklējam jauno fotogrāfijā!’’. Balvai pieteikties tika aicināti Baltijas valstu mākslinieki un fotogrāfi, kuri ir savas karjeras sākuma posmā, vecumā no 18 līdz 35 gadiem. Rīgas fotogrāfijas biennāle saņēma ap piecdesmit projektu pieteikumus no visām trim Baltijas valstīm. Pirmajā kārtā tika atlasīti 15 mākslinieku pieteikumi: no Igaunijas – Alisa Nirgi (Alissa Nirgi) un Ulmans Pako-Ernests (Ulman Paco-Ernest); no Lietuvas – Mindaugas Ažušilis, Laurīne Narkevičiūte (Lauryne Narkevičiūte), Marta Ivanova, Kotrīna Ula Kiļolīte (Kotryna Ula Kiliolyte); no Latvijas – Viktorija Eksta, Katrīna Ķepule, Anete Skuja, Andrejs Strokins, Evita Goze, Pauls Jakušonoks, Jānis Vēliņš, Agnese Mūrniece un Eva Rotčenkova.
Otrajā kārtā starptautiskā žūrija – fotofestivāla Backlight direktore Tūla Alajoki (Tuula Alajoki, Somija), žurnāliste un kritiķe Sofī Krabe (Sofie Crabbé, Beļģija), mākslinieces Marge Monko (Igaunija) un Marija Šovolda (Marie Sjøvold, Norvēģija), mākslinieki, kuratori un NoRoutine Books dibinātāji Gītis Skudžinsks un Vilma Samuļonīte (Gytis Skudžinskas un Vilma Samulionyte, Lietuva), kim? Laikmetīgas mākslas centra programmas direktore un kuratore Zane Onckule (Latvija), izstāžu zāles ‘’Mākslas stacija Dubulti’’ direktore un kuratore Inga Šteimane (Latvija) un Latvijas Fotogrāfijas muzeja direktore Maira Dudareva – izvēlējās trīs finālistus, pirmo vietu piešķirot Viktorijai Ekstai (Latvija), otro – Andrejam Strokinam (Latvija) un trešo – Alisai Nirgi (Alissa Nirgi , Igaunija). NoRoutine Books (Lietuva) piešķīra speciālu balvu. Tās ieguvējai Ievai Balodei (Latvija) būs iespēju izdot savu grāmatu.
Sofī Krabe par Viktorijas Ekstas darbiem (no sērijas ‘’Dievs, Daba, Darbs’’, 2013-2015) saka: “Apzinātā veidā izmantojot dokumentālo reālismu, Viktorija Eksta izspēlē fragmentus no kādas Latvijas nomales iedzīvotājas iespējamās ikdienas. Rezultāts ir intīma un ļoti cilvēcīga tradicionālās dzīves izpēte. Pieejamo materiālu izmantošana, piemēram, māja ar varonei piederošajām lietām, un dabiskā gaisma padara sēriju ļoti patiesu un maigu. Tā kā sieviete aizgājusi mūžībā jau daudzus gadus atpakaļ, fotogrāfe izmanto savu iztēli. Sērija nes bagātīgu stāstījumu, pilnu ar atmiņām un sapņiem. Tā ir arī pašas mākslinieces bērnības atmiņu interpretācija. Un visbeidzot, ir labi redzama saikne ar pašreizējo situāciju Latvijas laukos – postījumiem, iedzīvotāju novecošanu un tukšumu.”
Andreja Strokina darbus komentē Marija Šovolda: “Andreja Strokina sērija ‘’Kosmiskās Skumjas’’ (2013-2015) ir spēcīgs darbu kopums, kas iemūžina mūsdienu sabiedrību no autora skatu punkta. Cikls balansē starp humoristisku ārieni un aizkadra drūmumu. Sērija ir labi rediģēta, saglabājot saikni ar mobilās kameras izmantošanu. Kontrasts starp mobila tālruņa momentuzņēmuma estētiku un labi pārdomāto, gandrīz sirreālo saturu, padara šo darbu atsvaidzinošu un ilgstošu.”
Savukārt Inga Šteimane par Alissas Nirgi darbiem (no sērijas ‘’Jauna zeme aiz mana loga’’ (A New Land Outside My Window), 2014–2015) raksta: “Optiski un psiholoģiski labi temperēta fotogrāfija, kas uztur precīzu noskaņu stāstam par atsvešinātību. Pārsteidzoši, ka psiholoģisks stāsts tiek izstāstīts faktiski bez portreta, tikai ar precīzu telpas artikulāciju un precīzu figūras novietojumu telpā.”
NoRoutine Books dibinātāji Gītis Skudžinsks un Vilma Samuļonīte uzskata: “Ieva Balode (no sērijas ‘’Neredzamie attēli’’, sākta 2014. gadā, joprojām turpinās) fotogrāfijas mediju izmanto savu radošo ideju realizēšanai un autores oriģinālā pieeja prezentē viņas atmiņu interpretāciju padarot viņas darbus par vairāk kā fotogrāfiju.” Starptautiskās žūrijas atlasītie uzvarētāju darbi būs redzami Rīgas mākslas telpas Intro zālē Rīgas Fotogrāfijas Biennāles 2016 programmas ietvaros. Izstādes atklāšana noritēs 2016. gada 21. aprīlī.
Rīgas fotogrāfijas biennāles balvas 2016 – “Meklējam jauno fotogrāfijā!” sadarbojas ar Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienību, Valsts kultūrkapitāla fondu (VKKF), Izstāžu zāli ‘’Rīgas mākslas telpa’’ un NoRoutine Books (Lietuva).
Foto: Viktorija Eksta, no sērijas ‘’Dievs, Daba, Darbs’’, 2013-2015