WillBurrard Lucas UnitedKingdom● Fotogrāfi varēs sacensties šādās jaunās kategorijās - "Dokumentālais foto" (Documetary), "Tematiskais" (Brief) un "Radošais foto" (Creative)
● Paziņoti 2018.gada Sony stipendijas (Sony Grant) ieguvēji
● Jaunās fotogrāfijas pieejamas press.worldphoto.org
2018. gada 5. jūnijs: Pasaules fotogrāfijas organizācija šodien atklāj Sony Pasaules fotogrāfijas balvu konkursa (Sony World Photography Awards) 12. sezonu. Tas ir pasaulē plašākais fotogrāfijas konkurss. Atzīmējot ilglaicīgo pasaules vadošā fotogrāfijas konkursa statusu, tā rīkotāji paziņojuši jaunākos Sony stipendijas (Sony Grant) ieguvējus starp iepriekšējiem balvas saņēmušajiem laureātiem, kā arī pasludinājuši trīs jaunas konkursa kategorijas 2019. gada sezonā.
Sony Pasaules fotogrāfijas balvu konkursu iedibinājusi Pasaules fotogrāfijas organizācija, un tai ir autoritatīva balss šajā nozarē. Godinot labākās mūsdienu fotogrāfijas no pagājušā gada, konkurss ik gadu nodrošina labākajiem fotogrāfiem plašu atpazīstamību un iespēju izrādīt savus darbus. Sony atbalsta balvu konkursu ar mērķi palīdzēt fotogrāfijas kultūrai pasaulē nemitīgi attīstīties, ceļot saulītē labākos no pašreizējiem un pagātnes foto meistariem, kā arī nodrošina globālu platformu mūsdienu talantiem. Pieteikšanās konkursam ir pieejama bez maksas vietnē www.worldphoto.org .
Alise Tomlinsone (Alys Tomlinson) dalās pieredzē par savu uzvaru 2018. gada konkursā: "Būt atzītai par gada labākās fotogrāfijas autori man nozīmē milzīgi daudz. Ir brīnišķīgi saņemt atzinību par to, ko es daru, kam veltu savu dzīvi un kam aizrautīgi ticu. Strādāju pie sērijas "Ex-Voto" piecus gadus, un šīs balvas iegūšana mums visiem ir atklājusi un izgaismojusi svētceļnieku kodolu."
Jaunas kategorijas
Fotogrāfi visā pasaulē tiek aicināti iesniegt konkursam darbus četrās klasēs: Profesionālajā (izcilas darbu sērijas, 5-10 fotogrāfijas, desmit kategorijās), Atklātajā (kur tiks izraudzīts viens pasaulē labākais attēls no desmit kategorijām), Jauniešu (tiks izraudzīts viens uzņēmums, kura autors ir topošs talantīgs fotogrāfs vecumā no 12 līdz 14 gadiem), Studentu (paredzēta fotogrāfijas studentiem). Nacionālo balvu programmas ietvaros tiks godināti arī katras valsts talantīgākie vietējie fotogrāfi.
2019. gada konkurss iezīmējas ar divām jaunām kategorijām, kurās varēs sacensties Profesionālās klases fotogrāfi - Tematiskās (Brief) un Dokumentālās (Documetary) fotogrāfijas kategorijas. Tematiskajā kategorijā tiks vērtētas fotogrāfu spējas sagatavot darbu sēriju par konkrētu tēmu. Kā pirmā tēma ir izraudzīta "Identitāte". Dokumentālā fotogrāfija ir jauna kategorija, kurā tiks gaidīti foto darbi par izvēlētām tēmām, kas sniedz ieskatu mūsdienu problēmās un aktualitātēs. Ieviešot šīs jaunās kategorijas, konkurss cer turpināt piesaistīt arvien plašāku mūsdienu fotogrāfu loku.
Atklātajā klasē ir ieviesta jauna kategorija "Radošā fotogrāfija", un kā šīs kategorijas partnerus balvu konkurss sveic Culture Trip un Eurostar.
Sony stipendija (SonyGrant):
Sony stipendijas ir ieviestas 2016. gadā, un tās iepriekšējo gadu konkursa uzvarētājiem sniedz tālākas iespējas attīstīt talantu un prasmes, izstādīt darbus un izveidot pastāvīgas attiecības ar Sony pēc balvu saņemšanas. Stipendijas saņēmējus Sony* izraugās no Profesionālās un Studentu klases uzvarētāju un finālistu vidus.
Par 2018. gada Sony stipendijas ieguvējiem paziņoti: Alise Tomlinsone (Alys Tomlinson, Lielbritānija), Luka Lokatelli (Luca Locatelli, Itālija), Toms Oldhems (Tom Oldham, Lielbritānija) un Balazs Gardi (Balaz Gardi, Ungārija). Katrs no šiem talantīgajiem fotogrāfiem saņem 7000 ASV dolāru, lai nākamā gada laikā patstāvīgi izstrādātu nākamo projektu, bet attēlus paredzēts izstādīt 2019. gada Sony Pasaules fotogrāfijas balvu konkursa izstādē Somerseta namā Londonā.
Par 2018. gada Sony Studentu stipendijas ieguvējiem pasludināti Morgans Malholands (Morgan Mulholland, Dienvidāfrika), Anšuls Merotra (Anshul Mehrotra, Indija) un Cao Homeī (Cao Hongmei, Ķīna). Katrs students saņems 3500 ASV dolāru, lai īstenotu kopīgu sadarbības projektu ar Sony un Pasaules fotogrāfijas organizāciju, un šīs fotogrāfijas arī paredzēts izstādīt nākamgad Londonā.
Sony stipendijas, kā apstiprināts, gaida arī nākamā, 2019. gada, Sony Pasaules fotogrāfijas balvu konkursa uzvarētājus un finālistus.

2017. gada stipendiātu – Frederika Baka (Frederik Buck), Džordža Meijera (George Mayer), Juaņa Pensa (Yuan Pens) un Vila Burarda-Lukasa (Will Burrard-Lucas) – un studentu stipendijas saņēmēju – Sāras Šrimfas (Sarah Schrimpf), Tatsuki Katajama (Tatsuki Katayama) un Shravya KAG – jaunie darbi pieejami šeit: www.worldphoto.org/press.

* Sony Imaging Products & Solutions
2019. gada balvas un konkursa termiņi:

Līdz 2018. gada 30. novembrim fotogrāfiem jāiesniedz darbi Studentu klasē; līdz 2019. gada 4. janvārim Apklātajā un Jauniešu klasē, bet līdz 2019. gada 11. janvārim Profesionālajā klasē. Pilnu informāciju par konkursu un kategoriju sarakstu un raksturojumu meklējiet šeit www.worldphoto.org.

Profesionālās, Atklātās, Jauniešu un Studentu visu kategoriju laureāti saņems digitālās attēlveidošanas ierīces no Sony. Bet par gada vislabākās fotogrāfijas autoru atzītais fotogrāfs saņems arī 25 000 ASV dolāru naudas balvu. Savukārt Atvērtās klases vislabākās fotogrāfijas autors saņems 5000 ASV dolāru naudas balvu. Visi uzvarētāju un finālistu darbi tiks izstādīti ikgadējā Sony Pasaules fotogrāfijas balvu speciālajā izstādē Londonā, bet pēcāk šī izstāde, kā ierasts, apceļos pasauli. Uzvarētāju fotoattēli tiks publicēti konkursa gadagrāmatā.