cs5 extendedŠodien ir tā diena, kad tiks prezentēts Adobe Creative Suite 5 un tam varēsiet sekot līdzi pēc vairākām stundām šajā Web lapā cs5launch.adobe.com. Fotogrāfus no šīs Creative Suite (CS) pakas visvairāk interesēs Photoshop programma, tādēļ apskatīsim tieši jaunās Photoshop CS5 iespējas, ko jau nedaudz redzējām pāris video prezentācijās latfoto.lv/nakosaja-menesi-gaidam-adobe-creative-suite-5-un-jaunakas-photoshop-cs-5-iespejas. Tieši uz Content-Aware Fill un Puppet Warp, Adobe liek lielāko uzsvaru savā Photoshop CS5, kā nozīmīgāko jaunievedumu. Ja jums šīs jaunās iespējas nešķiet gana piemērotas darbam, tad pārāk nesatraucieties, jo ir vēl ļoti daudz jaunievedumu, kas noteikti kādam šķitīs interesanti, lai pārietu uz jaunāko Photoshop versiju.

Camera Raw 6.0

cs5 camera raw 6Rīks RAW failu konvertēšanai, kas nāks līdzi Photoshop CS5. Tā ir uzlabota esošā versija ar šādiem būtiskākajiem jaunievedumiem: uzlabots trokšņu slāpētājs, labāka asuma koriģēšana, vairāk vinjetēšanas koriģēšanas iespējas, kā arī iespēja pievienot graudu jūsu fotogrāfijām. Raw 6 būšot piemērota arī jaunajai Photoshop Lightroom 3 programmai (pagaidām ir tikai beta versija).

 

Selektēšana (iezīmēšana)

cs5 Maģiskā selektēšanaUzlabota un vēl vienkāršāka selektēšanas sistēma. Šī iespēja iepriecinās tos fotogrāfus, kuri strādā ar fonu izgriešanu un maiņu. Pagaidām izskatās, ka šī funkcija strādās labāk vai tik pat labi kā papildus spraudņi, ko varēja papildus par naudu iegādāties no citiem izstrādātājiem. Tagad arī matus varēs visai smalki izgriezt, pateicoties jaunajai tehnoloģijai. Labāk ar šo un pārējām iespējām variet iepazīties nelielos video prezentācijas klipiņos Adobe mājas lapā adobe.com/photoshop/photoshop/whatsnew.

 

Objektīvu kropļojumu koriģēšana

cs5 objektīvu kropļojumu koriģēšanaJa selektēšanai tagad iespējams nebūs jāiegādājas papildus spraudņus, tad visticamāk šī automātiskā objektīvu kropļojumu koriģēšana ļaus ieekonomēt vēl naudiņu, jo nevajadzēs iegādāties, piemēram, tādu programmu kā "DxO Optics Pro". Šī jaunā funkcija nolasīs fotogrāfijas EXIF datus un automātiski piedāvās pareizo profilu attēlu korekcijai. Filtrs var automātiski koriģēt ģeometriskos kropļojumus, hromatisko aberāciju un vinjetēšanu (kā redzams attēlā, tad arī zivsacs kropļojumus būs iespējams koriģēt). Tāpat lietotājiem ir dota iespēja veidot savus fotoaparāta+objektīva profilus, izmantojot rīku "Lens Profile Creator", ko varēšot lejupielādēt no Adobe mājas lapas. Vēl varēs meklēt un ieinstalēt citu lietotāju izveidotos profilus. Ja jums nepatiksies rezultāts, tad visu vēl var piekoriģēt manuāli.

 

HDR Pro (High Dynamic Range)

CS5 izveidot HDR ProUzlabota HDR funkcija ar jaunu dialoga logu, kas ļaus daudz precīzāk izveidot rezultātu kādu vēlaties. Būtiskākais šķiet ir tas, ka būs iespējas izvairīties no oreolu veidošanās HDR attēlos, kā tas ir pārsvarā HDR tipa attēlos (tāda gaišāka maliņa ap tumšākiem objektiem). Tātad atkal atkritīs papildus spraudņu pirkšanas vajadzība, jo šī funkcija šķiet pārspēj lielāko daļu pašreiz tirgū esošos izstrādājumus. Arī šai jaunajai funkcijai tagad ir iespēja veidot pseido (viltotos) HDR attēlus, kas taisīti no vienas fotogrāfijas (Image > Adjustments > HDR Toning). HDR Toning ir gandrīz visas tās pašas iespējas kā HDR Pro, tikai atšķirība tāda, ka nav vajadzīgas vairākas fotogrāfijas un varat manipulēt ar vienu.

 

64-bit atbalsts

It kā šķiet vairs nekā jauna, jo Photoshop CS4 jau bija 64-bit versija Windows operētājsistēmai, bet Mac lietotāji vēl bija apdalīti. Tagad esot uzlabota darbība ar Mac Windows 64-bit operētājsistēmām, jo varot vairāk un labāk izmantot RAM atmiņu, strādājot ar lielām fotogrāfijām. Kā apgalvo Adobe, tad uzlabojums ātrdarbībā ir pat līdz 10 reizēm, par ko jau daļēji varēja pārliecināties ar CS4 uz Windows 64-bit operētājsistēmas.

 

Failu pārlūks

cs5 mini bridgeIt kā labi aizmirsts vecais, bet varbūt pielāgots esošais vecai un labi aizmirstai sistēmai. Šādu līdzīgu pārlūku Adobe likvidēja 2005. gadā, kad tika prezentēts Photoshop CS2 ar Bridge aplikāciju. Tagad Photoshop CS5 būs ar abiem pārlūkiem - Bridge un Mini Bridge, kas ir gandrīz tā pati vecā versija, tikai uzlabota.

 

Citas izmaiņas un uzlabojumi:

  • Detaļu aizsardzības iespēja pievienota asināšanas rīkam, kas aizsargās attēlo no asināšanas artefaktiem.
  • Skeneru atbalsts TWAIN 64.
  • Vairs nav nepieciešams konvertēt 16 bit attēlus uz 8 bit attēliem, lai saglabātu JPEG attēlu (JPEG neatbalsta vairāk par 8 bitiem uz vienu krāsu). Tātad ja apstrādājāt 16 bit attēlus, tad tagad atkritīs viena papildus operācija.
  • Pie lineāla (Ruler tool) tagad ir pievienota poga "Straighten", kas atvieglos horizontu un citu objektu taisnošanu. Tātad atkal samazināsies operācijas un nebūs vairs tik sarežģītas darbības jāveic kā jau aprakstījām iepriekš latfoto.lv/horizonta-attelu-taisnosana-ar-photoshop. Novelkam ar lineālu un spiežam pogu taisnot (Straighten).
  • cs5 crop izgriešana 3 daļu likumsAttēlu apgriešanai (crop) var izmantot ttīs rešdaļu likuma režģi (Rule of Thirds). Zelta griezuma režģi pagaidām nav paredzēts uzlikt, tādēļ par to vēl būs papildus jātērē nauda, piemēram, powerretouche.com/Divine_proportion
  • Save As (saglabāt kā) dialoga logu var nodefinēt standarta (nemainīgo) direktoriju, kurā pēdējo reizi saglabājāt attēlu.
  • Configurator , kas tika prezentēts reizē ar Photoshop CS4, tagad būs jau otrā versija. Arī šo varēsiet lejupielādēt bez maksas no Adobe Labs Web lapas.
  • Dažādi melbaltās fotogrāfijas iegūšanas veidi. Integrēts Labs W&W Action, iespēja izveidot interesantas HDR melnbaltās bildes, kā arī iespēja eksperimentēt ar jauniem "preset".

Iegādāties jauno programmu varēs 2010. gada maijā par 699 USD pa tiešo no Adobe interneta veikala, vai atjauninājums par 199 USD (sākot no Photoshop CS2) vai arī Extended versiju par 999 USD un atjauninājumu par 349 USD.