Pasaulē pazīstamais amerikāņu fotogrāfs Filips Halsmans dzimis Rīgā 1906. gada 2. maijā, bet no dzīves šķīrās 1979. gada 25. jūnijā Ņujorkā. Tieši Rīgas multikulturālā telpa ar greznajām jūgendstila ēkām un dinamisko  sabiedrisko dzīvi veidoja viņa pirmo vizuālo pieredzi. Arī fotogrāfijas pamatu apguve aizsākās šeit un, pēc paša meistara vārdiem, turpmāk dzīvojot un strādājot Francijā un ASV,  Rīgas pieredze būtiski ietekmēja viņa radošā rokraksta formēšanos.

Filipa Halsmana radošais mantojums ir laikabiedru portretējumi - lielvalstu prezidenti, slaveni aktieri, zinātnieki un rakstnieki. Galvenais, kas vieno visus šos darbus, ir  cieņpilna attieksme pret atveidoto personu. Meistaram tas bija ne tikai maizes darbs, bet mūža aicinājums. F. Halsmana fotoportreti personificē sava laikmeta cerības un ideālus, viņš ir spējis dziļi un ar cieņu ielūkoties katrā portretējamā sejā, meklējot un atrodot tajā pārlaicīgas vērtības. F.Halsmans vienmēr ir bijis līdzvērtīgs partneris savu portretu varoņiem. 1958.gadā Popular Photography veiktā aptauja ierindoja F.Halsmani desmit pasaules labāko fotogrāfu skaitā kopā ar Ērvingu Penu, Ričardu Avedonu, Anselu Adamsu un Anrī Kartjē -Brensonu.

Par savu darbu F.Halsmans teicis: Cilvēku sejas mani vienmēr ir valdzinājušas un turpina valdzināt... Katra seja, ko ieraugu, šķiet slēpjam cita cilvēka noslēpumu, ko atklāt izdodas tikai dažreiz un uz acumirkli... Notvert šo atklāsmi, šo acumirkli ir manas dzīves mērķis un aizraušanās.

F.Halsmans ir pelnījis lielāku atpazīstamību un cieņu savā dzimtajā pilsētā - mums jāapzinās un jālepojas ar viņa piederību Rīgai un Latvijai. Tas arī motivēja projekta autorus aktualizēt meistara ieguldījuma novērtējumu pasaules fotogrāfijas un Latvijas fotogrāfijas kontekstā, radot ilgtermiņa ikgadēju pasākumu "Filips Halsmans un Rīga", kura ietvaros paredzētas starptautiska zinātniskā konference "Filipa Halsmana lasījumi" (Halsman's Talks), izstādes un meistardarbnīcas.

Projekta misija ir nostiprināt zināšanas par Latvijas kultūras vēsturi un popularizēt Filipa Halsmana - fotogrāfa veikumu, kā arī atgādināt, ka Rīgas pilsēta spēj būt savdabīgu radošo personību kultūras koda veidotāja.

Projekta mērķi ir aktivizēt mūsdienu fotogrāfijas mākslas pētniecību, veicināt izglītības kvalitātes attīstību vizuālās komunikācijas sfērā un rosināt dažādu nozaru profesionāļu - fotogrāfu, vēsturnieku, bibliogrāfu, fotogrāfijas pētnieku, žurnālistu, sociologu un politologu - starpdisciplināru analītisku diskusiju par fotogrāfijas nozīmi mākslā un masu medijos 20.gadsimta otrajā pusē un 21. gadsimtā. Svarīgi ir akcentēt un padziļināti pētīt 20. gs. tik raksturīgo dažādu kultūru un valstu savstarpējo mijiedarbību, kas F.Halsmana gadījumā ir Latvija, Krievija, Francija un ASV, sasaistot to ar mūsu šodienas sabiedrības multikulturālo dinamisko attīstību, kurā arī liela nozīme atvēlēta tieši vizuālajiem medijiem, t.sk. fotogrāfijai.

Starptautiska zinātniskā konference "Filipa Halsmana lasījumi"

Inese Baranovska, mākslas zinātniece, konferences vadītāja: "F.Halsmanu droši var ierindot starp pasaules foto klasiskas autoriem, viņa izcilie portreti personificē sava laikmeta cerības un ideālus. Meistars  bija arī daudzu tehnisko un kompozicionālo paņēmienu pirmatklājējs, kurus vēl aizvien turpina izmantot fotogrāfi visā pasaulē. Tagad mēs vēlamies atzīmēt savdabīgu F.Halsmana atgriešanos  jaunības pilsētā, par kuru viņš saglabāja atmiņas visu mūžu. Projekta galvenā iecere ir paplašināt mūsu kultūras telpas dimensijas, akcentējot dažādu kultūru un valstu savstarpējo mijiedarbību, kas ir ļoti būtisks faktors, apzinoties Rīgu kā vēsturiski un starptautiski nozīmīgu kultūras centru."

Izstāde "101 žurnāla LIFE vāks"

F.Halsmana trīsdesmit gadus ilgā sadarbība ar žurnālu LIFE aizsākās 1942. gada oktobrī. Līdz 1972. gadam viņa darbi tika publicēti uz 101 žurnāla LIFE vāka, kas vēl aizvien ir nepārspēts rekords. Kad meistars uzsāka darbu žurnālā, tas bija tikai sešus gadus jauns izdevums un foto žurnālistika - vēl mazpazīstama nozare. Līdz šim amerikāņi par notikumiem pasaulē uzzināja no laikrakstiem, radio un ziņu hronikām, savukārt jaunais žurnāls vēstīja par notiekošo ar dramatisku, spilgtu fotogrāfiju starpniecību, ko tolaik nevarēja piedāvāt citi mediji. Izstādē tiks eksponēti F.Halsmana fotografēto žurnāla apvāku digitālās kopijas no oriģināliem žurnāliem, kas glabājas Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas krājumos. Pirmo reizi plaša Latvijas sabiedrība un Rīgas pilsētas viesi tiks iepazīstināti ar šā kultūrvēsturiski nozīmīgā žurnāla vizuālo kultūru tā vēsturiski spožākajā periodā (1942-1972).

No 2.maija līdz 18.maijam izstāde būs apskatāma kino "Rīga", Elizabetes ielā 61, Rīgā, savukārt no 20.maija līdz 8.jūnijam - tirdzniecības centrā "Galerija Centrs", Audēju ielā 16, Rīgā.

Izstāde "Lēciena valodas stunda"

Laikā no 1950. Līdz 1959.gadam F.Halsmans radīja fotogrāfiju sēriju "Lēciens" ("Jump"), portretējot sava laika pazīstamus cilvēkus palēcienā, kustībā, kurā ikviens cilvēks izpaužas visatbrīvotākajā un nepiespiestākajā veidā. Latviešu fotogrāfi Juris Kmins un Dmitrijs Gerčiks īstenojuši savu veltījumu F.Halsmanim, radot fotogrāfiju kolekciju "Lēciena valodas stunda", strādājot ar līdzīgiem tehniskiem paņēmieniem - analogo fotokameru, melnbalto fotofilmu un fotopapīru. Šajā simboliskajā akcijā piedalās Latvijā pazīstamas personības - ministri, mākslinieki, sportisti, zinātnieki, piemēram, Andris Vilks, Nils Ušakovs, Ģirts Ķesteris, brāļi Žagari, Igors Vihrovs, Mārcis Auziņš u.c.

No 2.maija līdz 18.maijam izstāde būs apskatāma kino "Rīga", Elizabetes ielā 61, Rīgā, savukārt no 20.maija līdz 8.jūnijam - tirdzniecības centrā "Galerija Centrs", Audēju ielā 16, Rīgā.

Lelde Gangnuse, t/c "Galerija Centrs" menedžere: "Ne pārāk daudzi Latvijā zina Filipu Halsmanu vai faktu, ka viņš ir rīdzinieks, vēl mazāk cilvēku zina viņa "Lēcienu" sēriju. Šī ir lieliska sakritība, ka rīdzinieks Halsmans pastarpinātā veidā nokļūs uz Rīdzenes ielas un ar viņa radīto ideju varēs iepazīties katrs, kas dodas savās dienas gaitās pa ielu, kur varbūt kādreiz staigājis arī pats fotogrāfs."

"Filips Halsmans un Rīga" 2011

Pasākumu programma

2011.gada 2.maijā

Plkst.15:00         Preses konference

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Skārņu ielā 10/20, Rīga

Plkst.16:00          Filipa Halsmana piemiņas zīmes atklāšana uz Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja sienas

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Skārņu ielā 10/20, Rīga

Plkst.18:00         Izstādes "101 žurnāla LIFE vāks" atklāšana

Kino "Rīga", Elizabetes iela 61, Rīga

Plkst.18:00         Izstādes "Lēciena valodas stunda" atklāšana

Kino "Rīga", Elizabetes iela 61, Rīga

2011.gada 3.maijs

Plkst.10:00         Starptautiska zinātniskā konference "Filipa Halsmana lasījumi".

Kino "Rīga", Elizabetes iela 61, Rīga

Aktuālās tēmas - F.Halsmans žurnāla "Life" vadošais fotogrāfs un modernisma estētika 20. gs. vizuālajā kultūrā ASV, Eiropā un Krievijā. Žurnālu dizains un fotogrāfija mūsdienās: māksla vai reklāmas industrija?

Piedalās:

Steve Yates, Ņūmeksikas Universitātes asociētais profesors, fotogrāfijas pētnieks un kurators, (ASV)

Mihails Sidlins, A.Rodčenko Fotogrāfijas un mediju mākslas skolas (Maskava) pasniedzējs, fotogrāfijas vēsturnieks un kurators (Krievijas Federācija)

Gunārs Binde, fotogrāfs (Latvija)

Venta Kocere, LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore (Latvija)

Maira Dudareva, Latvijas Fotogrāfijas muzeja vadītāja (Latvija)

KONFERENCES MODERATORS:

Inese Baranovska, mākslas zinātniece un kuratore (Latvija)

2011.gada 20.maijs

Izstādes "101 žurnāla LIFE vāks" atklāšana

Izstādes "Lēciena valodas stunda" atklāšana

Tirdzniecības centrs "Galerija Centrs", Audēju iela 16, Rīga

PROJEKTU ORGANIZĒ:

biedrība FOTO.LV

PROJEKTU ATBALSTA:

Rīgas dome , ASV vēstniecība Latvijā, SIA "Rīgas Nami" un kino "Rīga", Latvijas Fotogrāfijas muzejs, Latvijas Nacionālās mākslas muzejs un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs,  Galerija Centrs, dizaina darbnīca "Metal Ateljē"

Kino "Rīga", Elizabetes iela 61, Rīga

DARBA LAIKS:

KATRU DIENU Pusstundu pirms pirmā seansa līdz pēdējā seansa sākumam

Izstādes apskatāmas no 2011.gada 2.maija līdz 18.maijam

Galerija Centrs, Audēju iela 16, Rīga

DARBA LAIKS:

0.un 4. stāvs 10:00-21:00

Izstādes apskatāmas no 2011.gada 20.maija līdz 8.jūnijam

Preses materiālu sagatavoja:

Inese Baranovska
mākslas zinātniece un kuratore
T.: (+371) 278984545
E.: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Elīna Reinholde
Biedrība "FOTO.LV"
T.: (+371) 29 15 98 38
E.: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.