by Marcos Lopez Cow & skull Normandie. 2010Sestdien, 6. augustā, jau sesto gadu pēc kārtas Latvijā sāksies Starptautiskā fotogrāfijas vasaras skola (International Summer School of Photogaphy, turpmāk ISSP), kas šogad nedēļas garumā norisināsies Kuldīgas novada Pelču muižā.

 

Profesionāļu aprindās par Eiropā labāko dēvētajā fotogrāfijas vasaras skolā šogad piedalās 72 fotogrāfi no 23 pasaules valstīm, kas atlases kārtībā izcīnīja iespēju piedalīties vienā no sešām laikmetīgās fotogrāfijas mākslinieku vadītajām meistarklasēm. Visu nedēļu studenti pasniedzīju vadībā strādās pie jaunu fotogrāfijas darbu veidošanas, eksperimentēs un izaicinās vidi, cilvēkus, priekšstatus par sevi un fotogrāfiju.

 

Šogad ISSP meistarklases vada:

  • pop-latino stila pamatlicējs Markos Lopezs no Argentīnas (Marcos Lopezs, http://www.marcoslopez.com/ );

  • vairāku starptautisko balvu laureāte un aizkustinoši personisku projektu autore Klodīne Dorī (Claudine Doury, http://www.claudinedoury.com/ );

  • amerikāņu fotogrāfs Maikls Akermans (Michael Ackerman, http://www.agencevu.com/photographers/photographer.php?id=1 ), kurš starptautisku atpazīstamību guvis ar radikālu un unikālu pieeju melnbaltajai fotogrāfijai;

  • konceptuālās mākslas fotogrāfs, pasniedzējs un vairāku fotopasaulē plaši izmantotu eseju un grāmatu autors Deivids Beits (David Bate; http://www.davidbate.net/ );

  • pieredzējušais somu-amerikāņu fotogrāfs, rakstnieks, kurators un pedagogs Arno Rafaēls Minkinens (Arno Rafael Minkkinen, http://www.arno-rafael-minkkinen.com/ ), kas jau vairākus gadu desmitus strādā ar sireāliem un laikā neierobežotiem melnbaltiem pašportretiem;

  • vairākkārtēji prestižu starptautisku balvu ieguvēji Vanesa Vinšipa (Vanessa Winship, http://www.vanessawinship.com ) un Džordžs Džordžio (George Georgiou, http://www.georgegeorgiou.net , kas katrs atzinību guvuši ar dokumentāliem projektiem, pie kuriem strādājuši vairāku gadu garumā.

 

Tāpat katru vakaru skolas pasniedzēji Pelču muižā lasīs publiskās lekcijas, uz kurām ISSP organizētāji aicina visus, kam interesē fotogrāfija. Lekcijas notiks angļu valodā, bez maksas. Iespējams arī ņemt līdzi teltis un nakšņot vasaras skolas teritorijā.

 

ISSP vakaru publisko pasākumu programma

 

Svētdiena, 7. augusts, Pelču muiža

 

20:00 - 21:30 Claudine Doury, Francija: "Pusaudzība un citi mainīgie: zaudējuma un metamorfozes tēlojums fotogrāfijā"

Klodīne Dorī stāstīs par 15 gadiem savā mākslinieciskajā darbā, attēlojot cilvēciskās iekšējās pārmaiņas, un dalīsies pieredzē, ko guvusi gan iemūžinot Krievijas pierobežu, gan savus ģimenes locekļus.

 

 

21:45 - 23:15 Michael Ackerman, ASV/Vācija

Maikls Akermans demonstrēs savu pēdējo 15 gadu nozīmīgāko fotogrāfiju kolekciju, dalīsies atsevišķo darbu stāstos, kā arī rādīs tuva drauga un sadarbības partnera Dž.Koena īsfilmas.

 

Pirmdiena, 8. augusts, Pelču muiža

 

20:00-21:30 Marcos Lopezs, Argentīna: "Tierra en Trance" ("Zeme transā" - no spāņu val.)

Mākslinieks rādīs video par savu darbu un tajā būs redzami arī nozīmīgākie Latīņamerikas fotogrāfijas meistari.

 

Otrdiena, 9. augusts, Pelču muiža

 

20:00 - 21:30 David Bate, Apvienotā Karaliste: "Konceptuālā dokumentālā fotogrāfija"

D.Beits runās par konceptuālo mākslu kā domāšanas veidu, tā attīstību un attiecībām ar fotogrāfiju, īpaši dokumentālo fotogrāfiju.

 

21:45 - 23:15 Arno Rafael Minkkinen, Somija/ASV: "Māksla ir riska uzņemšanās"

Šī prezentācija tika izrādīta Starptautiskajā Palmspringas fotofestivāla noslēguma vakarā 2011. gada martā. Kopā ar mūzikas atsaucēm, tā sniedz sniedz retrospektīvu ieskatu 40 gadus ilgajā fotogrāfa daiļradē.

 

Trešdiena, 10. augusts, Pelču muiža

 

20:00 - 22:00 Fotogrāfijas izdevumu prezentācijas

  • Erik Vroons, GUP Magazine (Nīderlande) redaktors

  • Arnis Balčus, Žurnāla "Fotokvartāls" (Latvija) redaktors

Divu fotogrāfijas žurnālu redaktori sniegs ieskatu šodienas situācijā fotogrāfijas izdevumu industrijā, stāstīs par ciklisko žurnāla ražošanas procesu, kā arī rosinās debati par to, ko fotogrāfs var gūt no publicēšanās bez atlīdzības.

 

Ceturdiena, 11. augusts, Pelču muiža

 

20:00 - 21:30 "Vizuālie stāsti: Eiropas robežas" projekta partneri: ISSP (Latvija), GAPO (Turcija), Islandes laikmetīgās fotogrāfijas asociācija, Maioklaro (Portugāle)

Īsa tiko uzsāktā ilgtermiņa foto-projekta "Eiropas robežas" prezentācija. ISSP partner-organizācijas no Turcijas, Īslandes un Portugāles stāstīs par savu darbību fotogrāfijas jomā un rādīs laikmetīgās fotogrāfijas izlasi no pārstāvētajām valstīm.

 

21:45 - 23:15 Vanessa Winship un George Georgiou (Apvienotā Karaliste): Mākslinieku saruna

Projekta mākslinieciskie vadītāji stāstīs par savu darbu pie ilglaicīgiem dokumentāliem projektiem.

 

Sestdiena, 13. augusts, Kuldīga

 

19:00 - 20:00 ISSP 2011 izstādes atklāšana Kuldīgas novada muzejā

21:30 - 22:30 ISSP 2011 darbu demonstrēšana Kuldīgas brīvdabas kinoteātrī.