Latvijas 90. jubilejai veltītās spēlfilmas "Vienīgā fotogrāfija" pēdējās epizodes uzfilmētas 5.augustā LR Saeimas telpās. Spēlfilmas pēdējām epizodēm bija nepieciešams vēsturisks interjers, tādēļ par filmēšanas vietu autori izraudzījās Saeimas telpas. Tur tika iedzīvināti iespējamie notikumi 1918. gada 18. novembrī, kad Latvijas politiķi devās pie Revolucionārās vācu kareivju padomes ar lūgumu apsargāt Nacionālā teātra ēku valsts proklamēšanas aktā. Filmēšanā piedalīsās aktieris Juris Kalniņš, kurš atveidoja Latvijas valsts otro prezidentu Gustavu Zemgalu, savukārt aktieri Andris Bulis un Ģirts Liuziniks iejutās vācu virsnieku - Zigfrīda un Ludviga tēlos.

Vairāku mēnešu ilgais darbs pie "Vienīgās fotogrāfijas" uzņemšanas radošajai komandai prasījis daudz pacietības un izturības. Filmas vidi veido vēsturiskas ainas, kas prasījis rūpīgu darbu filmēšanas objektu izvēlē un sagatavošanā. Pacietīgi meklētas antīkas mēbeles, seni rekvizīti un veclaicīgi aktieru kostīmi. Atainojot pagājušā gadsimta Rīgu, dažviet pat tika pārkrāsotas namu fasādes, lai noslēptu grafiti uzrakstus un zīmējumus. Filmas veidotāji ir gandarīti, ka "Vienīgās fotogrāfijas" uzņemšanā izdevās vienkopus uz ekrāna sapulcināt izcilus Latvijas aktierus - Juri Žagaru, Andri Keišu, Jāni Paukštello, Ģirtu Ķesteri, Sandru Zvīguli, Gunu Zariņu, Arti Robežnieku u.c.

Filmas režisore Brigita Eglīte stāsta: "Šī ir mana pirmā saskarsme ar vēsturisku notikumu restaurāciju uz ekrāna. Tas ir ļoti sarežģīts process - dzīve šodien ir mainījusies un grūti atjaunot to, kas zudis, bet interesanti un aizraujoši iejusties aizgājuša laika stilā, domāšanā. Gandarījums, ka esam spējuši uzfilmēt tik komplicētu materiālu un ceru, ka skatītājiem būs interesanti to vērot uz ekrāna".

Īsmetrāžas spēlfilma "Vienīgā fotogrāfija" atklās to, kā veidojās un attīstījās notikumi Latvijā pirms 90 gadiem - tiks izdzīvotas valsts dzimšanas un svinīgo brīdi iemūžinošās Viļa Rīdzenieka vienīgās fotogrāfijas radīšanas ainas. Savu pirmizrādi filma piedzīvos Latvijas dzimšanas dienā, 18. novembrī.

Filmas scenārija autori ir Brigita Eglīte, Aivars Kļavis un Valdis Eglītis, operators Valdis Eglītis, komponists Niks Matvējevs, filmu studija EDKS.

Filmas izveidi atbalsta - LR Aizsardzības ministrija, Tēvijas Sargs, Rīgas Dome, SIA Energoremonts Rīga, AS Energofirma Jauda, SIA Latvijas Mobilais Telefons, AS Latvenergo, Latvijas Avīze, Latvijas Nacionālais teātris.