Vienīgā fotogrāfijaViena vienīgā vizuālā liecība no 1918.gada 18.novembra, kad Latvijas Nacionālajā teātrī piedzima Latvija ir Viļa Rīdzenieka fotogrāfija no valsts proklamēšanas svinīgā pasākuma. Un šo brīdi - diennakti, kurā tapa jaunā valsts, un brīdi, kā fotogrāfs iemūžina Latvijas piedzimšanu, - pirms valsts 90. jubilejas filmā Vienīgā fotogrāfija iemūžinājusi kinorežisore Brigita Eglīte. Filma - 52 minūtes gara - nu ir pabeigta un jau 14.novembrī kinoteātrī Rīga gaidāma tās pirmizrāde. Latvijas dzimšanas dienas nedēļā filmu izrādīs ne tikai galvaspilsētā, bet arī citās pilsētās Latvijā.

"Vienīgā fotogrāfija no idejas līdz gatavai filmai tapusi ļoti īsā laikā - vienā gadā - un ar ļoti ierobežotiem finanšu līdzekļiem. Es domāju, ka ir sasniegts maksimālais rezultāts, un es esmu patiesi gandarīta par izdarīto," saka filmas režisore Brigita Eglīte. Diemžēl vairs nav neviena vēsturiskā notikuma aculiecinieka, taču režisore pie filmas radīšanas strādājusi kopā ar vēsturniekiem un akadēmiķiem, izlasījusi milzum daudz vēsturisko dokumentu, liecību un atmiņu un arī tikusies ar cilvēkiem, kas atcerējās nostāstus par valsts dibināšanu. Gaismā nākuši fakti, kas līdz šim plašākai publikai nav bijuši zināmi. Piemēram, režisore uzzinājusi, kāpēc ir tikai viena fotogrāfija no šī valstiski tik svarīgā notikuma un kas ar Vili Rīdzenieku notika 1918.gada 18.novembrī. Par to visu pavēstīs Vienīgā fotogrāfija, kurā tāpat būs redzamas partiju nesaskaņas un cīniņi dienu pirms valsts dibināšanas, savukārt sadzīviskās epizodes gan filmā ir režisores iztēles radītas.

Filmas epizodes, kurās attēlota valsts proklamēšana, šovasar tika uzņemtas autentiskajās telpās - Nacionālajā teātrī, kas vēlreiz savā mūžā varēja izdzīvot vēsturiskos mirkļus, lai arī - jau improvizētus un rekonstruētus. Latvijas valsts proklamēšana notika 18.novembra pēcpusdienā, bet pirms tam iepriekšējā naktī bija izdzīvoti partiju ķīviņi, par kuriem, tiesa, svinīgajā mirklī klātesošo vairākumam nebija pat nojautas. Svinīgais pasākums sākās puspiecos pēcpusdienā un turpinājās divas stundas, uz skatuves atrodoties 38 pārstāvjiem no toreizējām partijām. Jaunie valstsvīri vēl neprata dziedāt Dievs, svētī Latviju!, kas divus gadus vēlāk oficiāli kļuva par valsts himnu, tāpēc uz skatuves pēc Latvijas dzimšanas dienas pasludināšanas tika aicināts koris. Tas viss būs skatāms filmā Vienīgā fotogrāfija, kurā valsts proklamēšanas ainās ir iemūžināti arī Latvijas vienaudži - Ella Steināte un Arnolds Dzirne - viņi piedzimuši vienā dienā ar valsti.

Režisore Brigita Eglīte priecājas, ka filmas veidošanā izdevies piesaistīt lieliskus aktierus - piemēram, Andri Keišu, Juri Kalniņu, Juri Žagaru. „Uzaicinot lieliskus aktierus, sakomplektējot labu filmēšanas grupas pamatsastāvu, rūpīgi strādājot gan pie filmēšanas, gan arī pie montāžas procesa, ir izdarīts kvalitatīvs un pietiekami apjomīgs darbs, kas ir apliecinājums tam, ka laba ideja spēj piesaistīt gan finanses, gan domubiedrus," vērtē pati režisore. Viņa uzskata, ka Vienīgo fotogrāfiju varētu demonstrēt ne tikai Latvijas dzimšanas dienas kontekstā, bet tā kā vēsturiski izglītojošs darbs varētu būt interesanta cilvēkiem, kas vēlas uzzināt tautas vēsturi un kas vēlas izprast to sarežģīto vēsturisko situāciju, kādā Latvija tika nodibināta. Filmu ārpus Rīgas no 15. līdz 21.novembrim izrādīs astoņās Latvijas pilsētās - Cēsīs, Preiļos, Rēzeknē, Valmierā, Talsos, Dobelē, Ķekavā un Liepājā. Režisore Brigita Eglīte īsi pirms Vienīgās fotogrāfijas saka: "Filma veidota ar mīlestību, un ceru, ka skatītāji šo filmas veidotāju ieguldīto pozitīvo enerģiju ieraudzīs uz ekrāna."