Gulbenes rajonā trīs dienas uzturējās franču fotogrāfs Klauss Štobers, kurš fotografēja visu šeit redzēto. Fotomateriāls tiks izmantots izstādes veidošanai, kas notiks 2009.gada oktobrī Strasbūrā.

Francūzis viesojās arī Valkā, Alūksnē, ir paredzēta arī viņa viesošanās vēl citās Vidzemes pilsētās. Jāpiebilst, ka šobrīd Valkā un Valgā līdz 20.novembrim ir apskatāma K.Štobera fotoizstāde "Biotopi". Tajā ir redzamas jau iepriekš tapušas 16 K.Štobera lielformāta (1 metrs x 1,20 metri) fotogrāfijas. Izstādē nav redzami portreti, ir tikai vide, kas skatītājam liek nojaust, kas varētu būt tās iemītnieks.

Fotogrāfs stāsta, ka šīs izstādes fotogrāfijas ir tapušas Francijā un Vācijā un tajās ir atspoguļots, kā cilvēki strādā šajās valstīs. Arī izstāde, kas taps par Vidzemi, būs līdzīga. Fotografējot viņš pamana dažādas interesantas lietas, priekšmetus, viņš pievērš uzmanību dažādiem sīkumiem.

"Cilvēki, pie kuriem esmu viesojies, man teica, ka pie viņiem neesot, ko redzēt, taču es zinu, ka, uzdodot jautājumus, interesantus stāstus var atrast it visur," saka fotogrāfs. K.Štoberam Vidzeme šķiet ļoti interesanta, viņš ir arī ļoti pārsteigts par jauko uzņemšanu.

Gan izstāde, kas šobrīd ir skatāma Valkā un Valgā, gan arī izstāde, kas taps par Vidzemi, ir viens no posmiem projektā, kas ir tapis sadarbībā ar Valkas domi, Valgas mēriju, Vidzemes plānošanas reģionu, Lejasreinas departamenta padomi, Eiropas kultūras un mākslas centru Strasbūrā, Francijas kultūras centru un Latvijas Republikas Ārlietu ministriju.