Dagata 3Piektdien, 16. maijā, pulksten 18.00, jaunajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkā norisināsies atpazīstamā franču fotomākslinieka Antuāna Dagatas publiskā lekcija, kurā viņš stāstīs par saviem darbiem un atbildēs uz skatītāju jautājumiem. Dagatas uzstāšanās notiek festivāla Rīgas Fotomēnesis 2014 ietvaros, kas ir Eiropas kultūras galvaspilsētas notikums, sadarbībā ar Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas festivālu Tête-à-Tête 2014. Ieeja lekcijā ir bez maksas un tā tiks aizvadīta angļu valodā.

Fotoziņu aģentūras "Magnum" fotogrāfs, francūzis Antuāns Dagata (Antoine D'Agata, 1961) ir mācījies Starptautiskajā fotogrāfijas centrā (ICP) Ņujorkā pie tādiem fotogrāfiem kā Lerijs Klārks un Nena Goldina un izkopis savu unikālo rokrakstu sociāli dokumentālās fotogrāfijas žanrā. Dagata atrodas pastāvīgajos klejojumos, veidojot dokumentālu vēstījumu par eksistenciāliem sevis meklējumiem, reizē atklājot mūsdienu sabiedrības dekadences izpausmes – atkarības, prostitūciju, vardarbību. Autoram vitāli svarīga ir konkrētā mirkļa izdzīvošana, un spontānie momentuzņēmumi, kas, attēlojot dinamiskas ķermeņu aprises, atgādina arī par paša autora līdzdalību. Fotogrāfa darbi, tostarp 2013. gadā Arlas fotofestivālā balvu ieguvusī grāmata "Anticorps", izraisa diskusijas tabu tematikas un momentuzņēmumu estētikas dēļ. Tomēr autors turpina sekot savai pārliecībai: "Nav būtiski, kā fotogrāfs skatās uz pasauli, svarīgākas ir viņa intīmās attiecības ar to."

Lekcijas apmeklētājiem lūgums ierasties laicīgi, jo pie ieejas apmeklētājiem jāiepazīstas ar drošības noteikumiem un jāreģistrējas.

Organizē biedrība "Rīgas fotomēnesis" sadarbībā ar Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas festivālu "Tête-à-Tête 2014".

Rīgas Fotomēnesis 2014 ir jauns Baltijas jūras reģiona fotofestivāls, kas šogad norisinās Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros un maijā un jūnijā Rīgā piedāvā ap divdesmit fotoizstāžu un desmitiem citu pasākumu – lekcijas, semināri, filmu seansi u.c. Pilna Fotomēneša programma pieejama mājas lapā www.rigaphotomonth.com

Dagata 2

Dagata 4