Barbara KlemmaBarbara Klemma (skat. attēlā) ir viena no izcilākajām pēckara gadu fotogrāfēm. 45 gadus viņa ir veltījusi darbam fotožurnālistikā, strādājot laikrakstā "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Fotogrāfes kinematogrāfisko portretu, ko ARTE pasūtījumā veidojis raidītājs Hessischer Rundfunk, pirms televīzijas pirmizrādes piedāvāja Vācijas Kinomuzejs Frankfurtē pie Mainas (13.05.2009.), kā arī filmu demonstrēja Vācijas telekanāls ARTE (30.05.2009 / 17:20) un plānots demonstrēt hr-fernsehen (05.07.2009 / 11:15). Ar Gētes institūta Rīgā un režisora Burgharda Šlihta atbalstu, filmas vienreizējs seanss tiks izrādīts Rīgā!


Vienas nedēļas garumā kinorežisors Burghards Šlihts kopā ar Hessischer Rundfunk filmēšanas komandu ar kameru pavadīja slaveno un starptautiski atzīto fotogrāfi Barbaru Klemmu viņas darba gaitās, ceļojumos, tiekoties ar draugiem un kolēģiem.
2008.gada augustā filmēšanas komanda kopā ar Barbaru Klemmu uz pāris dienām viesojās arī Latvijā. Pēc Gētes institūta Rīgā un biedrības ISSP uzaicinājuma, fotogrāfe ieradās Ludzā, kur notika Starptautiskā fotogrāfijas vasaras skola (ISSP) 2008, lai tiktos un stāstītu jaunajiem fotogrāfiem - ISSP studentiem - par savu pieredzi fotožurnālistikā.
Gētes institūts Rīgā sadarbību ar B. Klemmu uzsāka 2008.gadā, organizējot fotoizstādi "1968 - sacelšanās attēlos", kuras atklāšanā Rīgā piedalījās arī Barbara Klemma. Šī izstāde kļuva par turnejas izstādi un turpmāko mēnešu laikā, sadarbībā ar MOE Gētes institūtiem, tika izstādīta vēl 5 valstīs.


Barbara Klemma dzimusi 1939. gadā Minsterē mākslinieku ģimenē un bērnību pavadījusi Karlsrūē. Māte bija tēlniece un tēvs Fricis Klemms, Barbaras dievinātais paraugs, bija atzīts gleznotājs. Fotogrāfes iemaņas Barbara Klemma apguva kādā Karlsrūes fotoateljē. 20 gadu vecumā viņa sāka strādāt laikraksta "Frankfurter Allgemeine Zeitung" laboratorijā, taču drīz vien atkal tvēra pēc fotokameras. Iesākumā kā brīvā līdzstrādniece, no 1970. līdz 2005. gadam kā štata darbiniece. Viņas 45 laikrakstā nostrādāto gadu darba rezultāti glabājas izdevniecības arhīvos, apkopoti aptuveni viens miljons negatīvu. Nesen Barbara Klemma devusies pensijā, kas viņu nekavē turpināt nodoties fotografēšanai.

Režija: Burghards Šlihts
Vācija, 2009, 45 min

Trešdien, 17.06.2009 / 18:00
Gētes institūtā Rīgā
Torņa iela 1 (Ieeja no Klostera ielas)