ISSP 2012 Mortens AndersensSestdien, 20. oktobrī, plkst. 16.00, norvēģu fotogrāfs Mortens Andersens Birojnīcā (Berga Bazārā) sniegs lekciju par saviem darbiem un pieredzi neatkarīgajā izdevējdarbībā (self-publishing) – kustībā, kas šobrīd maina mākslas grāmatu tirgus likumus.

Visiem fotogrāfijas interesentiem un kultūras procesu sekotājiem būs iespēja bez maksas noskatīties Mortena Andersena darbu prezentāciju, kas sniegs ieskatu šobrīd mākslas un fotogrāfijas pasaulē aktuālajā neatkarīgās izdevējdarbības fenomenā. Aizvien vairāk mākslinieku izmanto šo iespēju, atsakoties no izdevniecību starpniecības un kontrolējot visu grāmatas veidošanas procesu – no izkārtojuma līdz fontu izvēlei, iesiešanai un drukai. Andersens rādīs savus fotogrāfijas projektus un grāmatas, kā arī sniegs praktiskus padomus neatkarīgajā izdevējdarbībā no autora perspektīvas, balstoties uz vairāk nekā desmit gadu ilgo pieredzi savu fotogrāfijas grāmatu izdošanā. Skatītāji tiek aicināti uzdot māksliniekam jautājumus un turpināt diskusiju pēc lekcijas.

"Visus manus darbus fotogrāfijā vieno zinātkāre un vēlme izpētīt dažādās vietas un vides – vai tā būtu Oslo pagrīdes rokmūzikas scēna, Norvēģijas meži, mans rajons vai starptautiskas metropoles. Kopš 1999. gada savus darbus galvenokārt prezentēju fotogrāmatu formā. Grāmata ir ne tikai mākslas objekts pati par sevi, bet arī demokrātisks, pieejams un intīms medijs, kurā atsevišķie attēli, kā romānā vai filmā, rada plašāku stāstu, paverot durvis uz jaunām vietām un pieredzēm," stāsta Andersens.

Mortens Andersens dzimis Akershusā, Norvēģijā, 1965. gadā. Jau kopš 15 gadu vecuma viņš fotografēja savus draugus - pankrokerus, un veidoja paštaisītus mūzikas žurnālus (fanzines). Pēc vairāku gadu pieredzes mūzikas un preses fotogrāfijā, Andersens 1990. gadā pārcēlās uz Ņujorku, kur Starptautiskajā Fotogrāfijas centrā (ICP) mācījās pie tādām mākslas pasaules slavenībām kā Nena Goldina un Lerijs Klārks. Andersens ir izdevis četrpadsmit savu darbu grāmatas, no kurām liela daļa ir neatkarīgi izdotas. Šobrīd viņš dzīvo un strādā Oslo, Norvēģijā, kā arī veido izstādes un vada meistarklases dažādās pasaules vietās. Vairāk informācijas: www.shadowlab.no

Andersens ieradies Latvijā, lai vadītu Biedrības "ISSP" un Ziemeļu Ministru padomes organizētu četru dienu meistardarbnīcu 12 fotogrāfiem no Latvijas un citām valstīm, kuri veidos grāmatas no saviem ilgtermiņa projektiem . 24. oktobrī plkst. 19.00 visi interesenti aicināti uz meistardarbnīcas rezultātu prezentācijas vakaru Ziemeļu Ministru padomes birojā Berga Bazārā, kur būs iespēja apskatīt dalībnieku izveidotos grāmatu maketus.

Organizatori pateicas par sadarbību Valsts Kultūrkapitāla fondam un EPSON.

Mortens Andersens