World Press Photo of the Year 2012  Paul Hansen, Sweden, Dagens NyheterPrestižo Pasaules preses foto gada fotogrāfijas balvu šogad ieguvis zviedru fotogrāfa Pola Hānsena (Paul Hansen) uzņēmums no Izraēlas-palestīniešu konflikta, piektdien paziņoja žūrija Amsterdamā. No 13. maija līdz 3. jūnijam "World Press Photo" izstāde būs apskatāma arī Rīgā.

Zviedrijas laikraksta Dagens Nyheter žurnālista Hānsena fotogrāfija tapusi 2012. gada novembrī, un tajā attēlota vīriešu grupa, kas caur Gazas ielām nes divus Izraēlas gaisa uzlidojumā bojā gājušus bērnus uz bēru ceremoniju mošejā.

"Šī attēla spēks slēpjas tajā, kā tas pretstata pieaugušo dusmas un bēdas bērnu nevainībai," komentēja žūrijas loceklis no Peru, Maju Moanna. "Es šo fotogrāfiju nekad neaizmirsīšu."

Šogad pavisam 5666 fotogrāfi no 124 valstīm konkursam iesniedza 103 481 fotogrāfiju, kuras vērtēja žūrija – fotožurnālistikas un dokumentālās fotogrāfijas profesionāļi no visas pasaules. Labākie gada fotouzņēmumi tiek nosaukti dažādās kategorijās – tie ir gan ziņu attēli, gan portreti, kā arī ikdienas dzīves skati, dabas un sporta fotogrāfijas. Ar pilnu uzvarētāju sarakstu iespējams iepazīties mājas lapā: http://www.worldpressphoto.org/2013-photo-contest.

"World Press Photo" konkurss notiek kopš 1956. gada, un tā mērķis ir nemitīgi celt fotožurnālistikas standartus pasaulē, kā arī atbalstīt brīvu pieeju informācijai, veicinot dialogu sabiedrībā par pasaulē aktuāliem notikumiem un problēmām.

Izstāde ar apbalvotajiem attēliem ik gadu apceļo vairāk nekā 100 pilsētas 45 valstīs. Šogad pirmo reizi kopš 1991. gada "World Press Photo" izstāde būs apskatāma arī Rīgā – no 13. maija līdz 3. jūnijam. Izstādes atvešanu uz Rīgu organizē Biedrība ISSP.