Nagļu ciema iedzīvotāji. Foto: Māris Maskalāns2014. gada 23. februāra vakarā Rēzeknē, Latgales vēstniecībā GORS tika pasniegtas Latgaliešu kultūras Gada balvas "Boņuks 2013" statuetes 19 nominācijās. Par gada sniegumu vizuālajā mākslā atzīts fotogrāfa Māra Maskalāna projekts "Nagļi. LV–4631".

Izvērtējot labākos veikumus latgaliešu kultūras dzīves uzturēšanā un bagātināšanā 2013. gadā, nominācijā "Gada sniegums vizuālajā mākslā" tika izvirzīti trīs pretendenti – Māra Maskalāna projekts "Nagļi. LV–4631", Raibīs (Oskars Orlovs) darbu izstāde "Ausmeņa kebabā" un Marka Rotko centra atklāšana Daugavpilī. Finālā Latgaliešu kultūras Gada balvu "Boņuks 2013" ieguvis fotomākslinieks un operators Māris Maskalāns par projektu "Nagļi. LV–4631".

Fotoizstāde "Nagļi. LV–4631" pirmo reizi tika parādīta 2013. gada pavasarī LNMM Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Rīgā. Pēc tam izstāde pabijusi vairākās Latvijas vietās – pašos Nagļos, Talsos, Rēzeknē un šobrīd, no 15. februāra līdz 23. martam, tā ir apskatāma Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā. Unikāla portretu kolekcija veido stāstu par mazas tautas identitātes saglabāšanas nozīmi, ko Māris Maskalāns ir atklājis caur latgaliešiem – Nagļu ciema iedzīvotājiem – skarbajiem, sirsnīgajiem un patiesajiem. Pats autors par Nagļu ļaudīm saka: "Viņi nespēlē teātri, bet dzīvo."

Latgaliešu kultūras Gada balva "Boņuks" radīta ar mērķi veicināt latgaliešu kultūrvides saglabāšanu un attīstību, kā arī apkopot un godināt spilgtākos un nozīmīgākos sasniegumus latgaliešu kultūrā pagājušā gada griezumā. 2014. gadā balva tika pasniegta jau sesto reizi.