Viktorija PaegleTrešdien, 1. jūlijā plkst. 19.00, bārā/grāmatnīcā “Bolderāja” Avotu ielā 29, norisināsies žurnāla Foto Kvartāls ikgadējā izdevuma “Latvijas fotogrāfija 2020” atvēršanas svētki. Pasākums reizē ir arī festivāla “Rīgas Fotomēnesis 2020” noslēgums.

Izdevums jau desmito gadu popularizē Latvijas laikmetīgo fotogrāfiju un šoreiz tas apvieno sešus projektus, kas saistās ar šī gada Rīgas Fotomēneša atslēgas vārdiem – iekāre, izmisums, sapņi un nāve. Pēteris Vīksna atraktīvi fotografē savus vienaudžus dažādās neformālās situācijās, Viktorija Paegle caur pašportretiem reflektē par savām seksuālām vēlmēm, Arnis Balčus dokumentē depresīvo baltiešu dzīvesstilu, Ivars Grāvlejs rada latentu fotoarhīvu, Vika Eksta fotogrāfē nejauši sastaptus vīriešus dažādās dzēruma pakāpēs, bet Elīna Semane ieved savā galējībām piesātinātajā pasaulē ar skandalozo fotosēriju “Viss ir sūds, izņemot čuras”.


Katru gadu Foto Kvartāla drukātais izdevums ir augstvērtīgs māksliniecisks izstrādājums, kas regulāri saņem atzinības dažādos dizaina konkursos, piemēram, pērnā gada gadagrāmata ieguva pirmo vietu AdWards konkursā. Šogad māksliniecisko dizainu veidojis grafikas dizainers Kirils Kirasirovs, vāka noformējumā izmantojot origami, kas atgādina fotogrāfisku skulptūru. Atklāšanas pasākumā ierobežotam skaitam būs pieejams arī izdevumam speciāli veidots Ivara Grāvleja mākslas darbs.

Izdevums izdots ierobežotā tirāžā – vien 333 eksemplāros, un būs pieejams Jāņa Rozes un Globuss grāmatnīcās, Fotomuzejā, Mr. Page un fotokvartals.lv. Atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas Dome un Arctic Paper.

Lai arī šis ir pēdejais festivāla “Rīgas Fotomēnesis 2020” pasākums, divas izstādes vēl skatāmas ilgāk – līdz 4. jūlijam ISSP Galerijā performatīvā izstāde “1:1”, bet Latvijas Fotogrāfijas muzejā līdz 19. jūlijam Ata Ieviņa personālizstāde “Faraona dārgumi”. Tāpat vietnē http://dikstave.lv var vēlreiz izbaudīt festivāla notikumus – skatīt performances, diskusijas un sarunas, vai arī izstāžu un pasākumu video dokumentācijas.

Arnis Balcus

Elina Semane

Ivars Gravlejs

Pēteris Vīksna

Pēteris Vīksna

Vika Eksta