Sensora tīrīšana ne vienmēr ir labākais veids kā izvairīties no putekļiem uz matricas digitālajos fotoaparātos. Tādēļ labāk ar aparatūru darboties tā, lai pēc iespējas mazāk putekļu nokļūtu uz jūsu digitālā fotoaparāta gaismas jutīgās matricas.
Kādēļ šie putekļi uz sensora ir tik svarīgi? Tādēļ, ka viņi traucē iegūt pilnvērtīgu attēlu ar perfekti attēlotām detaļām. Tajās vietās kur ir netīrumi vai putekļi, paliek tumšāks uzņemtajā attēlā – parasti tie ir tumši vai pat melni punktiņi uz attēliem. Vislabāk to var redzēt zilajās debesīs fotografējot ar pievērtāku diafragmu (pie f/11 un augstāk). Ja netīrums ir lielāks, tad arī tumšais pleķis uz fotoattēla ir lielāks.
Putekļu problēma liekas ir viena no būtiskākajām digitālajos fotoaparātos, tādēļ ražotāji integrē dažādus putekļu nokratīšanas mehānismus, bet neviens no tiem veidiem nav pietiekoši efektīgs. Tādēļ nākas sensoru ik pa laikam notīrīt pašiem. Bet ko darīt, lai šo tīrīšanu vajadzētu veikt pēc iespējas retāk? Ļoti vienkārši:
1. Ja mainiet objektīvus, tad dariet to uzmanīgi – nedariet to tad, kad pūš smiltis, līst lietus vai citos netīros apstākļos.
2. Pirms objektīvu mainīšanas notīriet objektīvu vāciņus un vēlams aptīrīt arī pašu fotoaparātu ar kādu slotiņu (piemēram, lenspen) vai kādu pūšamo.
3. Kad ņemat nost no aparāta objektīvu, tad mēģiniet vērst kameru uz leju un arī objektīvu aizmugures vērsiet pēc iespējas uz leju, lai no gaisa nekristu pēkšņi kaut kas iekšā, bet kristu viss ārā. Nemainiet objektīvus somā, jo somā ir smiltis.
4. Pirms objektīvu mainīšanas izslēdziet kameru, jo sensors pievelk putekļus tāpat kā TV ekrāns. Vislabākais ir, ja izņemsiet akumulatoru, bet nu statiskā elektrība tomēr saglabāsies kādu laiku. Bet jaunākajos fotoaparātos tagad tiek lietoti antistatiskie filtri (speciāli pārklājumi), tādēļ šo punktu var arī neievērot.