Ļoti daudziem parasti grūtības sagādā izvēlēties pareizo atmiņas karti (zibatmiņu), jo viņas ir tik dažādas un katra sola kaut ko savu. Es nekad neesmu uzticējies reklāmām (jo pats ar to nodarbojos), tādēļ parasti ir jāsalīdzina tehniskie dati un cena. Tagad nestāstīšu par atmiņu karšu veidiem un visādiem specifiskiem datiem, kas jāņem vērā izvēloties karti.

Man patīk pieiet lietām matemātiski, vienkārši un saprotami. Tātad galvenais atmiņas kartes uzdevums ir ātri un droši saglabāt datus, no kā secinām, ka svarīgākais parametrs ir ierakstīšanas ātrums kartē. Ja nu kādam svarīgāk ir ātri ielādēt datorā bildes no atmiņas kartes, tad būs jāskatās datu nolasīšanas ātrums. Tad skatāmies cik maksā šī karte un izvēlamies sev vēlamo. Piemēram, skatāmies tabulā:
hjreggel.net/cardspeed/speed-cards.html
visātrākā ierakstīšana notiek kartē SONY CF 300x 8GB - 46.30MB/s = 316.0×. Cik noprotu, tad viņa varētu būt arī visdārgākā. Toties jūs zinat par ko maksājat - par visātrāko karti ;-). Vislēnākā būs A-Data 266x CF 8GB - 29.29MB/s = 199.9×, tātad arī cik noprotu tā varētu būt vislētākā. Vienkārša matemātika, vai ne ;-)? Tikai pārāk ar šo lietu neaizraujaties, jo tāpat ne jūsu karšu lasītājs ne fotoaparāts visticamāk nevarēs tik ātri apstrādāt datus, tomēr uz pilnību var tiekties un varbūt kādreiz varēsiet izmantot šo karšu maksimālos ātrumus. Piemēram, Canon 1D Mark II rakstīšanas ātrums ir tikai ap 7mb/s, un tas no kaut kādiem 46mb/s ir dikti tālu. Tādēļ padomājiet vai šobrīd ir jēga par ko tādu pārmaksāt un vai jums ir jaunākās paaudzes fotoaparāts, kas spēs šādu ātrumu uzturēt.
Vēl dati par kartēm:
hjreggel.net/cardspeed/speed-by-cards.html
Kā redzat, tad pašas ātrākās Secure Digital (SD) atmiņas kartes ir daudz lēnākas nekā ātrākās CF zibatmiņas. Varat arī salīdzināt pārējo atmiņu karšu ātrumus, lai nebūtu vilšanās.

 

Bet ja galīgi neko nevarat saprast no šīs tehniskās informācijas, tad vienkāršākais veids piemeklēt savam fotoaparātam piemērotāko atmiņas karti ir šī CF/SD karšu datu bāze. Tur gan ir vēl viena problēma - testēts ir uz pusprofesionāliem un profesionāliem fotoaparātiem un ja jums ir parasts "ziepju trauka" tipa mazpazīstamas firmas ražots fotoaparāts, tad to jūs tur neatradīsiet. Toties, var paskatīties kurā vietā ir konkrētā CF vai SD atmiņas karte, darbojoties uz pēdējās paaudzes profesionālā fotoaparāta. Nav garantijas, ka tādu ātrumu atbalstīs jūsu fotoaparāts un ka tāds būs nepieciešams, toties būs skaidrs kura zibatmiņas karte ir ātrāka un kura lēnāka.