galaxy k zoomBeidzot ir pienācis tas brīdis, kad tapis pirmais mobilā telefona apskats. It kā telefonus speciāli neapskatam, bet šoreiz ir attaisnojums, jo tas ir fototelefons. Tāds neliels apraksts bija par Sony Xperia Z1, bet šoreiz telefons ir iedots testēšanai, lai var iegūt reālas fotogrāfijas. Tiks testēts tīri uz fotografēšanu un par zvanīšanas vai interneta iespējām tad būs jālasa citi testi. Telefonu salīdzināšu ar mūsdienīgām kompaktkamerām, jo šķiet tā arī ir kompaktkamera, kaut gan Samsung to pozicionējot kā telefonu. Parasti jau saka, ka divi vienā nav īsti labi, bet pēc pirmās iepazīšanās to nevar teikt, jo ir iekļautas funkcijas, kuras nav pat profesionālajos fotoaparātos vai kādās citās kompaktkamerās. Profesionālās kamerās tas it kā daļēji tiek piedāvāts, bet ne tik ērtā veidā. Tā ir ekspozīcijas mērīšana jebkurā jūsu izvēlētajā vietā, nevis kā tas ir pašreizējām fotokamerām - tikai centrā, izlīdzināti centrētais vai pa visu kadru vidējais.

Jau biju noskatījis iepriekšējo Samsung Galaxy S4 zoom, bet to paturot rokā, šķita, ka tomēr par lielu priekš telefona, jo pamatā jau ar to vajadzēs zvanīt un fotografēt tikai atsevišķos gadījumos. Varbūt to ilūziju radīja tas izlocījums priekš pogas, jo pēc izmēriem Samsung Galaxy K zoom ir lielāks. Tiesa, uz tā rēķina lielāks ir arī ekrāns. Bet patika tas, ka nav vairs speciāls izlocījums, kas telefonu jau ierindo kompaktkameru klasē. Tagad ir vienkārši biezs telefons un resnākā vieta ir pie objektīva. Kādu nedēļu telefons tika nēsāts bikšu kabatās (pārsvarā džinsu) un nebija īpašs diskomforts. Iespējams pie jostas speciālā maciņā būtu ērtāk, bet ja nav, tad bikšu kabatā šo telefonu var ielikt un nēsāt bez problēmām. Vizuāli šķita tā vieta ap objektīvu ir izgatavota no duralumīnija. Tātad, ja telefons kritīs zemē, tad iespējams lielāka varbūtība, ka nesašķīdīs kā parastie telefoni, bet to tad jau jāskatās speciālos testos. Ražotājs nav paredzējis garantiju telefonam, ja tas nokrīt zemē.

Jābrīdina, ka neko daudz no modernajiem telefoniem nesaprotu, kā arī ar Android neesmu daudz strādājis. Tādēļ priekšstats par šiem telefoniem bija vispārējs. Likās, ka nav tāda viedtālruņa, kas mūsdienās spētu strādāt nedēļu no vietas. Bet šis Samsung telefons pārsteidza ar to, ka visu laiku it kā ir ieslēgts, bet elektrību tērē pavisam maz - vienā dienā no 100% nokritās līdz 96% no uzlādes. Tātad tīri teorētiski varētu turēt divas nedēļas bez uzlādes. Tiesa, tas ir bez ieliktas SIM kartes un bez interneta. Ja nu gadījumā būs šo telefonu jāizmanto tikai kā fotoaparātu (būs kaut kas noplīsis zvanīšanas funkcijās), tad tīri labi to varēs izmantot kā parastu fotoaparātu.

Jau Samsung Galaxy K zoom prezentācijas brīdī bija skaidrs, ka tas nebūs pilnvērtīgs fotoaparāts, kas varēs aizvietot jūsu spoguļkameru visos gadījumos. Telefonam ir divi būtiski trūkumi - nav iespēja fotogrāfijas saglabāt RAW formātā un nav diafragmas prioritātes režīma. Tiesa nav arī slēdža prioritātes režīma, bet to it kā varētu aizvietot ar sporta režīmu, kaut gan tas arī nav īsti tas, ja gribam iestādīt konkrētu slēdža laiku. Tātad iegūtās JPEG bildes pēc tam būs ļoti grūti apstrādāt un Samsung laikam ar šo fotokameru vairāk orientējas uz tiem, kas lieto interneta servisus - Instagram, Facebook, Picasa un tamlīdzīgus, kur uzreiz bildes var ielādēt un veikt nelielas korekcijas tajā pašā JPEG bildē. Tikai nav skaidrs, kādēļ tad nepieciešamas tik lielas bildes - 20,7 MPix. Tiesa uzstādījumos varat mainīt bildes izmērus un nemaz nefotografēt ar maksimālo izšķirtspēju. Tas laikam arī būtu ieteicams, ja neko uz papīra ārā nedrukājat vai nav kādas īpašas vēlmes pēc super lielām bildēm. Ieekonomēsies gan vieta telefonā, gan ātrāk varēs apstrādāt to bildi un ātrāk ielādēt kādos interneta servisos.

Pirmā fotografēšanas iespēja bija prezentācijā un tad šķita, ka telefons tīri labi tiek automātiski galā gan ar apgaismojumu, gan arī tālummaiņas funkcija (zoom) ar stabilizāciju pie pieticīgiem gaismas apstākļiem strādāja labi. Patika, ka telefons ļoti ātri ieslēdzas un pāris sekundēs jau variet fotografēt - tāpat kā tas ir ar kompaktkamerām. Tiesa arī šim telefonam atklājās tas pats trūkums, kas visiem citiem kompaktklases fotoaparātiem un telefoniem - jo vairāk palieliniet fokusa attālumu (piezūmojiet), jo vairāk aizveras diafragma, kas jau tāpat nav spīdoša - sākot ar f/3.1. Bet kad esat tāllummaiņu izmainījuši uz maksimālo pietuvinājumu - 10x, tad šī diafragma aizveras un maksimālais atvērums ir tikai f/6.3. Objektīva fokusa attāluma maiņa ir robežās 4,4-44mm uz 1/2.3'' matricu, jeb 35mm izpratnē: 24-240mm F/3.1-6.3. Šie tehniskie skaitļi skaidri parāda, ka būs grūti iegūt pie 240mm portretu fotogrāfijas ar izpludināto fonu, jeb tādas skaistās bildes, ko iegūst ar spoguļkamerām un labiem objektīviem. Tātad vēl viens apstiprinājums sākumā izvirzītajam viedoklim par to, ka šis telefons nevarēs aizstāt labu spoguļkameru visos gadījumos. Tomēr šī optiskā tālummaiņa ir vissvarīgākā šī fototelefona priekšrocība salīdzinājumā ar citiem telefoniem. Šo iespēju pat nav jākomentē un to labāk nodemonstrēs bildes, kur pirmā tapusi ar parasta mobilā telefona iespējām (ko visi varētu ar savu telefonu nofotografēt), bet otra jau ar maksimālo optisko tāllummaiņu (zoom). Jocīgi, ka Exif datos parādās 245mm, kaut gan tehniskajos datos minēts, ka esot 240mm.

24mm

240mm

24mm

240mm

240mm

240mm

240mm

zoom 240mm

Nākošais sarūgtinājums fotografējot ar Galaxy K zoom bija pie testēšanas reālos apstākļos. Izrādās, ja iestāda makro režīmu un gribi nofotografēt kādu puķīti, tad nav iespējas mainīt diafragmas atvērumu, ekspozīcijas korekciju, baltā balansu vai jebko citu no individuāliem uzstādījumiem. Sliktākais ir tas, ka iegūstat nevis RAW bildi, ko pēc tam vēl varētu nedaudz piekoriģēt, bet jau sakompresētu JPEG. Tātad, ja jums neapmierina ekspozīcija un gribat nedaudz gaišāku bildi, tad tas nav iespējams, ja nu vienīgais pēc tam Instagramā vai kādā citā apstrādes programmā, kas parasti dod nekvalitatīvāku rezultātu, nekā uzreiz korekti nofotografējot.

Parasti lasu arī fotoaparāta instrukcijas - vismaz ar acīm pārskrienu pāri. Šķiet iepriekš nebiju par tādu lietu lasījis, ka fotografējot pret tiešajiem saules stariem (ir pat pamācībās kā fotografēt ar zibspuldzi pret sauli), var tikt bojāts attēla sensors - tas varot izbalēt vai pat rasties darbības traucējumi. No tā var secināt, ka matricas īpašības ir visai dīvainas un agri vai vēlu jūsu attēla sensors izbalēs, jo no saules 100% izvairīties nav iespējams nekad. Tas nozīmēs, ka pēc kādiem gadiem attēli varētu kļūt ne tik spilgti, ne tik lielu dinamisko diapazonu, vairāk trokšņu vai citas problēmas. Tie ir tikai pieņēmumi, kas izriet no dīvainā brīdinājuma par sensora izbalēšanu un tik pat iespējams, ka nekas nemainīsies.

Fotografēt ar šo telefonu šķita vieglāk nekā ar pārējiem telefoniem, jo viņam ir fiziskā poga telefona malā un nav jābakstās pa ekrānu. Otra fiziskā poga ir domāta fokusa attāluma maiņai (zoom). Tādēļ fotografēšanas brīdī telefons netiek lieki raustīts un kustināts, kas īpaši svarīgi tumšākos fotografēšanas apstākļos. Liels pluss bija optiskā stabilizācija, kas palīdz ne tikai tumšākos apstākļos, bet arī pie video filmēšanas. Video priekš telefona šķita visai kvalitatīvi izmēros 1080p vai 720p ar 60 kadriem sekundē (Full HD).

Tiesa visas tās podziņas un caurumi samazina mitruma un putekļu noturību. Attiecīgi šim fototelefonam nav speciālas aizsardzības. Toties akumulatoru varat paši ātri nomainīt un ja braucat ceļojumā, tad kādu akumulatora komplektu var paķert līdzi, jo ar 2430 mah pārāk ilgi nevarēs zvanīt un fotografēt. Jaunajā Android OS ir iestrādāta jauna speciāla elektroenerģiju taupoša funkcija, bet par to laikam atkal lasiet citos apskatos. Tā ļaus nedaudz ieekonomēt un ilgāk darboties ar šo telefonu.

Uzreiz aiz optiskās tālummaiņas telefonā šķiet otra visbūtiskākā priekšrocība, salīdzinājumā ar citiem fotoaparātiem un telefoniem, ir neskaitāmie uzstādījumi telefonā, kas ļauj ļoti radoši kombinēt un iegūt ļoti daudzveidīgus rezultātus. Pat grūti visus uzskaitīt. Piemēram, ja izvēlaties kādu fotografēšanas režīmu, tad pie papildus uzstādījumiem var izvēlēties efektus: vinjete, antīks, blāva krāsa, pelēktoņi, sēpija, tonis, tirkīza, karikatūra, zivs acs, drūma noskaņa, pasteļkrāsa un nelīdzens. Nē, ar to iespējas nebeidzās. Tad ir visādi papildus fotografēšanas režīmi: HDR, panorāma, virtuālā apskate, nakts režīms, sejas uzlabošana, shot&more, nepārtraukts foto, pašportreta brīdinājums, manuāli, makro, ūdenskritums, gaismas pēdas un pats galvenais jauninājums - profesionāļu ieteikumi. Tad beigās vēl var pievienot no saraksta vēl aptuveni tik pat daudz režīmus, piemēram, salūts, saulriets, rītausma, sniegs, pārtika, ainava, bērnu foto, siluets, animēts fotoattēls, sastingums, ieskaujošs uzņēmums utt. Daži režīmi vispār nebija citur redzēti, piemēram, tas pats ieskaujošais, kas ir līdzīgs panorāmas režīmam, bet ļauj fotografēt ne tikai horizontāli 360 grādos, bet sfērisku apkārtnes panorāmu. Tātad arī uz augšu varat fotografēt un uz leju. Sanāk gatava zemeslode plakanā veidā, ko agrāk bija visai sarežģīti iegūt. Tagad fotokamera pati parāda kurā pusē jānoliek kameras punkts un tad tikai virziet apkārt sev pa visiem punktiem un iegūstat gatavu zemeslodi, jeb mazo pasaulīti (sfēru). Tiesa iegūtais rezultāts nav visai precīzs, it īpaši tuvāk zemei, jo laikam nevar nofotografēt pareizi to vietu kur stāvi un sanāk kustēties. Ar profesionālu aparatūru noteikti sanāks labāk. Lūk kādas kļūdas ar tiltiņu sanāk:

ieskaujosais režīms

 

Visi droši vien ir redzējuši virtuālās tūres internetā, piemēram, google maps tādu piedāvā. Lūk tad ar šo telefonu var loti elementārā veidā izveidot tieši tādu pašu. Atliek sekot tikai bultiņām un virzīt kameru norādītajos virzienos un tūre pati izveidosies. Vienkārši fantastisks programmattūras apstrādes piedāvājums. Papildus nebūs jāpērk vairs visādas sarežģītas programmas, nav vajadzīgi speciāli statīvi vai citi aksesuāri. Pat apbrīnojami cik tagad radoši var fotografēt ar parastu telefonu. Bet arī tas nav viss. Šķiet pats interesantākais un jaunākais Samsung risinājums ir “profesionāļu ieteikumi”. Ar šo fotografēšanas režīmu tiks galā pat bērns. Nospiežat slēdža pogu līdz pusei un jums tiek piedāvāti 5 apstrādes režīmi, ko izvēlētos it kā profesionāļi. Piemēram, dienas laikā telpā tiks piedāvāti šādi režīmi: antīks, spilgtas krāsas, atmiņas, siltas krāsas, halogēnais apgaismojums (iespējams, ka tas ir neprecīzs tulkojums uz latviešu valodu). Ja būs tumšāks, tad atkal citi. Naktī tika piedāvāts lietot nakts režīmu, skaista nakts (tas ir cits režīms), salūts, zibspuldze un gaismas pēdas. Interesanti šķita tas, ka šajos profesionāļu ieteikumos parādījās tādi ieteikumi (režīmi), kurus tāpat telefonā nevar atrast un uzstādīt, piemēram, gotiski melns, atmiņas, pulverizators, izbalējis, siltas krāsas, šķērsapstrāde, skaista nakts utt. Daži režīmi šķita līdzīgi, piemēram, nakts režīms un skaista nakts. Tur vairāk jāiedziļinās tajos režīmos, lai saprastu būtiskās atšķirības, bet iespējas milzīgas.

Dažas bildes ar izvēlētajiem režīmiem naktī:

standart ISO 800

standart ISO 800 crop

nakts režīms

nakts režīms crop

Richtone HDR

Richtone HDR crop

filtrs

filtrs2

filtrs3

Kā redzams paraugattēlos, tad parastā režīmā trokšņi lieli kā jau parastiem mobilajiem telefoniem, bet kad izvēlamies nakts režīmu vai HDR, tad tiek uzņemti vienlaicīgi divi attēli, kas uzreiz tiek salīmēti vienā, lai mazinātu trokšņu līmeni.

Bet arī ar to viss vēl nav beidzies. Izrādās varam pat neskatīties ko mums profesionāļi iesaka, bet uzreiz izvēlēties no gataviem režīmiem/filtriem, ko sagatavojuši profesionāļi. Pārslēdzam apakšā uz gatavu režīmu (manas filmas) un tur jau būs ielādētas 4 filmas: antīks, citrondzeltens, piesātinātas krāsas. Tad būs lodziņš “pārvaldīt filmas”, kur var atķeksēt kuras būs aktīvajā logā un kuras ne. Bet ja ar to vēl ir par maz, tad nākošais lodziņš ir “Lejupielādēt”, kur piedāvās no interneta ielādēt vēl neskaitāmus filtrus un tad laikam tie būs neierobežotā daudzumā, kā arī iespējams lietotāji paši varēs ko sagatavot. Cerams, ar laiku būs filtrs/režīms, kas ļaus regulēt arī manuāli diafragmas uzstādījumus, kā arī slēdža laikus. Tīri manuālais režīms jau ir, bet tas nav īsti tas, ko visbiežāk izmanto mainīgos gaismas apstākļos pie noteikta sižeta.

Vēl līdzīgs režīms šķita “Shot&more”. Tikai šajā režīmā spiežam slēdža pogu līdz galam un tiek uzņemta fotogrāfiju sērija. Tad no nofotografētā attēla tiek piedāvāti dažādi režīmi, piemēram:
- Labākais fotoattēls: ritinam pa labi un pa kreisi, lai redzētu sērijas attēlus, bet ierīce ar kronīti jau būs atzīmējusi šķietami labāko versiju.

- Labākā seja: ierīce atkal ar kronīti atzīmēs it kā labāko versiju, bet no pārējiem fotoattēliem varēs izvēlēties citas labākās sejas no grupas un ielīmēt jūsu izvēlētajā attēlā.

- Dzēšgumija: iespēja izdzēst fonā kustīgus objektus. Laikam darbojas līdzīgi kā tūristu likvidēšanas režīms vairākus gadus atpakaļ kādas kompānijas izstrādājumā.

- Dramatisks attēls: tiek sakombinēti vairāki fotoattēli un tiek atstātas kustību pēdas.

- Panorāmas foto: efekts fonam, kas liek objektam izskatīties ātrā kustībā.

Kā trešo labāko lietu gribētos atzīmēt jau sākumā pieminēto ekspozīcijas mērīšanu, kas ir uztaisīta tik vienkārša, ka pat profesionālajās fotokamerās nav tādu iespēju. Tagad ar pirkstu velkot pa ekrānu sekundes laikā var nošķirt ekspozīcijas un fokusa apgabalu. Lai labāk būtu izprotams, tad skatieties vizuālo pamācību:
ekspo fokuss

Šī protams nav obligāti nepieciešama funkcija, bet ļoti noderīga atsevišķos gadījumos, kad jāfotografē pret sauli, pret logu, sniegā vai citās vietās ar lielu ekspozīcijas starpību.

No trūkumiem vēl gribētos atzīmēt neprecīzo krāsu attēlojumu, bet tas laikam ir visiem mobilajiem telefoniem un pat dažām profesionālajām spoguļkamerām. Bildes tiek rādītas košākās un spilgtākās krāsās, nekā tās ir patiesībā. Mēģināju atrast kā nomainīt šo košo režīmu uz standarta krāsām, bet nekur telefona uzstādījumos neatradu. Samsung televizoriem gan ir šāda iespēja krāsu attēlojumu samainīt. Tātad, ja kaut ko nofotografēsiet un jums liksies rezultāts ļoti krāsains un košs, tad ielādējot šo bildi internetā, citi uz parastiem vai profesionāliem ekrāniem ar pareizu krāsu attēlojumu neredzēs to pašu ko jūs, jo krāsas būs blāvas un pelēcīgākas. Toties citi mobilo telefonu lietotāji redzēs aptuveni to pašu ko jūs. Gribētos teikt, ka mobilo viedtālruņu ražotāji daļēji “čakarē” fotogrāfijas nozari. No vienas puses jau it kā šo telefonu lietotājiem šķiet foršas krāsas visās bildēs un telefons it kā vizuāli rāda visu ļoti labi. Bet no otras puses mēs neredzam to oriģināldarbu, kādu radījis konkrētais fotogrāfs. Žēl, ka mobilo telefonu ražotāji nepiedāvā pārslēgties starp šiem krāsu režīmiem vai arī neesmu vienkārši smalkāk pētījis un varbūt kāds to arī piedāvā. It kā internetā lasīju, ka jaunajam Galaxy S5 esot šāda iespēja mainīt krāsu režīmu, bet šim tomēr neesot. Cerams kāda programmaparatūra tiks atjaunināta un tiks pievienotas klāt vēl jaunas iespējas un labojumi pēc klientu vēlmēm.

Pie plusiem vēl būtu jāpieskaita Gorilla Glass 2, kas sedz ne tikai 4.8" ekrānu, bet arī objektīvu. It kā šī stikla ražotāja mājas lapā neatradu informāciju par Galaxy K zoom telefonu, bet varbūt vēlāk to pievienos. It kā Samsung Galaxy S5 ir ar Gorilla Glass 3 http://www.corninggorillaglass.com/products-with-gorilla/samsung

kas laikam ir vēl jaunāks izstrādājums par Galaxy K zoom izmantoto.

Daži viedtālruņu lietotāji sūdzas, ka nav izdomāts objektīvu vāciņš fotoobjektīvam. Tad šim variantam tāds ir un nebūs jāmeklē lupatiņa, lai svarīgā mirklī tīrītu objektīvu. No vienas puses tas it kā ir labi, bet no otras puses, to gribētu atzīmēt arī kā mīnusu, jo tur papildus ir mehānisms, kas braukā iekšā un ārā (arī objektīvs braukā) un līdz ar to pastāv varbūtība tur kaut kam noplīst, it īpaši, ja fotografēsiet smiltīs (jūrmalā).

Kā nelielu plusu varētu vēl uzskaitīt ksenona zibspuldzi pret LED zibspuldzi parastajiem viedtālruņiem.

zibspuldze

Atšķirība ir tā, ka mazajā izmērā kseona zibspuldze ir spilgtāka izgaismo lielāku laukumu un attālumu (aptuveni 10 reizes). Vēl kseona gāze izlādējas ar lielāku ātrumu (īsāks gaismas impulss) un ir labāks asums bildei, nekā to izdarītu ar LED zibspuldzi (aptuveni 100 reizes). Tāpat kseona zibspuldze dod labāku krāsu spektru nekā to spēj vismūsdienīgākais LED. Toties kseona zibspuldzi nevarēsiet darbināt video režīmam kā pastāvīgo gaismu vai arī lietot naktī kā parasto kabatas lukturīti.

 

Mīnusi:

- Krāsas košas, bet neatbilst realitātei,

- nav RAW,

- nav diafragmas vai slēdža prioritātes fotografēšanas režīmi,

- visai patumšs objektīvs - F/3.1-6.3,

- nav mitrumu un putekļu drošs,

- nevar aizvietot labu kompaktkameru (nav RAW, diafragmas un slēdža prioritāte utt.),

- atsevišķos režīmos nevar koriģēt ekspozīciju.

 

Plusi:

- 10x optiskā tālummaiņa (zoom),
- milzīgi daudz uzstādījumu un filtru radošai izpausmei,
- veiksmīgs risinājums ekspozīcijas mērīšanai,
- optiskā stabilizācija, kas noder arī video,
- var vienkārši mainīt akumulatoru,
- ir fiziskās pogas optiskai tāllummaiņai un fotografēšanai,
- nav vairs līdzi jāņem parastā kompaktkamera,
- objektīvs aizveras ar vāciņu un nenosmērējas,
- ksenona zibspuldze.

auto

auto režīms

caur logu

standart ISO100 krāsas