QX10 Xperia i1Atsūtīja arī man patestēt šo pavisam konceptuāli jauno izstrādājumu - Sony Cyber-shot™ DSC-QX10, kas pamatā domāts mobilajiem telefoniem kā papildus aksesuārs vai palīgs fotografēšanai. Pirmā iepazīšanās un iespaidi tika aprakstīti iepriekš. Visticamāk arī internetā lasīti jau daudzi testi un apskati. Bet ja godīgi, tad visi tādi virspusēji, kas atreferē jau tehniskajā specifikācijā iegūto informāciju – aptuveni tas, ko jau iepriekš sarakstīju. Bet kad saņem testēšanai uz ilgāku laiku, tad jau sāc pamanīt nepilnības. Iespējams pirmā eiforija jau pāri un sāku domāt par praktiskām lietām kas vajadzīgs un kas ne.

Lai saprastu kas šis vispār ir par fotoaparātu un kā to var lietot, tad ieteiktu apskatīties reklāmas video:

Vai arī izpētīt informāciju šajā lapā.

Fotoaparāts iepakots smukā kartona "burciņā" kas laikam ir burciņu tipa fotoaparāta koncepcija. Bet visu izpakojot jau bija pirmā vilšanās. Komplektācija ļoti švaka, lai neteiktu skarbāk. Līdzi nāk kaut kādi papīrīši (garantijas talons, reklāma pievienotajam striķītim, lai objektīva fotoaparātu varētu iekarināt rokā un vēl kaut kas), kā arī pabieza instrukciju grāmata. Skumji, bet instrukcija nebija latviešu valodā, kas laikam nav saskaņā ar Latvijas likumdošanu. Iespējams šī ir testa versija un veikalā jums iedos instrukciju arī latviešu valodā. Nācās lasīt angliski, bet bija arī krievu valodā.

Tad otra vilšanās bija tāda, ka līdzi netiek dots neviens datu nesējs (ne CD ar programmām vai instrukcijām, ne atmiņas karte ar iespējams to pašu informāciju). Jā, nopērkot šo QX10 fotoaparātu, jums papildus vēl būs jāpiepērk atmiņas karti Memory Stick Micro™ / Memory Stick Micro™ Mark 2 vai Micro SD/SDHC/SDXC Memory Card (Class 4 vai augstāku). Izvilku atmiņas karti no sava telefona un uzreiz gribēju pamēģināt. Iekšā dabūju, bet ārā izrādās to atmiņas karti nav paredzēts vilkt. Visādi izmēģinājos, bet ar maniem pirkstiem tas nebija iespējams. Nācās ņemt palīgā nazi, kas pabojāja manu atmiņas karti. Beigās jau sameklēju pinceti un ar to visai veiksmīgi var dabūt atmiņas karti ārā no šī burciņu tipa fotoaparāta. Laikam jau nav domāts šo fotoaparātu ņemt tālākos ceļojumos, kur vajadzēs mainīt atmiņas kartes. Tāpat fotoaparātu nevarēs pilnvērtīgi lietot, ja jums nav internets, jo pie programmām savādāk nav iespējams tikt.

Trešā vilšanās bija līdzi nākošais USB vads, ko var pieslēgt tikai pie USB ierīces (parasti datora). Tātad jums nav lādētāja no parastās elektrības rozetes un to vajadzēs papildus iegādāties, ja nebūs jau iepriekš iegādātajam mobilajam telefonam. Var jau arī iztikt bez šāda lādētāja, bet tad rēķinieties, ka uzlādēt šo fotoaparātu varēs tikai no datora un nez vai tālākos ceļojumos vēlēsities to ņemt līdzi.

Nākošā atkal bija vilšanās, nevis kāds jauns patīkams pārsteigums. Izrādās, es ar savu mobilo telefonu (Sony Ericsson P1i), kas starp citu ir tā paša ražotāja, nevaru šo burciņu tipa fotoaparātu lietot, jo nav pieejama vadības programma "PlayMemories Mobile" uz Symbian OS. Tagad visiem moderniem telefoniem ir Android un iOS, kurām šī aplikācija ir paredzēta. Sanāk, ka nav jēgas šo QX10 fotoaparātu pirkt, ja jums jau pirms tam nav nopirkts telefons ar Android vai iOS. It kā jau var fotografēt visu uz aklo un tad lādēt datorā, bet būsiet apdalīti ar daudzām papildus funkcijām, jo regulēt neko diži ar esošajām pogām nevar. Tālāk testēju šo fotoaparātu ar Samsung telefonu, kuram bija Android.

Sākums tāds ne visai daudzsološs mazajam un unikālajam objektīva tipa fotoaparātam. Toties, parādot draugiem jauno fotoaparātu, bija neviltota interese par šādu interesantu tehnoloģisku risinājumu. Ērti to bija arī ievietot bikšu kabatā un nēsāt ikdienā līdzi. Tiesa, laikam ikdienas lietošanai vajadzēs tomēr kādu maciņu piepirkt, lai pārāk neapbružājas. Līdzi tāds nenāca komplektā, bet prezentācijā kaut ko minēja, ka varēšot iegādāties speciālus maisiņus.

Ar Samsung telefonu, izmantojot Wi-Fi savienojumu un aiz vāciņa redzamo paroli, fotoaparāts ātri savienojās un strādāja bez problēmām. Tiesa ar nelielu aizturi un bija nedaudz jocīgi, kad ātri pārvieto objektīvu uz citu vietu, tad bilde parādās tikai pēc mirkļa. Jau iepriekšējā apskatā minēju, ka fotoaparātam ir neliela aizture un diez vai sportam tas derēs. Pareizāk sakot, bilžu attēlošana nenotiek reālā laikā uz ekrāna, bet ar nelielu novirzi. Pluss ir tāds, ka parole saglabājas un nākošreiz iekārta tiek visai ātri atrasta un savienojums izveidots bez paroles ievadīšanas.

Fotografējot atklāju, ka atmiņas karte nemaz nav nepieciešama, jo visas bildes uzreiz tiek pārsūtītas uz mobilo telefonu. Bet ja sagribēsies kaut ko nofilmēt, tad tam gan būs nepieciešama atmiņas karte. Tātad otrā aprakstītā problēma atkrīt, ja neko nefilmēsiet.

Vēl viens nepatīkams pārsteigums bija tad, kad gribēju nofotografēt vakarā krēslā vai istabā pie salīdzinoši laba apgaismojuma. Izrādās šim fotoaparātam taču nav iebūvētās zibspuldzes un mobilais telefons savu zibspuldzi nedarbina. Tātad šajā jautājumā laba iebūvētā fotokamera mobilajā telefonā būs labāka tusiņiem telpās. Iespējams nākotnē būs kāda uzlabota programmas versija un varēs lietot arī mobilā telefona zibspuldzi, bet stipri apšaubu šādu faktu, jo mobilo telefonu ražotāji ir ļoti daudz. Ja nu vienīgais ar pašu Sony fotoaparātu tā varētu sanākt. Diemžēl nelīdzēja arī attēla stabilizācija, jo telpās cilvēki kustās un liela daļa bilžu sanāca miglainas. Pavisam nekas nesanāca, ja izmantoju tālummaiņu (zoom) un pietuvināju līdz maksimālajam fokusa attālumam. Var teikt, ka nav nevienas paraugfotogrāfijas, jo pa dienu šo fotoaparātu nesanāca notestēt. Iespējams nemāku vēl īsti fotografēt ar mobilo telefonu vai ar šādu burciņa tipa fotoaparātu, jo spiežot uz mobilā telefona ekrāna, fotoaparāts-objektīvs izkustas un bilde sanāk miglaināka, nekā ja es fotografētu ar standarta tipa fotoaparātu, kuru jau esmu iepraktizējies stingri turēt rokās nekustinot. Tieši tāpat laikam neesmu pieradis vienā rokā turēt burciņfotoaparātu un ar to pašu roku spiest pogu, kas atkal izkustina šo fotoaparātu. It kā mēģināju arī ar abām rokām fotografēt, bet tas objektīvs ir tik maziņš ar mazu masu, ka ļoti grūti nodrošināt stabilitāti un attiecīgi asus attēlus vājākā apgaismojumā. Vēl šķiet problēma ir arī tajā, ka nav RAW, jo reizēm ar RAW var kaut ko "izvilkt" vairāk, nekā no jau gatava JPEG faila.

Vēl viens trūkums šim QX10 fotoaparātam ir ne tikai lēnums darbībā, bet lēnums ieslēgšanā un darba uzsākšanā. Ar parasto kompaktkameru vai mobilo telefonu jums daudz ātrāk izdosies iekadrēt un nofotografēt vajadzīgo. Šim burciņtipa fotoaparātam savukārt jāieslēdzas un jāsavienojas ar mobilo telefonu, kur attiecīgi vēl jāatver nepieciešamā programma un tikai tad varat sākt kadrēšanu un fotografēšanu. Protams, varat fotografēt "aklajā režīmā", nesavienojoties ar mobilo telefonu, bet kā jau saprotat, tad tas nebūs iekadrēts fotoattēls un varbūt kadrā nemaz netrāpīsies tas ko vēlējāties.

Šī QX10 fotoaparāta viens pluss jeb papildus izmantošanas iespēja šķita tāda, ka to var izmantot kā novērošanas kameru. Piemēram, ja esat kādreiz pirkuši speciālos "baby watch" aparātus, tad tagad tādu nevajadzēs, jo varēs novietot blakus mazajam šo burciņu uz statīva un paši otrajā istabā variet darīt savas lietas, kamēr mazais guļ. Tik pat labi šo burciņobjektīvu var izmantot kādā svarīgā pasākumā, kur atstājat iekārtas un tas visu safilmē.

Kopumā šis burciņtipa fotoaparāts šķita ļoti vienkāršs un bez visādām ekstrām, kas mūsdienās ir jau gandrīz katrā kompaktkamerā, piemēram, nakts režīms, sporta režīms, sejas atpazīšana, krāsu profili vai jebkas cits ko varat iedomāties. Šajā fotoaparātā nekā nav, izņemot automātisko režīmu un iespēju regulēt tālummaiņu, ekspozīcijas korekciju, diafragmu, baltā balansu, laika slēdzi, attēla izmēra maiņu un iespējams vēl kaut ko. Attiecīgi tas ir ļoti elementārs lietošanā un ar to spēs apieties pat bērni vai tie, kas no fotografēšanas neko daudz nesaprot. Arī asumu var iegūt automātiskā režīmā vai nospiežot uz konkrētās vietas telefona ekrānā, kurā vietā vēlaties nofokusēties.

Šķiet šis jaunā tipa fotoaparāts būs paredzēts vairāk tiem, kam mobilajā telefonā nav pietiekami labi fotoaparāti un bez optiskās stabilizācijas. Toties ar šo fotoaparātu neiegūsiet tādas fotogrāfijas, ko varētu iegūt ar labu kompaktkameru vai spoguļkameru. Tātad tas ir kaut kas pa vidu starp šiem tirgiem un noteikti kādam noderēs, kas nevēlēsies pirkt lielākās kompaktkameras.