Panasonic lumix GH1Pagājušā nedēļā Rīgā tika prezentēts Panasonic GH1 fotoaparāts, kā arī citi fotoaparāta modeļi, televizori, video kameras un telefoni. Par pārējo tehniku neko daudz nestāstīsim vienīgi to, ka jaunie televizora modeļi ļoti mainīja priekšstatu par to, ka televizoru nozarē nekas daudz nemainās. Piemēram, ir izstrādāti jauni NeoPDP plazmas paneļi, kas tērējot līdz pat 40% mazāk elektroenerģiju, kadra nomaiņas frekvence 600 Hz, reakcijas laiks 0,001 ms, var dauzīt pa ekrānu un citas īpašības, kas jau nopietni konkurē ar datoru monitoru kvalitāti. Plus vēl televizoriem ir bezvada internets un pateicoties Viera Cast tehnoloģijai ar pulti varat mierīgi apskatīties video no Eurosport, YouTube un pat apskatīties savas foto galerijas no Google Picasa. Liekas tur nebūs ilgi, līdz viss tiks apvienots - pieslēdzat savu fotoaparātu pie TV un ielādējat bildes Picasa Web albumā, kuru savukārt varēsiet rādīt draugiem. Pagaidām vēl tomēr dators ir nepieciešams, lai bildes ielādētu un tad rādītu uz TV. Bet būtiskākais ir Panasonic LUMIX GH1 fotoaparāts, kura prezentācijas laikā varēja uzzināt šādus tādus jaunumus, ko internetā īpaši nepiemin neviens.

Jau rakstījām, ka GH1 modelis no G1 modeļa atšķiras tikai ar to, ka tajā ir iebūvēta video funkcija. Īsti gan tā nav, jo atšķiras arī pavisam nedaudz konstrukcija - aizmugurē ir papildus podziņa video filmēšanai un izlecošās zibspuldzes augšpusē ir iebūvēts stereo mikrofons. Tāpat GH1 modelis būs pieejams arī zelta krāsā. Pārējais liekas, vizuāli apskatot, ir tieši tāds pats. Pagaidām īpaši nesajūsmina video ierakastīšana AVCHD formātā, jo jūs iegūstat atmiņas kartē .MTS video failu, kuru ar normālu video atskaņotāju datorā apskatīties nevar, ja neesat instalējuši speciālu AVC dekoderi. No otras puses, Panasonic ir domājuši vairāk par lietotāju ērtībām un tādēļ atskaņot uzņemto video uz TV ekrāna caur HDMI savienojumu, vai ierakstot šo video DVD/Blu-ray diskā, būs daudz ērtāk, saprotamāk un vienkāršāk. Varbūt līdzi fotoaparātam tiks dota arī sakarīga video rediģēšanas programma ar ko samontēt safilmētos materiālus un pēc tam tos ar vienkāršu metodi ierakstīt DVD/Blu-ray diskā. Savādāk ir jābūt ļoti labām datorzināšanām, lai operētu ar šiem video failiem. Ja kādam interesē, tad vairāk par šo video formātu var lasīt Wikipedia. Šajā formātā visticamāk filmē jau labu laiku pieejamās Sony un Panasonic video kameras, bet fotoaparātos šis formāts kaut kā vēl nebija izplatīts. Nav arī izpētīts kā šo video failu varētu rediģēt un pēc tam saglabāt tajā pašā AVCHD formātā ierakstīšanai DVD/Blu-ray diskos. Tādēļ visticamāk sākumā kādam šis formāts sagādās problēmas.
Prezentācijas vadītājs no Polijas apgalvoja, ka fotoaparāti izkonkurēs videokameras video filmēšanā, jo fotoaparātiem ir daudz lielāka matrica nekā video kamerām un fotoaparātiem var mainīt arī objektīvus. Tā kā stabilizācijas sistēma fotoaparātos ir pārņemta no videokamerām, tad tas pats vien sanāk, tikai ar fotoaparātu daudz kvalitatīvāk. Jāatzīmē gan, ka testa fotoaparāts nebija oriģinālā versija un nestrādāja autofokuss filmēšanas režīmā, tādēļ nevarējām notestēt kā tas darbojas dzīvē un vai ir visai precīzs. Toties fotoaparāti, kas nonāks tirdzniecībā, būs aprīkoti ar autofokusēšanas sistēmu video filmēšanas režīmā. Nav īsti skaidrs kādēļ tas netika iekļauts uzreiz šajā testa aparātā, bet iespējams dēļ konkurentiem, jo pagaidām šī būs pirmā hibrīdkamera, kurai ir video filmēšana ar autofokusu. Nevienam no Sony, Canon, Nikon, Olympus, Pentax vai citu firmu ražotajiem spoguļfotoaparātiem nav šādas iespējas - visām ir manuālā fokusēšanās, kas nav visai ērta parastam lietotājam. Tādēļ videokameras it kā skaitās parocīgākas, bet ja ieviesīs fotoaparātos arī autofokusēšanos video režīmā, tad situācija būtiski mainīsies.
Jau rakstījām par progresīvo iA (inteliģento auto) režīmu, kas tagad strādā arī video filmēšanas režīmā. Nofiksējiet vietu uz kuru vēlaties fokusēties un kustinot kameru jums visu laiku autofokuss fiksēs asumu norādītajā vietā - pat gadījumā, ja konkrētais objekts pārvietojas. Tā kā fotoaparātā ir arī sejas atpazīšanas funkcija, tad jūs varat reģistrēt savas draugu sejas fotoaparātā un sadalīt prioritātes uz ko fokusēties. Piemēram, ja būs kāds liels svinīgs pasākums, tad fotoaparāts starp daudzām sejām atpazīs to, kuru esat reģistrējuši un automātiski fokusēsies uz to. Reģistrējot seju var pierakstīt klāt kā personu sauc, vecumu un citus saistošus datus. Visas iA iespējas ir ļoti grūti aprakstīt, tādēļ labāk paskatieties kā tas vizuāli parādīts ar piemēriem Lumix GH1 mājas lapā. Vienīgais, kas nāk prātā, ko vēl varētu uzlabot šajā fotoaparātā, tas ir skārienjutīgais ekrāns no FX550 modeļa. Ar šo fotoaparātu fokusēšanās ir kā bērnu spēle - uz ekrāna ar pirkstu piespiediet kurā vietā fotoaparātam jākontrolē fokuss (iA) un kad ir īstais brīdis, tad nospiediet fotografēšanas pogu un jums fokuss būs īstajā vietā (kur būsiet nofokusējuši iepriekš). Tas pats darbojas arī video režīmā. Visai ērta padarīšana praktiskā lietošanā.
Un tagad pats galvenais - objektīvs LUMIX G Vario HD 14-140mm f/4-5.8 MEGA O.I.S., kas skaitās kit objektīvs GH1 fotoaparātam. Ieteicams šim fotoaparātam būtu lietot tikai šo objektīvu, kas piedāvā 10x optisko palielinājumu un pēc 35mm standarta tas būtu 28-280mm. Tātad noderēs visiem dzīves gadījumiem - gan platleņķis dabai un telpām, gan arī teleobjektīvs kādiem zvēriņiem vai citiem attāliem objektiem. Kādēļ būtu jāizvēlas tieši šo objektīvu un nekādu citu? Tādēļ, ka šis objektīvs ir izstrādāts un optimizēts tieši video filmēšanai - tas strādās praktiski bez skaņas un neradīs liekus trokšņus safilmētajā video. Tāpēc citu ražotāju fotoaparātu īpašnieki ar video filmēšanas režīmu varētu nedaudz vilties dēļ skaņas, ko rada objektīvs. Testējot LUMIX G Vario HD 14-140mm f/4-5.8 MEGA O.I.S. objektīvu, nekādu skaņu neizdevās izdzirdēt, pat mainot fokusa attālumu. Tiešām smalki nostrādāts un pie tam visai kompaktos izmēros ar mazu svaru. Lai saprastu kāda ir atšķirība starp 14mm un 140mm, tad turpat uz vietas veicām testa fotografēšanu no rokas visai patumšās telpās auto režīmā. Raksta apakšā pirmais kadrs ir 14mm un otrais tieši no tās pašas vietas ar maksimālo fokusa attāluma pietuvinājumu 140mm (kadra centrā redzat pietuvināto fotoaparātu). It kā ar jauno Panasonic videokameru tagad varot pietuvināt pat 70x, bet kā jau saprotat, tad tā attēla kvalitāte nav tāda, ko var iegūt ar šo fotoaparātu.

Secinājumi
Panasonic LUMIX GH1 fotoaparāts ar jauno kit objektīvu ir ideāls fotoaparāts (komplekts) iesācējiem, kas vēlas radoši izpausties un viegli operēt ar fotoaparātu. Bet izcils šis fotoaparāts ir tieši ceļotājiem, jo viņš ar saviem mazajiem izmēriem veic ne tikai ļoti labu fotografēšanas funkciju, bet arī ideālu video filmēšanas funkciju. Tātad nav jāpērk un jāved līdzi divi tehniski aparāti. Īsti nav saprotams kādēļ Panasonic šo fotoaparātu mēģina orientēt uz sieviešu auditoriju, jo funkciju un iespēju ziņā šis fotoaparāts pārspēj pat profesionālos fotoaparātus. Paši Panasonic to skaidro ar to, ka vīriešu kārtas pārstāvjiem patīk "zīmēties" ar lieliem fotoaparātiem, bet šis fotoaparāts ir tā optimizēts, ka izmēri ir visai niecīgi (dēļ hibrīdtehnoloģijas). Tādēļ, ja kādam fotoaparāta izmērs nav tik svarīgs kā funkcionalitāte, tad šis fotoaparāts būtu tas, kuru vajadzētu iekļaut starp tiem, kurus izvērtēt fotoaparāta pirkšanas procesā.

panasonic gh1 14mm

panasonic gh1 140 mm