canon 7d ziemāJau pagājis kāds laiciņš kopš Rīgā oficiāli tika prezentēts Canon EOS 7D fotoaparāts, bet neko īpaši daudz vairāk nevarējām uzrakstīt kā to, kas pieejams internetā. Tika solīts, ka varēs iedot šo aparātu testēšanā un tad varētu uzrakstīt ko vairāk par šo aparātu, bet tā arī viss palicis tikai runas līmenī. Tādēļ nāksies rakstīt tikai par pirmajiem iespaidiem un to ko stāstīja oficiālie Canon pārstāvji Latvijā. Vispārēju aprakstu par Canon EOS 7D iespējams jau izlasījāt, bet šoreiz nedaudz par to, ko nevar izlasīt tehniskajās specifikācijās arī tajā gadījumā, ja jau esat iegādājušies šo fotoaparātu.

Daudziem droši vien nav skaidrs kādēļ bija jāizveido jauns fotoaparāts, kas līdzīgs Canon EOS 5D Mark II fotoaparātam, bet ar mazāku sensoru. No prezentācijas un iepazīšanās ar šo fotoaparātu varēja saprast, ka tas tā gluži nav. Ja kādreiz tirgū ienāca EOS 5D kā jauna sensācija - fotoaparāts ar pilna izmēra sensoru par pieņemamu cenu, tad šobrīd uzmanību varētu pievērst šis jaunais izstrādājums. Parasti šajos jaunajos izstrādājumos tiek ieviestas jaunas tehnoloģijas, kurām jāiziet savs testa periods un tad to var ieviest kā pārbaudītu vērtību arī jaunākajos profesionālajos fotoaparātos, piemēram, 1D sērijas modeļos. Tika prezentēts arī Canon EOS 1D Mark IV, bet nevienu attēlu līdzi paņemt nevarēja, tādēļ sanāca tikai paspaidīt podziņas. Kopumā ņemot tāds pats kā Canon EOS 1D Mark III, pat korpuss tāds pats ja neskaita jaunos caurumiņus mikrofoniem un citus sīkumus - tikai nedaudz vairāk iespējas un vadība nedaudz ātrāka un ērtāka (izvēlnēs). Jāatzīmē arī to, ka šis profesionālais fotoaparāts no neliela gabala ne ar ko vizuāli neatšķīrās no Canon EOS 7D ar bateriju bloku/rokturi BG-E7. Abi pēc skata ir līdzīgos izmēros un jāsaka godīgi, ka pārdomātāks ar vairāk iespējām tomēr ir 7D modelis. Jautāju, kādēļ 1D Mark IV nekas nav mainīts, un Canon pārstāvis atbildēja, ka šis ir profesionāļiem domāts fotoaparāts, kuri ir visai konservatīvi un nevēlas neko daudz mainīt savā darbā un paradumos. Vismaz tā esot secināts pēc Canon pētījuma šīs fotokameras lietotāju lokā.
Tātad kas šajā Canon EOS 7D ir tik sensacionāls, ka tas būtiski atšķiras no citiem Canon fotoaparātiem? Jāsāk liekas būs ar to, ka šis modelis tika izstrādāts sadarbojoties ar ļoti daudziem fotogrāfiem. Kā apgalvo Canon, tad tika uzklausīti ieteikumi no vairāk kā 5000 fotogrāfiem visā pasaulē. Visas vēlmes tika apkopotas un liela daļa ieviesta šajā jaunajā fotoaparāta modelī 7D. Tieši ar šo izstrādes posmu japāņu tehnika atšķiras no pārējās pasaules tehnikas - tas, ka visu laiku tiek apkopotas lietotāju atsauksmes no servisiem un visu laiku ieviesti uzlabojumi pamatojoties uz lietotāju vēlmēm. Tas pats attiecas arī uz citām nozarēm, piemēram, automobiļu industriju. Tagad iedomājamies kas mums traucē vai visvairāk pietrūkst labā digitālā fotoaparātā. Noteikti daudzi būs iedomājušies par ātru un precīzu autofokusēšanās sistēmu. Tieši tas arī ir pilnībā izstrādāts no jauna un ieviests Canon 7D modelī, kas iespējams vēlāk būs arī citos Canon fotoaparātos. It kā sākotnēji var likties nekas sevišķs - 19 krusteniskie fokusēšanas punkti, kas ir arī profesionālajā Canon 1Ds Mark III fotoaparātā, bet 1D Mark IV ir pat 39 krusteniskie fokusēšanas punkti. Varbūt pamanījāt, ka pirmajā ziņā jau rakstījām, ka beidzot ir līdzīga sistēma kā Nikon 3D color Matrix Metering, kad autofokusam ir speciāls atsevišķs sensors (Polymer Network LCD). Tas dod daudzas fokusēšanas priekšrocības (Nikon lietotāji droši vien jau to ir izbaudījuši), bet ir arī savi mīnusi. Piemēram, ja atslēdzat elektrības padevi (izņemat akumulatoru), tad skatu meklētājs paliks tumšāks un miglaināks. Tāpat arī ja darba temperatūra ir stipri mīnusos, tad LCD reaģēšot lēnāk nekā AF veiks savas darbības. Tomēr priekšrocības ir daudz vairāk un ja vēlaties saprast cik daudz tagad var veikt ar jauno fokusēšanās sistēmu (TTL-CT-SIR), tad to var izlasīt Canon mājas lapā. Piemēram, var uzlikt režģi skatu meklētājam, kas daudz vienkāršāk ļaus nofotografēt taisnas līnijas (ēkas, horizontu u.c.). Var uzlikt autofokusēšanas punktu uz kādu objektu un ja tas pārvietojas, tad autofokuss veiks "sekošanas" funkciju un visu laiku šo objektu turēs asumā. Tāpat ir arī Spot AF sistēma, kas iestrādāta jaunajā Canon 1d Mark IV fotoaparātā, kad fokusēšanas punkts ir vēl mazāks nekā standarta, kas ļauj daudz precīzāk to novietot vēlamajā vietā un nofokusēt. Problēmas var rasties, ja šajā vietā ir maz detaļu (nav kontrastainas pārejas), piemēram, balts krekls. Tādēļ šo iespēju vajadzētu lietot lietpratējiem.
Interesanti ir tas, ka bez 19 krusteniskiem fokusēšanas punktiem, centrā ir vēl X-tipa fokusēšanas sensors. Tātad, ja visi šie 19 fokusēšanās punkti spēj asumu "noteikt" uz horizontālām vai vertikālām līnijām, tad šis X-tipa sensors spēj noteikt asumu arī uz diognālām līnijām. Droši vien nākotnē visi būs šādi fokusēšanās punkti, bet pagaidām tas ir tikai 7D modelī pašā centrā. Vienīgais trūkums ir tāds, ka jums būs nepieciešams objektīvs ar f/2.8 vai labāks, lai izmantotu šo priekšrocību. Pārējiem punktiem pietiek ar f/5.6. Tomēr Canon uzskata, ka viņiem pašreiz vislabākā autofokusēšanas sistēma ir tieši 1D Mark IV modelī. Tātad visādam gadījumam izlasiet arī šo rakstu un paši salīdziniet kas jums vairāk nepieciešams. Visticamāk gan vienā gan otrā variantā jums tās iespējas būs par daudz un lielāko daļu pat nesapratīsiet, kur nu vēl lai to izmantotu reālā dzīvē. Visticamāk daudziem iepatiksies orientāciju fiksējošie autofokusa punkti. Tātad ja būsiet ieregulējuši kādu autofokusa punktu horizontālā stāvoklī, tad pārvietojot fotokameru vertikāli, šis punkts automātiski pamainīsies uz jaunu vietu, atbilstoši tam, uz kuru pusi būsiet griezuši fotoaparātu un fokusēšanas vieta saglabāsies turpat. Ļoti ērta funkcija, ja jāfotografē objekti, kas nav pa centru fokusējami un nepārtraukti jāmaina vertikāls stāvoklis uz horizontālu un otrādi. Bet kas tad vēl tā būtiski atšķiras? Iespējams visas tehnoloģiskās nianses ir grūti aprakstīt, bet kopā ar autofokusu tagad ir jāskatās arī jauno Canon eksponometru (ekspozīcijas mērītāju). Tas pagaidām ir tikai 7D modelī un saucas Intelligent Focus Color Luminosity (iFCL). Kādēļ tas būtu jāskatās kopā ar autofokusu? Tādēļ, ka jau pieminētā Nikon sistēma būtiski atšķiras. Ja Nikon veic tikai autofokusēšanu, tad Canon gājis tālāk un ar šo iebūvēto sensoru veic vairākas funkcijas - autofokuss, spilgtuma mērīšana un pirmais fotoaparāts ar krāsu atpazīšanu ekspozīcijas mērīšanai. Pie tam tas viss ir 63 zonās. Lai saprastu šo tehnoloģisko jauninājumu, tad nepieciešams iedziļināties nedaudz sīkāk pašā tehnoloģijā.
divslāņu sensors Tātad Canon izstrādājis jaunu eksponometru ekspozīcijas mērīšanai. Šādas tehnoloģijas eksponometrs liekas pasaulē vēl nav radīts (nevienā fotoaparātā un nevienā atsevišķā izstrādājumā). Kas tad tur tik unikāls? Tas, ka eksponometrs spēj tagad atšķirt arī krāsas, pateicoties divslāņu sensoram. Augšējais slānis uztver sarkano un zaļo krāsu, bet otrais slānis zilo un zaļo (skatīt attēlu). Tādejādi ir iespēja izmērīt visu RGB spektru (ne tikai spilgtumu), kas tiek salīdzināts ar fotoaparāta AF sistēmas datiem, kā rezultātā Canon 7D daudz labāk saprot attēla zonas - ne tikai kādas tur ir krāsas, bet arī to, kas tur ir. Līdzīgs sensors ir arī Foveon X3, bet atšķirība ir tāda, ka Foveon X3 sensors uztver visas trīs RGB krāsas atsevišķi. Ko dod visa šī sarežģītā sistēma? To, ka jums būs ne tikai iespējām bagāts autofokuss, bet arī precīzāka ekspozīcijas mērīšana atbilstoši situācijai vai autofokusa punktam - tātad objektam, uz ko esat fokusējušies. Precīzākai ekspozīcijas noteikšanai, sistēma aprēķina visus AF punktus, lai noteiktu galvenā objekta atrašanās vietu un izmēru. Vēl būs mazāk kļūdu dažādos pretgaismas apstākļos, kā arī precīzāka ekspozīcijas mērīšana uz sarkaniem objektiem, ar ko netiek galā parastie eksponometri, kā rezultātā sanāk pilnībā nenoeksponēts kadrs. Tāpat detektējot gaismas avotu, eksponometra sistēma minimizē fokusēšanas neprecizitāti dažādos gaismas apstākļos. Testēt šo aparātu sanāca minimāli pie dažādiem gaismas apstākļiem, bet aptuveni varēja saprast, ka automātiskā baltā balanss režīmā fotoaparāts tiek galā visai ciešami - likās labāk nekā citu firmu fotoaparāti. Vai nav jauki, ka mākslīgajā apgaismojumā un mainīgos gaismas apstākļos, fotoaparāts beidzot pats varēs saprast kāds tad tas apgaismojums ir īstenībā? Un galu galā šim 7D modelim ir +/-5EV ekspozīcijas kompensācijas iespēja (Canon 1D Mark IV ir tikai +/-3EV), kas ļaus jums iegūt iespaidīgus HDR attēlus.
Par ko vēl esat iedomājušies un kas jums vēl trūkst? Jā, pareizi! Arī skatu meklētājs parasti daudziem ir par mazu. Vai varat iedomāties, ka šim 7D modelim skatu meklētājs ir vēl lielāks nekā profesionālajam Canon modelim 1D vai pat Nikon D3X? Tikai Pentax K-7 gandrīz var spēkoties ar 7D skatu meklētāju, jo arī nosedz 100% redzamības laukumu, bet palielinājums ir 0,92x. Tātad Canon 7D ir pārspējis visus, jo bez 100% pārklājuma, tam ir 1,0x palielinājums. Tātad ja prezentācijā skatījos Canon 1D Mark IV skatu meklētājā ar 100% pārklājumu un 0,76x palielinājumu, tad ieskatoties 7D modeļa skatu meklētājā, viss bija nedaudz tuvāk un skaidrāk saprotams. Vai nav negodīgi? Un tas vēl pie nosacījuma, ka 7D modelim ir iebūvētā zibspuldze. Canon apgalvo, ka pentaprizmai esot nereflektējošs pārklājums, kas garantē gaišu skatu meklētāju, pat pie nosacījuma, ka tiek izmantots arī caurspīdīgs LCD.
elektroniskais līmeņrādisKas vēl jums bija nepieciešams fotoaparātā? Līmeņrādis (tas burbulītis)? Lūdzu! Tagad fotoaparātā ir elektroniskais līmeņrādis. Darbojās visai teicami pat no rokas fotografējot.
Nepatika slēdžu skaņa amatierlīmeņa fotoaparātiem? Lūdzu! Arī to Canon izpētījis smalkāk, aptaujājot fotogrāfus, un secinājis, ka lietotājiem patīk metāliskāka skaņa ar mazāku spoguļa vibrāciju. Rezultātā tapa 7D fotoaparāta slēdzis, kura mehānisms ir paredzēts 150 000 reizēm ar rotējošā magnēta principu - tehnoloģija ir tāda pati kā EOS 1v, 1D Mark II N un Mark III fotoaparātos, tikai samazinātā formātā (APS-C sensoram). Tātad tas ir mazbudžeta 1D fotoaparāts, bet 8 kadri sekundē to jau ļauj lietot pat sporta fotogrāfijā. Fotografējot slēdža skaņa tomēr likās ne tik smaga kā 1D fotoaparātam - tātad nedaudz klusāka un iespējams patīkamāka. Jāpiemin, ka maksimālais slēdža ātrums ir tāds pats kā profesionālajiem modeļiem - 1/8000 sek.
Kas vēl mūs varētu interesēt? Lielāka jutība, lai var fotografēt tumšākos gaismas apstākļos? Tas pats par sevi saprotams. Un arī šim nepilnā formāta sensoram Canon mēģinājis izspiest maksimumu: ISO 100 - 12800. Godīgi sakot, virs ISO 3200 attēls likās mazlietojams (visai nekvalitatīvs). Bet ko gan neizdarīsi prasīgu fotogrāfu labā.
clear view II lcd monitorsArī LCD ekrānu esot pārstrādājuši un tagad tas ir Clear View II (skatīt bildi) ar 920 000 punktiem. Ir likvidēts gaisa slānis un šķidrie kristāli, kas samazināja atspīdumus. Tā rezultātā bilde ir daudz dzidrāka un skaidrāk saskatāma. Vēl iestrādāts gaismas sensors, kas noteiks apkārtējās vides gaišuma pakāpi un ļaus automātiski pieregulēt ekrāna spilgtumu atbilstoši šim apkārtējam apgaismojumam. Visi šie uzlabojumi ļaus apskatīt attēlu pietiekami labi pat spilgtā saulē. Ja godīgi, tad kaut kāds neierasts tas ekrāns - pārāk "digitāls" tas kadrs izskatījās. Varbūt vienkārši pieraduma jautājums, bet atšķirību var manīt ar jebkura cita fotoaparāta ekrānu.
Vai vēlējāties atsevišķu pogu video ierakstīšanai? Lūdzu! Arī to Canon beidzot ieviesis savā fotoaparātā. Likās ļoti ērta padarīšana un uz jautājumu, kādēļ tādas pogas nav Canon 1D Mark IV fotoaparātā, tika atbildēts atkal par konservatīvajiem šī modeļa lietotājiem. Video ierakstīšana ir MOV formātā, kas liekas funkcionālāks nekā Panasonic AVCHD. Bet ar ko tad šis video atšķiras būtiski no pārējiem? Ne ar ko daudz, tikai ar to, ka jums beidzot ir dota iespēja rediģēt šo video jau pašā fotoaparātā - tātad nofilmētajam materiālam varat apgraizīt sākumu, beigas utt. Nav nācies saskarties tik daudz ar video iespējām, bet likās, ka līdz šim tas bija iespējams tikai ar parastajām video kamerām (ne fotoaparātiem). Vienīgais neaizmirstam, ka pilnā izšķirtspējā varēs nofilmēt 12 minūtes nepārtrauktā režīmā. Tas laikam saistīts ar sensora pārkaršanu vai kaut ko tādu. Tāpat šim aparātam nav autofokusa filmēšanas laikā, tāpat kā pārējiem šāda tipa fotoaparātiem. Tomēr, jūs varat nospiest filmēšanas laikā AF pogu un aparāts pārslēgsies uz kontrastu detektēšanas autofokusēšanas režīmu, kas ir lēnāks nekā standarta AF, bet tomēr darbosies. Tāpat varat arī manuāli regulēt asumu.
Tāpat fotoaparātam ir modernā sejas atpazīšanas funkcija, ko iespējams daudzi jau pamēģinājuši citu firmu fotoaparātos un atzinuši par labu esam.
Vai nav bijusi vēlme kādreiz pamainīt fotoaparāta pogu funkcionalitāti? Tagad to mierīgi varēsiet izdarīt 7D fotoaparātā un nodefinēt pogas ar nepieciešamajām funkcijām.
canon 7d ziemāKas vēl pietrūkst priekš laba fotoaparāta? Pareizi, ūdens un putekļu aizsardzība par ko daudzi amatierfotoaparātu īpašnieki sūdzas. Canon pārstāvis prezentācijā stāstīja, ka esot pilnībā no jauna izstrādāta šī aizsardzība un tā esot ekvivalenta EOS 1N modelim no 1994. gada, bet kad jautāju individuāli par to, kuram fotoaparātam tad šī aizsardzība ir labāka - 7D vai 1D, tad tika atbildēts, ka 1D tomēr skaitoties labāka aizsardzība. Abiem šiem fotoaparātiem ir magnēzija sakausējuma korpusi (tātad izturīgi), bet kad paskatījos blīvējuma vietas, tad tās nedaudz atšķīrās. Ja 1D modelī ir lietota visur gumija, tad 7D aizsardzībai tiek lietots arī kaut kāds porains materiāls un tā vien izskatās, ka nav sliktāks par gumiju. Kāds norvēģis paspējis savu 7D jau notestēt arktiskos laika apstākļos. Esot ļoti apmierināts ar rezultātu un uzskata, ka blīvējums ir ļoti labs. Ko tur vēl piebilst? Ja ūdenī nemetīsiet, tad gan jau kalpos arī mūsu ziemās visai uzticīgi.
Kas vēl jums pietrūka Canon fotoaparātos? Jau sāk pietrūkt izdomas? Pareizi, zibspuldžu vadība bez speciāliem radio vai infrasarkaniem palaidējiem. Beidzot tas ir noticis! 7D ir pirmais Canon fotoaparāts, kurā ir integrēta bezvada zibspuldžu vadība (Speedlite Transmitter). Iespējams vadīt līdz pat 3 grupām ar 4 zibspuldzēm katrā. Bet tas vēl nav viss. Jums taču pietrūkst arī bezvada failu raidītājs, ko jāpērk atsevišķi (1D modelim pat 700Ls tas maksā)? Tad arī par to Canon šoreiz ir padomājis un ja nopirksiet bateriju bloku/rokturi BG-E7, tad tur būs iestrādāts WFT-E5A bezvadu failu pārraidītājs. Tiek izmantots 5Ghz IEEE 802.11a protokols ātrākai failu pārraidei, bet tāpat tiek atbalstīts arī IEEE 802.11b, IEEE 802.11g vai 100Base-TX standarts. Iekšējā antena nodrošina datu pārraidi līdz pat 150m. Viegli konfigurējams Wi-Fi Protected Setup (WPS) pieslēgums, kā arī FTP. Izmantojot, EOS Utility Mode ir iespējams vadīt fotoaparātu no datora - tātad arī fotografēt. Bet izmantojot WFT Server Mode, iespējams kontrolēt fotoaparātu no interneta pārlūka vai mobilām iekārtām, pārsūtīt attēlus pa tīklu uz DLNA iekārtām, piemēram, uz LCD TV ar Media Server Mode un Linked Shooting Mode, kas ļauj vadīt līdz pat 10 fotoaparātiem un iegūt attēlu no viena momenta, bet dažādiem skatu leņķiem. Viss izklausās ļoti sarežģīti un ne visas iespējas izmantosiet, bet patīkami, ka ir šāda iespēja. Piemēram, no fotoaparāta kādā pasākuma fotografēšanā uzreiz bildes varēsiet parādīt uz ekrāna. Tāpat uzreiz varēsiet izdrukāt ar kādu bezvada printeri, un nebūs vairs nepieciešams tērēt laiks, lai pieslēgtu fotoaparātu/karti pie nepieciešamās iekārtas. Tagad viss notiksies reālā laikā. Arī savā interneta vietnē uzreiz varat ielādēt savas bildes no notikumu vietas. Tas tiešām paver ļoti plašas iespējas un šī fotoaparāta īpašnieki to, cerams, spēs novērtēt.
Vai vēl kaut kas pietrūka? Ak jā - putekļi uz matricas. Tā kā pašiem neizdevās notestēt šo fotoaparātu tā kā gribētos un arī internetā neviens tā īsti nav apskatījis EOS Integrated Cleaning System (ICS), tad varam tikai pateikt to, ka tagad fotoaparātam papildus vēl ir antistatiskais fluora pārklājums. Visticamāk tas nestrādās uz 100%, jo nelietosiet Canon līdzi nākošo programmatūru, bet uzlabojumi sistēmā notiek.
Pārējos sīkumus neapskatīsim, jo kā jau tika minēts, tad nopietnākai testēšanai fotoaparāts netika iegūts. Tomēr ceram, ka guvāt priekšstatu par šo vispusīgo fotoaparātu un sapratāt kādēļ tas ir pilnībā no jauna izstrādāts, atbilstoši prasīgu fotogrāfu vajadzībām. Tagad jau pat grūti iedomāties kas vēl varētu pietrūkt labam un lētam fotoaparātam. Varbūt autofokusa asistējošā lampiņa, bet varbūt kaut kas jāatstāj arī nākamajam modelim. Un beigās neaizmirstiet par cenu. Tā jūs patīkami pārsteigs uz visu šo iespēju klāsta, salīdzinājumā ar profesionālāka līmeņa fotoaparātiem. Varētu sanākt ļoti laba Ziemassvētku dāvana.