Canon EOS 600D LCD EF-S 18-135mm ISNo visas Eiropas bija sabraukuši Canon pārstāvji, lai prezentētu jaunāko Canon produkciju, no kuras interesantāko pasaulē prezentēja tikai pirms divām dienām - divi jauni EOS fotoaparāti un divas jaunas zibspuldzes. Preses relīzes par visiem produktiem jūs jau varējāt izlasīt te iepriekš, toties visticamāk tur daudzas lietas nezinātājs nevarēs saprast, kā arī daudz kas nemaz nav uzrakstīts. Tādēļ mēģināšu uzrakstīt dažas nianses, kas likās interesantas un vērā ņemamas - tādu kā īsu apkopojumu.

Kompaktklases fotoaparātus daudz nepētīju, jo tie ir vienkārši uzlaboti esošie modeļi, kas jau tāpat bija labi. Tiesa, iepriecināja, ka beidzot Canon arī ķērušies klāt pie GPS iestrādes fotoaparātā un konkrēti tas tagad ir pieejams Canon PowerShot SX230 HS modelī. Tagad varat atzīmēt precīzu vietu uzreiz bildes eksponēšanas brīdī (geotagošana), kā arī veikt GPS trackingu (GPS sekošanu). Jautāju, kādēļ šī sistēma netiek ieviesta profesionālākās EOS fotokamerās, tad atbilde sekoja, ka Canon neiestrādā nepārbaudītas vērtības. Teicu, ka GPS geotagošana fotoaparātos konkurentiem jau sen ir un Canon sanāk tikai iedzinēja lomā, bet atbilde sekoja, ka tik un tā Canon vēlas saglabāt konservatīvo stilu un piedāvāt tikai kvalitatīvas un uzticamas lietas. Attiecīgi varam secināt, ka ar šo kompaktklases fotoaparātu Canon iekustinās ledu un ar laiku šī sistēma būs iestrādāta arī EOS fotokamerās.
Kā jaunums no Canon likās tāds, ka tagad tiek piedāvāti ūdensdrošie korpusi konkrētiem fotoaparātu modeļiem. Vieni modeļi ir līdz 3m lietošanai (spēlēšanās ūdenī), bet nopietnākie korpusi ļauj ienirt ar fotoaparātu līdz pat 40m dziļumam. Nebūs jāgaida, kamēr kāds ūdensdrošo korpusu ražotājs uzražos jaunajam fotoaparātam korpusu, jo tas uzreiz tiek prezentēts reizē ar jauno fotoaparāta modeli.
Interesanti būtu bijis apskatīt kādu no jaunajiem objektīviem, bet neviens no tiem nebija paņemts līdzi lidmašīnā un visticamāk arī nebūs tā vienkārši apskatāms, jo ir pieejams tikai uz pasūtījumu. EF 200-400mm f/4L IS USM ar iebūvēto telekonvertieri 1.4x vispār būšot tikai uz gada beigām, jo šobrīd tas ir tikai kā rūpnieciskais prezentācijas modelis, kurš pat dabā nav aptaustāms (vēl nav saražots). Tas objektīvu pastāvēšanas vēsturē šķiet radīs grandiozu apvērsumu, jo objektīvs vairs nebūs jāņem nost, lai ievietotu telekonvertieri. Sporta, zvēru vai putnu fotografēšanai tas būs ideāls risinājums. Attiecīgi jautāju kā tā sistēma strādās, jo it kā jāizņem ārā tas telekonvertieris, lai iegūtu standarta optisko kvalitāti un diafragmas atvērumu F/4.0, bet izrādās to pagaidām neviens nezin un tas ir noslēpums. Canon pārstāvis pasmējās un piebilda, ka lai nopirktu šo objektīvu man vispirms nāksies konsultēties ar savu sievu. Ja zinām, ka līdzīgs Nikon objektīvs maksā ap 6800 USD (var nopirkt arī lētāk), tad Canon ar visu telekonvertieri maksās vairāk - kaut kur ap 7500 USD. Tā kā konkrētas atbildes pagaidām nav ne uz viena no jautājumiem, tad par telekonvertieri domāju, ka lēcu grupa vienkārši tiks izbīdīta no optiskās sistēmas tajā izcilnī, ko redzam objektīva sākumā (tievākajā galā).
Bet tagad pats interesantākais - Canon EOS 1100D un EOS 600D. Teiksiet, kas tur interesants, jo ne ar ko daudz neatšķiras no priekšgājējiem? Tiesa, bet ir lietas, ko iespējams nekur pasaulē neizlasīsiet, jo ražotājs visas kārtis nav publiski atklājis un testētāji īsti nesaprot ko un kā testēt. Daudz laika testēšanai nebija, tādēļ pamatā tika apskatīts EOS 600D modelis. EOS 1100D modelis ir apgraizīta versija, lai samazinātu cenu un būtu lētākais piedāvājums tirgū. Praktiski arī EOS 600D neko daudz netika notestēts, jo savas atmiņas kartes rūpnieciskajā modelī izmantot nedrīkstēja un attiecīgi nav neviena video vai reāla foto, ko varētu izanalizēt uz lielā datora ekrāna.
Tātad kas mainījies EOS 600D modelī salīdzinājumā ar 550D? Pašam sākumā šķita, ka nav jēgas pirkt jauno fotoaparātu dēļ jaunā grozāmā ekrāna, jo visi pārējie parametri principā ir identiski. Sanāk, ja tu fotografē, tad jēgas nekādas no jaunā fotoaparāta nav. Vienīgais filmētājiem grozāmais ekrāns varētu dot papildus ērtības vai arī makro cienītājiem. Bet Canon pārstāvis apgalvoja, ka jaunā modeļa matrica tiekot ražota uz citas līnijas un attiecīgi uz gaismu esot par 10% jutīgāka (vairāk gan izklausās pēc backlit tehnoloģijas). Tātad vienādos gaismas apstākļos ar vienādiem uzstādījumiem un objektīviem Canon 600D fotoaparātam jāsanāk gaišākas bildes nekā 550D modelim (aizdomas, ka līdzīgs sensors ir arī 60D modelī). Un otra galvenā ekstra, kas ļoti iepatikās un dēļ kā noteikti būtu vērts pirkt jaunāko modeli - tā ir tālvadības zibspuldžu palaišana un vadīšana. It kā sākumā likās, ka nekā jauna tur nav un visticamāk, ka strādās tāpat kā Canon EOS 7D modelī, bet biju patīkami vīlies. Praktiski tur ir līdzīga sistēma - ka var vadīt zibspuldzes attālināti, vadīt zibspuldžu grupas utt., bet tehniski tur likās cita sistēma, ko beigās apstiprināja arī tehniskais eksperts no Eiropas. Tātad ar fotoaparātiem kopā tika prezentētas divas zibspuldzes: Speedlite 320EX un Speedlite 270EX II. Šīm zibspuldzēm sānā ir maza podziņa, kuru spiežot jūs iedarbinat attālināti fotoaparātu. Praktiski tagad zibspuldzes darbojas arī kā tālvadības pults un turot zibspuldzi rokās, jūs varat sevi nofotografēt no attāluma. Ja šādā variantā darbības rādiuss būs ap 15m, tad otrā virzienā maksimālo rādiusu neizdevās iegūt (notestēt). Ar fotoaparātu zibspuldzi Speedlite 320EX varēja palaist pat pie ~25m, kas nav reāli iespējams ar Canon EOS 7D. Nesapratu kur joks slēpjās, jo infrasarkanais palaidējs tik tālu parasti nenostrādā. Jautāju Canon ekspertam un izrādījās, ka tur ir iebūvēts bezvadu raidītājs, kas raida kodu (radio viļņus) un līdz ar to mēs zibspuldzi varam palaist no daudz lielāka attāluma. Varbūt nepareizi sapratu šo angli no Canon tehniskajos terminos, bet vismaz šobrīd ir pārliecība, ka tas vairs nav parastais raidītājs kāds bija Canon Speedlite Transmitter ST-E2. Līdz ar to jūs varat darboties daudz lielākā rādiusā pat spilgtā saulē bez īpašiem traucējumiem. Vienīgais šī iespēja nav paredzēta EOS 1100D fotoaparātā. Tāpat sapratu, ka šī sistēma nenostrādās uz vecajām zibspuldzēm. Bet ar vecajām zibspuldzēm strādās vecā bezvadu vadības sistēma. Visticamāk šobrīd Canon jau tirgū ir palaidis tehnoloģiju, kuru visai nesen patentēja un par kuru mēs rakstījām pagājušā gadā.
Vienīgais nekādu antenu fotoaparātam vai zibspuldzei neredzēju. Iespējams visa šī tehnoloģija slēpjas aparātā un tādēļ viņš kļuvis smagāks par 550D (arī dēļ lielākā displeja), kā arī nedaudz lielāks izmēros. Jebkurā gadījumā liekas visai jocīgi, ka šādu fotoaparāta iespēju Canon nereklamē kā galveno uzlabojumu, bet stāsta par pavisam citām nebūtiskām lietām un uzlabojumiem. Bet priecāties arī pagaidām grūti par šo jauno tehnoloģiju, jo nav skaidrs kā viņa strādā. Redzēju, ka var izvēlēties dažādus kanālus, bet iespējams šo kanālu skaits nav pārāk daudz un ja būs vienā vietā daudz fotogrāfu ar jaunajiem Canon fotoaparātiem, tad visticamāk visi darbinās jūsu zibspuldzi attālināti. Tā, ka šī lieta vēl smalkāk jāpapēta, lai saprastu kā tas darbojas.
Bija arī jaunais objektīvs EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 IS II, kas prezentēts kā jaunais kit objektīvs, bet Canon pārstāvis teica, ka nekā būtiski uzlabota tur nav. Kaut kas ļoti minimāli pamainīts. Tātad arī minimāli labāks par iepriekšējo versiju.
Un kā pēdējo tad pieminēšu abas zibspuldzes Speedlite 320EX un Speedlite 270EX II. Jāatzīmē, ka abas darbojas jaunajā bezvadu raidīšanas režīmā. Var sapirkt kaudzīti ar mazajām zibspuldzēm un fotografējamam objektam aplikt apkārt un nogaismot kā iepatīkas. Nav vairs vajadzīga 580EX sērijas zibspuldzes, lai palaistu citas zibspuldzes, kā arī nav vajadzīgs ST-E2 palaidējs. Pietiks ar lēto fotoaparātu un pāris lētajām zibspuldzēm. Speedlite 320EX veikalā maksāšot mazāk nekā jaunā 430EX II - kaut kur zem 200Ls. Bet zibspuldzei ir vēl viens jaunums - jaunākās paaudzes High Power LED kā otra papildus gaisma, kas nepieciešama filmēšanai. Tā kā Metz izstrādājuši līdzīga tipa zibspuldzi un mazo zibspuldzi (tikai tā nav LED) var izmantot tiešai gaismošanai, bet ar lielo pagriežot pret grieztiem var piegaismot telpu, iegūstot lieliski apgaismotu objektu, tad radās jautājums vai arī Canon zibspuldzi var izmantot šādā variantā ar piepildošo gaismu un gaismojot dažādos virzienos. Izmēģinājos visādi un nesanāca, bet galvenais eksperts teica, ka tā šī zibspuldze tomēr nedarbosies. Tātad varēsiet izmantot vai nu tikai LED spuldzi vai tikai zibspuldzi. Pats eksperts nezināja kādēļ nestrādājot abas reizē un minēja, ka tas varbūt saistīts ar jaudas patēriņu (var pārkarst kaut kas). Bet varbūt vienkārši šādas lētā gala zibspuldzes speciāli "apgraiza" ar iespējām, lai patērētāji pirktu pēc tam arī profesionālās zibspuldzes, kurās iespējams šīs gaismas jau darbosies tandēmā. Jebkurā gadījumā tagad nebūs speciāli jāpērk zibspuldze filmēšanai un fotografēšanai atsevišķi. Pārāk tālu LED gaisma nespiedīs, bet tuvplāniem pilnībā pietiksies. Pat fotografēšanai vietām LED gaisma likās patīkamāka telpās un nebija tik asas gaismas kā no tiešās zibspuldzes.
Paldies Canon par iespēju notestēt jaunākos produktus un, cerams, tuvākajā nākotnē būs iespēja vēl pamatīgāk notestēt atsevišķos produktus, kur līdz galam tā arī netapa skaidrs cik labi tā sistēma strādā, piemēram, zibspuldzes tālvadība - vai strādā aiz stūra aizlikta vai tomēr jābūt tiešai redzamībai utt.