canon eos 1d mark IVCanon prezentējis nākošās paaudzes profesionālās klases fotoaparātu 1D sērijai - un šoreiz jau IV sērija, kas tagad ir ar video filmēšanas iespēju un ļoti augstu ISO jutību.
Tehniskie dati
• Jauns 16,1 megapikseļu APS-H CMOS sensors
• 10 kadri sekundē nepārtrauktā fotografēšanas režīmā
• Iespējams uzņemt līdz 121 lielās JPEG bildes vienā nepārtrauktās fotografēšanas režīmā
• Jauns 45-punktu ar 39 krusteniskā tipa AF sensors ar f/2.8 jutību
• High-speed Dual DIGIC 4 procesors ar 14-bit konvertēšanu
• ISO jutība 100-12.800, bet paplašināma līdz pat 102.400
• Full HD video ierakstīšanas iesēja 30, 25 un 24 kadri sekundē. Samazinot izšķirtspēju līdz 720p, iespējami pat 50 vai 60 kadri sekundē
• 3 collu 920.000 punktu Clear View II LCD ar tiešraides (Live View) režīmu
• Putekļu un ūdens aizsardzība ar 76 gumijas blīvējumiem
• Savietojams ar Canon EF objektīviem un Speedlite EX zibspuldzēm
• Savietojams ar EOS 1D Mark IV bezvada raidītāju WFT-E2 II (bet savietojams arī ar iepriekšējo versiju WFT-E2)
• Atbalsta Compact Flash (Type I vai II), UDMA, SD/SDHC atmiņas kartes

Tikko tika prezentēts Nikon D3S un tam ir 720p video, bet jaunajam Canon 1D Mark IV jau ir iespēja ierakstīt 1080p HD video. Bija internetā izvietoti jau video, bet Canon lūdzis tos pagaidām nerādīt, lūk, populārākais piemērs: blog.vincentlaforet.com/2009/10/20/canon-has-requested
Vincentam jau otro reizi ar viņa veidoto video ir problēmas ar datu trafiku, par ko viņš raksta savā Web lapā blog.vincentlaforet.com/2009/10/20/update-notes-and-explanations Tur ir redzamas arī bildes no filmēšanas procesa un neliels ieskats visā video tapšanas procesā. Vēl video un foto paraugus var apskatīt Canon mājas lapā.
canon eos 1d mark IV aizmugureJaunajam Canon 1D Mark IV bez jaunās AF sistēmas ir arī jauns AI Servo II AF režīms, kas izmanto jaunu algoritmu un Canon cer, ka tas būs ļoti noderīgi dabas un sporta fotogrāfiem. Kas tad ir jaunajā WFT-E2 II bezvadu raidītājā, ko arī reizē prezentēja ar šo modeli? Tas piedāvās IEEE802.11a/b/g datu pārraides standartu. Bez failu augšupielādes, to tagad varēs izmantot arī fotoaparātu tālvadībai (līdz pat 10 fotokamerām). Papildus varēs attēlus arī geotagot (ģeogrāfiskās atrašanās vietas fiksēšana fotogrāfijās) ar Bluetooth pieslēgumu.
Vēl no jaunumiem varētu minēt M-RAW faila formātu, kas tika ieviests arī 7D modelī. Ir pilnais (parastais) RAW (aptuveni 16 megapikseļi), M-RAW (aptuveni 9 megapikseļi) un S-RAW (aptuveni 4 megapikseļi). Tāpat Canon sola uzlabotu baltā balansa režīmu, kas tagad spēšot precīzāk strādāt zemās krāsu temperatūrās, piemēram, kvēlspuldžu gaismā. Izklausās labi, bet jāskatās vēlāk pēc reāliem testiem kā tas viss darbosies. Kaut kas pagaidām nesaprotams ir autortiesības informācijas ierakstīšana jau ar fotoaparāta palīdzību, kas būšot bildes Exif datos. Kādēļ nesaprotams? Tādēļ, ka tas tiek pasniegts kā jaunums, bet jau līdz šim bija iespēja ierakstīt fotoaparātā savus datus un tie visi tiek saglabāti saglabāto bilžu meta datos. Varbūt šī jaunā iespēja ir ar kaut kādām paplašinātām iespējām vai atbilst kaut kādiem starptautiskiem standartiem un tagad pierādīt savas autortiesības tiesā būs daudz vienkāršāk un nebūs vajadzīgas speciālas tiesu ekspertīzes.
Vēl Canon EOS-1Ds Mark IV digitālā fotoaparāta īpašniekiem būs iespējama mazāka pēcapstrādes nepieciešamība, pateicoties Auto Lighting Optimizer (ALO) sistēmai, ko varētu tulkot kā automātisko gaismas optimizētāju. Ja šī sistēma ir iespējota, tad ALO automātiski pielāgo attēlu optimālajam gaišumam un kontrastam jau pašā fotoaparātā. Vēlāk vairs nebūšot tik daudz jāveic bilžu pēcapstrāde ar datoru - bildes uzreiz varēs dot uz druku/presi. Profesionālie fotogrāfi, kas testējuši šo sistēmu, atzinuši, ka tas tiešām optimizēs viņu darbu par aptuveni 75%. Canon ALO strādās ar RAW1 un JPEG, kā arī ar video ierakstīšanu.
canon eos 1d mark IV augšaCanon Peripheral Illumination Correction funkcija koriģēs tumšos stūrus, kas parādās dažiem objektīviem, ja tiek lietoti maksimālie diafragmas atvērumi. Ja šo funkciju iespējo, tad tas tiek automātiski izmantots JPEG attēliem un video klipiem, bet RAW attēliem vajadzēs lietot DPP programmu, kas nāk līdzi fotoaparātam.
Tātad Canon mūs nav pārsteidzis ar kādām jaunām/unikālām tehnoloģijām un visas jau ir kaut kur iepriekšējos modeļos notestētas un pārbaudītas vērtības. Praktiski ir nedaudz uzlabots iepriekšējais modelis, piemēram, attēla sensora diodes tagad esot vēl tuvāk un spēj apstrādāt vēl labāk gaismas signālu - būšot lielāks dinamiskais diapazons, bet to jau mēs pēc reāliem testiem redzēsim. Pagaidām pēc testu rezultātu tabulām labākais no Canon ražotajiem fotoaparātiem pēc dinamiskā diapazona ir EOS 1Ds Mark III, kas ierindojies godpilnajā 17 vietā. Apsteigušas Canon fotokameras pēc šī parametra ir tādas firmas kā Nikon, Sony, Leaf, Hasselblad, Phase One un Fujifilm.
Cena būs ap 2500 Ls (5000 USD) un veikalos parādīšoties decembrī.
Papildus informācija ražotāja mājas lapā usa.canon.com.