Jau otro gadu 5 dienas novembrī Rīgu gaišāku padarīs Gaismas festivāla Staro Rīga norise. Festivāla apmeklētāji varēs aplūkot vairākus desmitus dažādās tehnikās veidotus izgaismotus objektus.

Otrais gaismas festivāls Staro Rīga notiks no šā gada 14. - 18. novembrim un ļaus pilsētas iedzīvotājiem un viesiem apskatīt unikālus gaismas mākslas objektus, kas tapuši ar pilsētas, uzņēmēju un privātās iniciatīvas atbalstu. Pirmo reizi festivāla maršrutos tiks iekļauti 12 Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas studentu darbi, kas tika izvēlēti īpašā konkursā no jauno dizaineru veidotiem gaismas objektiem. Visi gaismas festivāla objekti būs apskatāmi katru vakaru laika posmā no plkst. 18:00 līdz 23:00.

Gaismas festivāla piedāvātajos pastaigu maršrutos tiks iekļauti gan Rīgas domes Kultūras departamenta konkursā iesniegtie un atbalstītie objekti, gan ar privātuzņēmēju atbalstu tapuši gaismas objekti, gan jau tradicionāli izgaismotie objekti un no jauna izveidotie fasāžu gaismojumi. Pilsētas viesiem un tiem, kas vēlas aplūkot pilsētas ilgtermiņa ēku apgaismojumus, būs pieejams īpašs pilsētas pastāvīgi izgaismoto ēku un objektu maršruts. Festivāla apmeklētāju apskatei tiks piedāvātas 7 no jauna izgaismotas skolu fasādes.

"Šis festivāls ir svētki, un tie mums nepieciešami gan labos, gan arī grūtākos laikos. Taču Rīgai kā nozīmīgai Eiropas pilsētai pastāvīgi ir jābūt pietiekami un skaisti izgaismotai. Pašlaik Rīgas dome ir apstiprinājusi Pilsētas kanāla zonas izgaismošanas projektu un piešķīrusi līdzekļus atbilstošas infrastruktūras izveidei. Pie apgaismojuma infrastruktūras uzlabošanas tiks strādāts arī turpmāk, ieviešot jaunas un efektīvas tehnoloģijas. Tad Rīga staros ne tikai svētkos, bet arī ikdienā", uzskata Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs.

Festivāla piecās dienās gaismas objekti būs apskatāmi ielās, parkos, pilsētas laukumos, tos papildinās īpaši izgaismotas namu fasādes, rosinot ieraudzīt pazīstamas Rīgas pilsētas vietas jaunā gaismā. Festivāla objekti atradīsies Vecrīgā un pilsētas centrālajā daļā, festivāla norises teritorijas tālākie punkti būs Andrejsala, Spīķeru kvartāls un Arēna Rīga.

Par festivāla atbalstītāju kļuvis mobilo sakaru operators Tele2. "Gaismas festivāls "Staro Rīga" ir brīnišķīgs pasākums, kas cilvēkus iepriecina un uzmundrina gada tumšākajā laikā, un Tele2 ir lepni kļūt par šī pasākuma sponsoru. Ar Tele2 atbalstu Rīgā iedegsies vairāki interesanti gaismas objekti, mēs sniegsim atbalstu arī Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas studentu radīto objektu izvietošanai festivālā, kā arī veidosim īpašu Tele2 maršrutu, kurā ikviens apmeklētājs varēs iesaistīties gaismas un mūsdienu tehnoloģiju performancēs. Tele2 nodrošinās arī gaismas festivāla "Staro Rīga" informācijas tālruni. Zvanot uz tālruni 20000411, varēs uzzināt visu par festivāla pasākumiem. Tele2 un Zelta Zivtiņas klientiem šis tālrunis būs pieejams bez maksas. Ceram, ka "Staro Rīga" dos cilvēkiem pozitīvas emocijas un ļaus paskatīties uz savu pilsētu no cita redzes punkta," stāsta Tele2 tirdzniecības un mārketinga direktors Jānis Spoģis.

Staro Rīga laikā 14. novembrī piecpadsmit Rīgas muzeji iesaistīsies festivāla norisē ar programmu "Muzeju gaismā", piedāvājot īpašas programmas un ieeju muzejos ar atlaidi.

Rīgas dome un Rīgas domes Kultūras departaments aicina Rīgas pilsētas ēku īpašniekus un privātos uzņēmējus no 14. novembra līdz 18. novembrim kļūt par festivāla dalībniekiem un izgaismot pilsētvides objektus - namus, laukumus, fasāžu elementus. Aicinām pieteikt savu dalību festivālā līdz 5. novembrim piesakoties uz elektroniskā pasta adresi: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Gaismas festivālu organizē Rīgas domes Kultūras departaments un pasākumu operators "Untitled".

Ar plašāku informāciju varēs iepazīties gaismas festivāla Staro Rīga mājas lapā www.staroriga.lv.