Jelena Glazova "Stage fright"Kinoteātrī "Rīga" (Elizabetes iela 61) 8.decembrī, pulksten 18.00 tiks atklāta Jeļenas Glazovas fotoizstāde "Stage Fright". Izstāde būs apskatāma līdz 15.decembrim.

Jeļenas Glazovas sagatavotā fotogrāfiju sērija tapa laika posmā no 2006. līdz 2008.gadam sadarbībā ar trim Latvijas repertuārteātriem: Latvijas Nacionālo teātri, Latvijas Leļļu teātri un Latvijas Nacionālo operu.

Sērijas "Stage Fright" ("Lampu drudzis", A.Hičkoka 1950.g. filmas nosaukums) foto darbi atspoguļo autores subjektīvo, gandrīz sirreālo skatījumu uz teātra izrādēm 2006/2008.g. sezonā. Autore fiksējusi skatuves māksliniekus uzvedumu laikā, fotogrāfijās spēlējoties ar tēlu netveramību un abstraktiem krāsu vēzieniem. Sērija ir mākslinieces emocionālas pasaules pētījums, izmantojot teātra metaforisko vizuālo valodu, akcentējot apgaismojuma, žesta un kustības mijiedarbību; fotogrāfijas ir ekspresīvas, abstraktas, tajās dominē krāsu lauku un ritma attiecības.

"Stage Fright" ir mākslinieces interpretācija par mākslinieka un režisora/autora savstarpējo radošo konfliktu un konfrontāciju starp Radītāju un Radošo enerģiju (Režisora - Aktiera attiecības šajā gadījumā), izrāde tiek uztverta kā konfrontācija starp šiem diviem spēkiem. Kad mākslinieks ir autonoms radītājs un kad tas ir tikai „māls" režisora rokās? Šādas asociācijas balstās uz autores reiz pieredzēto. Autore apgalvo, ka tā ir pretestība, kuru viņa mēģinājusi iedzīvināt fotogrāfijās, un kas liecina par konflikta esamību, taču citādi - viss ir tverams filozofiski un interpretējams subjektīvi.

"Stage Fright" ir par bailēm pazaudēt savu radošo neatkarību un kļūt par kāda cita manipulēšanas objektu. Filozofiskais jautājums par radošo konfliktu starp Radītāju un viņa materiālu tiek izteikts ar pulsējošām, gandrīz abstraktām bildēm - tās ir teju emocionālās eksplozijas.

Jeļena Glazova ir absolvējusi audiovizuālās kultūras un teorijas fakultāti Latvijas Kultūras akadēmijā, saņemot mākslas bakalaura grādu (2002.g.). Latvijas Universitātē ir ieguvusi maģistra grādu sociālās zinātnēs (2004.g.). Izstādēs un dažādos projektos piedalās kopš 2003.gada.

jelena-glazova.com