Vai jauniešiem Amerikā ir interese par Latvijas kultūru? Kam vajag notikt, lai 21.gs sākumā studenti Amerikā klausītos M. Brauna dziesmu "Saule, Pērkons, Daugava" un domātu par Latvijas vēsturi, kultūru, cilvēkiem? Ko mūsu valsts jaunieši zina par Amerikas kultūru? Tie ir tikai daži jautājumi, uz kuriem centās rast atbildes Viskonsīnas universitātes /ASV/ un Latvijas kultūras koledžas studenti. Izmantojot fotogrāfiju un mūsdienu saziņas līdzekļus, tika izveidotas divas analoģiskas fotoizstādes, katra savā valstī.20. Maijā plkst. 17:00 Ārzemju mākslas muzejā Velvju zālē notiks ASV un Latvijas studentu foto izstādes "Kultūras izpratne: ASV-Latvija" atklāšana.

Divas valstis, divi skatījumi - unikāls sadraudzības projekts starp ASV un Latvijas fotogrāfijas studentiem. Projekta norises gaitā abu valstu fotogrāfijas studenti iemūžināja savas asociācijas un sajūtas par sadraudzības valsts kultūru. Projektā ASV un Latvija apmainījās ar dziesmām, kurām jāiedvesmo jaunie fotogrāfi darbu radīšanai.

Fotogrāfijas profesore no Viskonsīnas universitātes Džila Kelija (Jyl Kelley) par projektu ir izteikusies šādi: "Studente no Latvijas sāka stāstīt par savu valsti, un radās ideja iedziļināties un saprast vairāk, kāda ir fotogrāfijas kultūra Latvijā. Brīdī, kad sākām runāt par mūzikas nozīmi Latvijā, sapratām, ka būtu interesanti paeksperimentēt un censties fotogrāfijā attēlot mūziku, kodus. Tādēļ projekta sākumā abas puses apmainījās ar dziesmām, kurām jāiedvesmo jaunie fotogrāfi darbu radīšanai. Šobrīd ir gatavs rezultāts, un abu pušu foto ir salikti kopā".

Projekta dalībnieki - Latvijas Kultūras koledžas Latvijas 2. menedžmenta un fotogrāfijas kursa studenti: Aivars Ivbulis, Ieva Štrāle, Madara Eglīte, Ieva Broka, Dāvis Valbaks, Sandra Āriņa, Sandra Kaņepe, Jānis Vīksna un Rūdolfs Rancāns. Advanced photography studenti Viskonsīnas universitātē: Megan Ekenstedt, Lydia Gantert Wausau, Andrew Immerman, Rachel Konsella, Eau Claire; Milana Lazic, Kailey Mezera, Anoka Minn, Kimberly Roffers, Glenn Terpstra, Bloomington.