Ivonne Teina, darbs bez nosaukuma, no sērijas"Trīsdesmit divi kilogrami", 2006 – 2007 © Ivonne Thein/ AKKA/LAA, ar Galerie Voss (Diseldorfa, Vācija) atļaujuNo 9. decembra līdz 30. janvārim Latvijas Fotogrāfijas muzejā apskatāma kuratores Agneses Sofijas Kusmanes organizētā Vācijas fotogrāfu darbu izstāde "Ķermenis". Izstādes kuratore izvēlējusies sešu daudzsološu Vācijas fotogrāfu - Andreas Dīfenbahas, Andreas Engelkes, Sibilles Fendtas, Pētera Granzera, Franka Hēles un Ivonnas Teinas - darbus. Izstādi finansē Gētes institūts Rīgā un Vācijas Ārējo sakaru institūts (ifa, Štutgarte).

"Fotogrāfs meklē redzamā izskaidrojumu, un sevi izskaidrot tiecas arī fotografētais objekts. Šāda cīņa vai sāncensība (reti kad kopīgs projekts) norit fotogrāfijas žanros, kas saistīts ar cilvēka ķermeņa attēlojumu, visdrīzāk tāpēc, ka ķermenis ir pirmā un galvenā realitāte, ar kuru sastopas cilvēks (Moriss Merlo-Pontī), tās definēšana sev un citiem ir eksistenciāli svarīga. Izstāde pēta mākslinieka izvēlētā fotogrāfijas objekta - ķermeņa - interpretāciju. Kopš bērnības, kad daudzas galda sarunas starp ārstiem, manas ģimenes locekļiem, bija par sarežģītām ķirurģiskām operācijām smadzenēs, teju izglābtām kājām un žokļiem vai komplicēti apstarojamiem audzējiem vēderā, man ir licies, ka dzīvē nekas nevar būt traģiskāks kā fakts, ja kaut kas notiek ar kādu no ķermeņa sastāvdaļām. Bail no visa tā sarežģītā, asiņainā un sāpīgā bija tik ļoti, ka nolēmu pievērsties skaistajam - mākslas vēstures studijām - bet savu miesu galvenokārt sāku uztvert kā dekorāciju. Rīgā, kur dzīvoju, kļūt par cilvēku-rotājumu nav īpaši grūti, tam veltīta vesela mediju, pakalpojumu un patēriņa industrija. Vācijas fotogrāfu darbu izstāde "Ķermenis" stāsta par ķermeni, kas cilvēku nodod, sāpina, sastindzina, kariķē, nokratot no sevis biezu aizspriedumu slāni, ko ķermenim uzklājusi mūsdienu kultūra," izstādes koncepciju raksturo tās kuratore Agnese Sofija Kusmane. Viņas raksts par izstādē eksponētajiem darbiem un to autoriem, kā arī attēli apskatāmi Latvijas Fotogrāfijas muzeja mājaslapā: http://fotomuzejs.lv/izstades/drzum/169-body.

Izstāde tiks atklāta ceturtdien, 9. decembrī plkst. 18.00.
Finansētāji: Vācijas Ārējo sakaru institūts (ifa) un Gētes institūts Rīgā.
Atbalstītāji: Hotel Bergs, Air Baltic, Ergo.

Pēters Granzers,"Tip-top dejotājas", no sērijas "Sansitija", 2000 © Peter Granser, ar 14-1 Galerie (Štutgarte, Vācija) atļauju