Vācijas jaunie arhitektiGētes institūts Rīgā sadarbībā ar Rīgas mākslas telpu un Rīgas kultūras aģentūru, ar Nordic Hotel Bellevue atbalstu prezentē Vācijas Ārējo sakaru institūta (ifa) izstādi ar 14 Vācijas jauno arhitektu projektiem, kas pārsvarā realizēti ārzemēs pēc 2004. gada 1. janvāra. Ieskatu projektos sniedz maketi, fotogrāfijas, plāni un filmu fragmenti.

Pretēji mediju interesei par iespaidīgo un zvaigžņu kultu, šī izstāde prezentē inovatīvus arhitektūras projektus, kas pašapzinīgi un pragmatiski atklāj sevi bez šova efektiem un ir pilnībā saistīti ar vidi un vietu, kam tie radīti.



Ārējo sakaru institūta (ifa) veidotās arhitektūras izstādes "Ārējie sakari. Vācijas jaunie arhitekti" nosaukums saprotams programmatiski. Izstādē prezentēto darbu autori savos projektos stājušies pretī izaicinājumiem, ko diktē globalizētā pasaules pieaugošās vienādošanas un tradīciju nojaukšanas tendences - vai tā būtu viesuļvētras Katrīna nopostītās Ņūorleānas pilsētas daļas atjaunošana, teltsveida dzīvojamās mājas tapšana no neparastiem materiāliem Santjago pilsētā Čīlē, vai arī moderna ainavu parka plānošana Ķīnā. Arhitekti sniedz radošas atbildes, atsaucoties uz projektu īstenošanas vietām un dzīves nosacījumiem tajās.

ifa ceļojošā izstāde, kuras pirmā pieturas vieta ārzemēs bija Starptautiskās Arhitektu savienības (UIA) 23. pasaules kongress Turīnā 2008. gadā, tapusi sadarbībā ar VFR Arhitektu kameru (BAK) un mediju partneri Deutsche Welle DW-TV.

Izstādē ar maketu, fotogrāfiju, rasējumu un kino fragmentu palīdzību tiek parādīti 14 reprezentatīvi starptautiski jauno arhitektu veidotie projekti, kas pārstāv tādas arhitektūras nozares kā augstceltnes, iekštelpu arhitektūra, pilsētu plānošana un ainavu arhitektūra. ifa ceļojošās izstādes kuratore ir Romāna Šneidere. Izstādē pārstāvēto arhitektu darbus izvēlējās žūrija VFR Arhitektu kameras (BAK) prezidenta prof. Arno Sigharta Šmida vadībā.

Izstāde visā pasaulē tiek prezentēta Vācijas Federatīvās Republikas Ārējās kultūrpolitikas ietvaros.

Izstādes atklāšana notiks 4. septembrī plkst. 17.00. Preses konference un izstādes kuratores Romanas Šneideres speciālais stāstījums par izstādi paredzēts 4. septembrī plkst. 12.00.