6.martā plkst.18.00 Valmieras Novadpētniecības muzejā tiks atklāta izstāde "Sieviete-pasaule-māksla", ko veidojušas desmit mākslinieces no Vācijas. Izstādē būs aplūkojami Esteres Burgeras, Barbaras Deivisas, Sabīnes Ēleres, Violas Frīdrihas, Barbaras Kerkemeijeres, Haikes Otto, Rainhildas Paceltas, Suzannas Šādas, Gabijas Vīgingas un Brigitas Zengeras darbi. Eksponētie darbi ir īpaši ar žanru daudzveidību – būs gan tradicionālas, gan digitālas tehnikas, gleznas, fotogrāfijas, skulptūras, zīmējumi un datorgrafika.

Izstādes kuratore Silvana Kreijere informē, ka jau piecpadsmit gadus pastāv aktīvas partnerattiecības starp Valmieras rajonu un Gīterslo apgabalu, un jau no pašiem pirmsākumiem kultūra un māksla bijusi nozīmīga sadarbības sastāvdaļa. "Sadarbības ietvaros iepriekšējos gados abās valstīs notikušas vairākas izstādes. Starptautiskās sieviešu dienas ietvaros šoreiz izstāde tiks eksponēta Valmieras muzejā. Plānots, ka Valmierā ieradīsies 17 sievietes no Gīterslo apgabala, lai dalītos savā pieredzē un piedalītos starptautiskā konferencē "Sieviete. Līdztiesība. Līdzdalība". Turpināsim dialogu, ko uzsākām pirms diviem gadiem Gīterslo, kur paralēli sieviešu konferencei lielu ievērību guva septiņu mākslinieču spilgta un daudzveidīga izstāde no Latvijas," stāsta Silvana Kreijere.

Izstādē "Sieviete-pasaule-māksla" būs apskatāmi desmit mākslinieču darbi. Vairāku darbu autoru vārdi Valmierā jau pazīstami - Barbara Deivisa un Rainhilda Pacelta piedalījušās vasaras plenēros, savukārt Barbarai Kerkemeijerei bijusi personālizstāde galerijā "Laipa", bet Estere Burgera piedalījusies Gīterso apgabala mākslinieku grupas izstādē pirms sešiem gadiem. Pārējās mākslinieces ir īpaši gandarītas par pirmo piedalīšanos izstādē Valmierā. Suzannas Šādas vārdiem sakot, "liels prieks būt iesaistītai kultūras apmaiņā Latvijā".

Lai īstenotu iecerēto koncepciju un parādītu radošo dažādību, izstādei izvēlēti darbi ne tikai no profesionālām māksliniecēm, bet arī tādu, kas savu māksliniecisko izglītību guvušas autodidaktiski, papildinot zināšanas dažādos mākslas kursos. "Tādas ir Haike Otto un Brigita Zengera. Kaut kas īpašs, kas sastopams varbūt tikai Vācijā. Vēl gribētos minēt Sabīni Ēleri kā klasiskās glezniecības pārstāvi, Violu Frīdrihu ar mistiskām inscinētām fotogrāfijām un Gabiju Vīgingu, kā vienīgo tēlnieci, kura piedalīsies izstādes atklāšanā," skaidro Silvana Kreijere.

Izstāde Valmieras Novadpētniecības muzejā būs aplūkojama līdz 31.martam.