Vilhelms Mihailovskis Daugavpilietis12.novembrī Daugavpils teātrī tiks atklāta fotoizstāde "Daugavpilietis". Ekspozīcijā apkopoti un būs apskatāmi fotoakcijas "Daugavpilietis" ietvaros vairāku fotogrāfu uzņemtie darbi.

Šovasar Daugavpils pilsētas svētku un Latgales Dziesmu svētku septiņdesmitās gadadienas ietvaros Daugavpilī norosinājās foto akcija, kuras laikā Latvijā un starptautiski atzīti fotogrāfi melnbaltos fotokadros fiksēja Daugavpils iedzīvotājus un tās viesus. Vilhelms Mihailovskis, Pēteris Korsaks, Gunārs Binde, Valdis Brauns, Astrīda Meirāne, Līga Sakse, Varis Sants un Juris Kmins astoņās dažādās vietās Daugavpilī nākamajām paaudzēm iemūžināja liecības par "mūsdienu cilvēku". Jau pēc 2 nedēļām akcijas laikā uzņemtās fotogrāfijas autori eksponēs izstādē, piedāvājot tās apskatei un vērtējumam.

Fotoakcija "Daugavpilietis", reprezentējot Latgales novadu, ir noslēdzošais - ceturtais posms projekta "LATVIEŠI" ietvaros. Līdz šim fotokadros iemūžināti un izstādēs eksponēti "Cēsnieks", "Jelgavnieks" un "Liepājnieks", kas attiecīgi simbolizē Vidzemi, Zemgali un Kurzemi. Iemūžināt LATVIETI un padarīt to ieraugāmu! - šāds moto piecu gadu garumā virzīja un vienoja fotogrāfus Gunāru Bindi, Pēteri Korsaku, Vilhelmu Mihailovski, Leonīdu Tugaļevu, Vari Santu, Valdi Braunu, Astrīdu Meirāni, Juri Kminu un Līgu Saksi. Lai gan katrā Latvijas reģionā autori meklēja raksturīgo un atšķirīgo, tomēr galvenā uzmanība tika vērsta uz cilvēku - 21.gadsimta latvieti. Jau šobrīd uzsākts darbs pie fotoalbuma "LATVIEŠI" izveides, ko plānots izdot aptuveni 1000 eksemplāros. Kā arī tiek lūkots pēc iespējām projekta laikā uzņemtos autoru darbus izstādīt vienkopus.

"Jāatzīst, manas personīgās izjūtas projekta laikā bijušas ārkārtīgi galējas - no sākotnējās eiforijas līdz noliegumam. Tieši tāpat kā mans fotografējamais elektorāts - no pilsētas mēra un māksliniekiem līdz cietumā uz mūžu ieslodzītajiem. Tomēr, atskatoties uz projektu kopumā - ir gandarījums par procesu, ir gandarījums par komunikāciju ar fotogrāfiem, ir gandarījums par skatītāju reakciju. Tagad atlicis veikt grūtāko projekta posmu - nobeigumu, kas sevī ietver materiāla apkopošanu, grāmatas sastādīšanu un izdošanu un darbu nodošanu mūsu galvenajai auditorijai - "latvietim pēc 50 gadiem,,! Bet es ceru... esmu pārliecināts, mēs to izdarīsim godam!", tā projekta autors un fotogrāfs Juris Kmins.

Projekta organizatori un idejas autori ir fotogrāfu grupa SIA "Dizaina Manufaktūra" - pieredzējuši izstāžu un dažādu ar fotogrāfiju saistītu aktivitāšu rīkotāji, kas darbojas kopš 2004.gada. Organizācija realizējusi tādus ar fotogrāfiju saistītus projektus kā: fotoalbuma "Cēsis 800" izdošana, foto kursu vadīšana LMA, fotoizstāžu noformēšana dažādās Latvijas pilsētās (Rīgā, Jelgavā, Liepājā, Cēsīs u.c.) utt.

Fotoizstāde "Daugavpilietis" būs patīkams ceļojums aizvadītās vasaras atmiņās gan Daugavpils iedzīvotājiem, gan tās viesiem, kā arī ieskats topošā projekta "LATVIEŠI" noskaņās un aprisēs.

Izstādes atklāšana: uzreiz pēc Lāčplēša dienas - 12.novembrī plkst. 16:00.