Totāla fotogrāfija / Dublis Nr.1No 17. jūnija līdz 17. jūlijam VEF Kultūras pilī būs apskatāma izstāde "Totāla fotogrāfija / Dublis Nr.1". Tā ir četru fotogrāfu-dokumentālistu - Leonīda Tugaļeva (fotoskola FOTOMASTER) audzēkņu debijas izstāde. Totāla fotogrāfija ir tīra bezkompromisa fotogrāfija - tā runā pati par sevi un tai nevajag sadomātu koncepciju un pavadošo tekstu "kruķus", pašpietiekama fotogrāfija. Fotogrāfija kā vizuālā māksla.

Izstādē apskatāmie darbi ir dokumentāls dzīves atspoguļojums visdažādākajās tās izpausmēs. Gan sabiedriski politisko notikumu reportāžas, gan kultūras dzīves hronika, sporta momenti, ceļojumu iespaidi un visparastākā pilsētas dzīve - taču ieraudzīta no neierastāka skatu punkta.

Kristīne Mackeviča bieži atrod savus fotosižetus, ceļojot pa dažādām pilsētām un valstīm, pamanot to, kas parasti paliek aizkadrā un paslīd garām ceļojumu fotogrāfa vai ierindas tūrista skatienam. Viņas fotogrāfijām raksturīgs paradoksāls redzējums, neierasts un oriģināls skats uz ikdienu.

Irēna Stefanoviča, būdama mazpilsētas iedzīvotāja (Ogre ir viņas dzimtā pilsēta), smalki jūt Latvijas provinces neuzkrītošu pievilcību. Taču īpaši tuva viņai ir Latgale, kur, neskatoties uz smagiem dzīves apstākļiem, cilvēki saglabā atvērtību, humora izjūtu un dvēseles dāsnumu. Autore periodiski dodas tur, lai fotografētu un uzlādētos ar šīs dāsnās zemes radošo enerģiju.

Andželina Brailko droši jūtas pašā notikumu epicentrā - gan demonstrāciju un mītiņu dalībnieku, gan vernisāžu apmeklētāju vidū, taču visvairāk viņu kā fotogrāfi interesē sports. Sporta tēma fotogrāfei ir īpaši tuva, it īpaši sporta psiholoģiskā puse - fotoreportāžu varoņu neviltotas emocijas, īstas drāmas, kas dažbrīd norisinās dažu minūšu laikā.

Vitālijs Merkls ar saviem fotodarbiem pierāda - masu pasākumu un sabiedriski politisko akciju reportāžām nebūt nav jābūt garlaicīgām un klišejiskām, kā tas bieži notiek. Viņa reportāžām ir raksturīgs svaigs skatījums un nebanāla pieeja - vai nu tie būtu svētki bērnudārzā, vai fotostāsts par tādiem mūsu sabiedrībā neviennozīmīgi vērtētiem datumiem kā 16. marts vai 9. maijs.

Izstādē piedalīsies arī pats Leonīds Tugaļevs.

Izstādes atklāšana notiks piektdien, 17. jūnijā plkst. 18.00, VEF KP izstāžu zālē. Izstāde rīkota ar fotokluba "Rīga" tehnisko atbalstu, īpašs paldies kluba vadītājai Eiženijai Freimanei.

VEF Kultūras pils, Ropažu iela 2.

Izstāde apskatāma katru dienu no 9.00 līdz 19.00.

Ieeja bezmaksas.

Leonīds Tugaļevs vada autorkursu "Dokumentālā fotogrāfija" fotoskolā FOTOMASTER (www.fotomaster.lv). Fotoskola atrodas Lāčplēša ielā 112 (tel. 29423378).