Pirts interpretācijas S.Lapina K.Lasmane BMWR12No 2011. gada 7. septembra līdz 5. oktobrim galerijā Wheels and Pictures aplūkojama fotogrāfes Sigitas Lapiņas, grafiķes Kristīnes Lasmanes un gleznotājas Ilzes Smildziņas tematiski vienota izstāde "Pirts interpretācijas.

Izstāde "Pirts interpretācijas" apskatāma galerijā Wheels and Pictures Rīgā, Brīvības ielā 40 katru darbdienu no pulksten 11:00 līdz 19:00.
Sigita Lapiņa: "Fotogrāfiju cikls "Ceļā uz harmonizāciju" izstādei "Pirts interpretācijas" ataino cik pasaule ir sarežģīta un cilvēks tajā ir pretrunu pilns. Izzināt, saprast sevi, attīrīties no nevajadzīgā - tas ir ceļš uz dzīves harmoniju. Tas ir ceļš, caur kuru mēs varam dzīvot saskaņā ar sevi, apkārtējiem, dabu.
Tad mēs varam sākt sadzirdēt to, ko iepriekš nedzirdējām, ieraudzīt pilnīgi jaunas lietas, kuras patiesībā visu laiku ir bijušas tepat līdzās, rast savstarpējo sapratni ar visu dzīvo uz Zemes un sajust dvēselisko mieru sevī! Viens solis uz šādu attīrīšanos ir rituālā pirts.
Fotogrāfija ir manu personīgo emociju materializācija! Man fotografēšana ir process, kurā svarīgākas par vārdā nosauktu mērķi ir paša šī procesa smalkākās mentālās un sajūtu svārstības, kas tad arī noslēgumā ir visa procesa kvalitātes rādītājas."
Izstādē "Pirts interpretācijas" iekļautās fotogrāfijas ir tiražētas ierobežotā skaitā un parakstītas, kas tām piešķir kolekcijas vērtību.
Kristīne Lasmane: "Izstādē "Pirts interpretācijas" iekļautie darbi ir mans LMA bakalaura diplomdarbs, kas sastāv no 14 litogrāfiju sērijas, kur rādīta cilvēka "apvalka" - ādas pārvērtības peroties pirtī, un ar vizuāliem līdzekļiem atainotas sajūtas, ko cilvēks piedzīvo meditatīvi ļaujoties pirts ietekmei. Ādu uztveru kā dzīvu orgānu, kas dzīvo pati par sevi un kuras darbības reizēm paši neapzināmies, gluži tāpat kā elpošanu. Šīs dažādās ādas izjūtas vēlējos attēlot ar grafiskiem līdzekļiem.
Centos savos darbos atrast pēc iespējas dažādākus veidus atšķirīgu ādas sajūtu attēlošanai, jo cilvēku izjūtas, atrodoties pirtī arī ir dažādas - kāds jūt atvieglojumu un pat ekstāzi, kad poras atveras un attīrās, citam liekas, ka tvaiks un karstums iesprosto moku būrī un neļauj elpot, vēl kāds bauda kadiķa slotas durstošos atspiedumus uz ādas, vai meditatīvi ļaujas tvaiku un sviedru tērcīšu kutinošajai sajūtai. Tēlus veidoju vispārinātus, bet reizē piešķīru tiem dziļi individuālu izjūtu attēlojumu ar grafiskiem līdzekļiem. Vēlējos panākt sajūtu, ka process nav beidzies, bet joprojām turpinās. Pirtošanās turpinās."
Ilze Smildziņa: "Izstādē "Pirts interpretācijas" es iekļaujos ar gleznu ciklu "Skaidrs" (Purity). Cilvēka ķermenī mani piesaista to sarežģītākās daļas - rokas un kājas. Ar domu tās apvienot kompozīcijā, neietverot pārējo ķermeni, biju pārņemta jau kādu brīdi, tāpēc esmu uzsākusi šo ķermeņa daļu gleznu ciklu: rokas mazgā kājas, rokas slauka šķīvi, rokas tiek slaucītas dvielī, rokas velk kājās zeķi, rokas ada baltu kreklu ... It kā ikdienišķas lietas, kas vienlaicīgi ir arī ļoti estētiskas un katram saprotamas. Katrs šīs sadzīves lietas ir darījis, un tas padara gleznu tuvu ikvienam. Kāds varbūt atpazīst sevi.
Nevēlos skatītājam uzspiest skatīties šo darbu ciklu reliģiskā, vēsturiskā vai arī sadzīviskā aspektā, tāpēc svarīga ir skatītāja interpretācijas brīvība. Katrs to uztver no tā brīža emocionālā stāvokļa. Citā vietā un citā laikā darbs var iegūt citas vērtības. Tāpēc nav nekāda vēstījuma, kuru vajadzēja saprast, bet nav saprasts."
__________________
WHEELS AND PICTURES ir unikāla galerija Eiropas mērogā, kas apvieno 30 - 60 gadu klasisko automobiļu un motociklu kolekciju un laikmetīgo vizuālo mākslu kā glezniecība, grafika un melnbaltā fotogrāfija.
Šodien klasiskie automobiļi un motocikli ir uztverami ne tikai kā tā laika ceļu un ielu transporta uzplaukuma liecība, bet arī kā tehnoloģiskā žanra māksla, kas atspoguļojas elegantās, cēlās, greznās un askētiskās spēkratu pludlīnijas, gan mākslā, kas slēpjas zem spēkratu ārienes - spējā sasniegt ātrumu.
WHEELS AND PICTURES apvieno sievišķo un vīrišķo, spēku un daili.