Gleizda fotoizstāde DaugavpilīNo šā gada 4. augusta Daugavpils pilsētas domes foajē būs skatāma Latvijas foto leģendas Jāņa Gleizda krāsu fotogrāfiju izstāde "Jāņa Gleizda krāsu pasaule". Pirmo reizi Latvijā tā tika atklāta autora dzimtajā novadā Latgalē.

Kaut arī aizvadītajā gadā 86 gadu vecumā fotogrāfijas meistars aizgāja mūžībā, tomēr viņa radītais turpina sajūsmināt un pārsteigt, un tam apliecinājums ir izstāde "Jāņa Gleizda krāsu pasaule".

Izstādē tiks skatāmas fotogrāfijas, kas ir atlasītas no Jāņa Gleizda personīgā arhīva. Darbi ir atlasīti tā, lai atklātu un parādītu fotogrāfijas meistaram raksturīgāko, aptverot visu viņa radošā darba periodu. Fotogrāfiju tēma ir tradicionālā - sievietes, ziedi, sports, klusā daba un ainavas, bet neierasta un unikāla ir darbu krāsa - fotogrāfijas ir nevis melnbaltas, kas bija raksturīgi autora dzīves periodam, bet gan krāsainas.

Uz izstādes atklāšanu ir uzaicināta Jāņa Gleizda dzīvesbiedre Annele Gleizda. Viņa uzticēja prezentēt Jāņa Gleizda radošo veikumu krāsās tieši Latgales Fotogrāfu biedrības vadītājam Igoram Pličam.

Pats izstādes tapšanas process bija atbildīgs un laikietilpīgs. No Jāņa Gleizda arhīva tika ieskenēti ap 1000 krāsu diapozitīvu, ko veica Latgales Fotogrāfu biedrības biedrs Aleksandrs Lebeds.

Nākošais uzdevums bija no šī lielā izcilo darbu skaita izraudzīties 100 darbus, kuri visspilgtāk atklāj dižā foto mākslinieka rokrakstu. Šo uzdevumu veica J.Gleizda dzīvesbiedre un ģimenes locekļi. Latvijas fotogrāfijas leģendas darbus izstādei sagatavoja Latgales aktīvākie un pazīstamākie fotogrāfi - biedrības dalībnieki.

Apsveikumus un atzinīgus vārdus par izstādi tās atklāšanas laikā Preiļos ir veltījis arī Latvijas foto vēsturnieks Pēteris Korsaks, fotokluba "Rīga" vadītāja Eiženija Freimane, LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere, foto meistars Bruno Alsiņš, Jāņa Gleizda māsa ar ģimeni, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas pārstāvji, kur fotomākslinieks ilgus gadus bija strādājis par fotogrāfu, un pārējie izstādes atklāšanas dalībnieki - gan fotogrāfi, gan foto mākslas cienītāji.

Jānis Gleizds piedzima 1924. gada 7.maijā Rēzeknes aprinķa Ilzeskalna pagasta Vecgailumos. Ar fotogrāfiju sāka nodarboties kopš 1951.gada. Viņam tika pieškirti AFIAP (1979) un EFIAP (1988) tituli. 1985.gadā Jānis Gleizds kļuva par LPSR Nopelniem bagāto kultūras darbinieku, 1989. gadā par Mārtiņa Buclera prēmijas laureātu.

1995. gadā viņam, kā vienam no pirmajiem fotogrāfiem Latvijā tika pieškirts Triju Zvaigžņu ordenis par nopelniem Latvijas valsts labā. 1985. un 1991. gadā bija uzņemtas dokumentālās filmas "Jānis Gleizds". 1998. gadā tika izdots fotoalbums "Gaismas atspulgs".

Izstādi organizēs Daugavpils pilsētas dome, Tautas fotostudija "Ezerzeme - F", Latgales Fotogrāfu biedrība un Jāņa Gleizda dzīvesbiedre Annele Gleizda.

Jāņa Gleizda krāsaino fotogrāfiju izstāde Daugavpilī būs skatāma līdz 4. septembrim.